ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραβεία Ποιότητας 2016 Παραδοσιακό προϊόν

Στα χαλίτζια του Γαλακτοκομείου Α.Μ. «Δρούσεια»

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Τυροκόμος από παιδί
Από μικρό κορίτσι η Μαρία Κάπονα βοηθούσε τη μητέρα της στην παρασκευή τυριών. Τώρα έχει δικό της τυροκομείο στη Δρούσεια.


Το γαλακτοκομείο Α.Μ. «Δρούσεια» βρίσκεται σε έναν ιδανικό τόπο. Τα ζώα βόσκουν στις πλαγιές του Ακάμα και παράγουν γάλα πρώτης ποιότητας. Με αυτό το γάλα, που παίρνει από τους κτηνοτρόφους, η κ. Μαρία Κάπονα φτιάχνει τα τυροκομικά προϊόντα της: χαλλούμι, αναρή, τυρί της φλαούνας, τραχανά και χαλίτζια. Τα χαλίτζια είναι το «άγνωστο» τυρί που συναντάμε μόνο στην επαρχία Τηλλυρίας και στις βορειοδυτικές ακτές της Πάφου.


Μαλακό με υπόξινη γεύση, παρασκευάζεται από νωπό αιγινό ή πρόβειο γάλα ή και ανάμεικτο που δεν έχει παστεριωθεί. Ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα από το πρώτο στάδιο των χαλλουμιών. Αλατίζονται, μπαίνουν σε νορό και καταναλώνονται μετά από 40 ημέρες με δύο μήνες. Τη διαδικασία παραγωγής την έμαθε από τη μητέρα της. Τη συνταγή για τα χαλίτζια, όμως, την πήρε από τη θεία της Μαρούλα. Για χρόνια διατηρούσε εργαστήριο στη σπίτι της και το 2011 άνοιξε το πιστοποιημένο με HACCP τυροκομείο της. Και όταν η δουλειά είναι αρκετή έρχεται και τη βοηθάει η αδελφή της Χαρούλα. Τα χαλίτζια σερβίρονται κομμένα στη σαλάτα, είτε με παξιμάδι είτε μόνα τους, ραντισμένα με ελαιόλαδο και πασπαλισμένα με ρίγανη.


- ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Μόνο στο τυροκομείο, το οποίο παραδίδει και στο σπίτι μετά από συνεννόηση. Θα τα βρείτε και σε εστιατόρια της Πάφου.
Τηλ. παραγωγού: 99257560