ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελληνικό τσίζκεϊκ με φιστίκι Αιγίνης και κουρούπα*

Mαλακή βάση από φιστίκια Αιγίνης

Newsroom K

Υλικά

Για τη βάση

200 γρ. ψίχα φιστικιού Αιγίνης
70 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό

Για τη γέμιση

700 γρ. κουρούπα (κρητική ξινομυζήθρα)
100 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
1 φύλλο (5 γρ.) ζελατίνης

Για το γλυκό του κουταλιού σύκο
300 γρ. ξερά σύκα, κομμένα στα 4
250 γρ. μέλι θυμαρίσιο
500 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
το ξύσμα από 1 μέτριο ακέρωτο πορτοκάλι
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες 8-10
Προετοιμασία 15΄ Αναμονή 2 ώρες Ψήσιμο 15΄

Διαδικασία Βάση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.

Αλέθουμε στο μπλέντερ το φιστίκι σε σκόνη. Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Bάζουμε σε ένα ρηχό ταψί ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ., απλώνουμε το μείγμα ισόπαχα και ψήνουμε για 12 - 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει. Με ένα μαχαίρι την ξεκολλάμε από τα τοιχώματα, χωρίς να αφαιρέσουμε το τσέρκι.

Γέμιση: Σε ένα μπολ με 100 ml κρύο νερό μουλιάζουμε τη ζελατίνη για περίπου 10 λεπτά. Τη στραγγίζουμε και τη μεταφέρουμε σε άλλο μπολ. Ρίχνουμε περίπου 50 ml ζεστό νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί.

Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε χτυπάμε το τυρί με την άχνη έως ότου σχηματιστεί μια σφιχτή αλλά ομοιογενής κρέμα. Προσθέτουμε τη διαλυμένη ζελατίνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε απαλά και αδειάζουμε μέσα στην ψημένη βάση. Στρώνουμε ομοιόμορφα και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Γλυκό κουταλιού σύκο: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το χυμό με το μέλι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να σχηματιστεί ένα δεμένο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το τσίζκεϊκ από το ψυγείο, αφαιρούμε το τσέρκι, απλώνουμε το γλυκό του κουταλιού και σερβίρουμε.


* κουρούπα: κρητική ξινομυζήθρα

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Αποφάσισα να μην δημοσιοποιήσω τα πρακτικά του Κρανς Μοντάνα

«Ελπιζω ο αναστασιαδης να εχει καποια σοβαρη δικαιολογια γι`αυτο, διαφορετικα ας αποχαιρετησει την προεδρια ...»
Ντοπρος Κελαηδης  |  06:36

Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής από αυτούς που εισέβαλαν στην Κύπρο

«Μακαρι και εμεις, να ειχαμε εστω το ενα δεκατο του πατριωτισμου των ισραηλιτων και να μην ειχαμε τους ...»
Ντοπρος Κελαηδης  |  06:26

Αναστασιάδης: Αποφάσισα να μην δημοσιοποιήσω τα πρακτικά του Κρανς Μοντάνα

«Εχω την εντυπωση οτι ο Προεδρος εχασε τον αυτοελεγχο του...μετα απο θυμους,καυγαδες και απειλες...δεν ...»
Φοιβος  |  20:58

Χριστοδουλίδης: Πρόκληση νέων τετελεσμένων με Μαρωνίτικα χωριά

«Οι τ/κ συνεχεια θα μας φερνουν προ τετελεσμενων μια και εμεις δεν εχουμε ουτε το θαρρος να παρουμε αποφασεις ...»
Φοιβος  |  20:31

Γλυκά: Τελευταία Ενημέρωση