ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τάρτα με κρέμα βανίλιας και φράουλες

Η τάρτα ξεχειλίζει νοστιμιά και γλύκα.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υλικά

περίπου 1/2 κιλό φράουλες, πλυμένες, καθαρισμένες

Για τη βάση
90 γρ. άχνη ζάχαρη
30 γρ. αμυγδαλόσκονη
2 γρ. αλάτι
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό μεσαίου μεγέθους
175 γρ. αλεύρι μαλακό

Για την κρέμα
400 γρ. γάλα πλήρες
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
150 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
1 αυγό + 2 κρόκοι
35 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κλωναράκι βανίλιας (ή λίγες σταγόνες εκχύλισμα)

Μερίδες 8
Προετοιμασία 1 ώρα Αναμονή περίπου 3 ώρες Ψήσιμο 30΄

Διαδικασία Βάση:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό όλα τα υλικά, εκτός από το μαλακό αλεύρι, και ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Τότε προσθέτουμε το μαλακό αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να το απορροφήσει. Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη βάζουμε σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο με το χέρι μας, ώστε να ανοίξει λίγο. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό ισόπαχο φύλλο, που απλώνουμε μέσα σε ταρτιέρα 24 εκ. ομοιόμορφα, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Κόβουμε ό,τι εξέχει. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια, την καλύπτουμε με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε έως πάνω με ωμό ρύζι. Ψήνουμε στους 170°C για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το ρύζι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Κρέμα + Τάρτα:
Κόβουμε το κλωναράκι βανίλιας κατά μήκος στη μέση και με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό για να πάρουμε τα σποράκια. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το γάλα, την κρέμα και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα (όπως μια κλασική κρέμα κατσαρόλας). Αποσύρουμε και ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα (για να μην πιάσει πέτσα) μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 40° C (αν δεν έχουμε θερμόμετρο, πρέπει να την αισθανόμαστε χλιαρή στα χείλη). Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες. Οταν η κρέμα κρυώσει καλά, γεμίζουμε με αυτή την τάρτα, σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια τις φράουλες και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για περίπου άλλη 1 ώρα να κρυώσει καλά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Συμβουλές Αν δεν πρόκειται να καταναλώσουμε το γλυκό την ίδια μέρα, καλό είναι να αλείψουμε την επιφάνεια της βάσης (πριν τη γεμίσουμε με την κρέμα) με λιωμένη σοκολάτα και, όταν η σοκολάτα παγώσει, να τη γεμίσουμε με την κρέμα. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουμε την τάρτα τραγανή για 2 - 3 ημέρες.

Γλυκά: Τελευταία Ενημέρωση