ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα χρυσά γαϊδούρια της Σκαρίνου

H μεγαλύτερη φάρμα εκτροφής γαϊδουριών στην Κύπρο παράγει προϊόντα από γάλα γαϊδούρας

Ο κ. Πιερής Γεωργιάδης ιδιοκτήτης της «Golden Donkeys Farm» πέτυχε το θαύμα, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη φάρμα εκτροφής γαϊδουριών στην Κύπρο, παράγοντας γαϊδουρινό γάλα, σοκολάτα, λικέρ και καλλυντικά με βάση το γάλα της γαϊδούρας.

Η Σκαρίνου, αν και μία μικρή κοινότητα μόλις 400 κατοίκων, κρύβει μεγάλες και ευχάριστες εκπλήξεις. Μία από αυτές είναι η εκτροφή γαϊδουριών, η παραγωγή γαϊδουρινού γάλακτος και άλλων προϊόντων από τον κ. Πιερή Γεωργιάδη, ο οποίος δημιούργησε την «Golden Donkeys Farm», η οποία λειτούργησε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο οπότε πραγματοποιήθηκε και το πρώτο φεστιβάλ γαϊδουριού με μεγάλη προσέλευση κόσμου. Η σχέση όμως του κ. Γεωργιάδη με τα γαϊδούρια δεν είναι πρόσφατη αλλά μετρά πάνω από μία δεκαετία. Το 2004 ξεκίνησε να ασχολείται με τα γαϊδούρια, τα οποία διατηρούσε σε ένα άλλο χώρο στη Σκαρίνου.

«Είχαμε τα ζώα απλά για να τα βλέπει ο κόσμος», μας είπε. «Έπρεπε όμως με κάποιον τρόπο να έχουμε και έσοδα. Έτσι αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε το γάλα τους και σιγά-σιγά φτιάξαμε αυτόν εδώ τον χώρο». Ο κ. Γεωργιάδης μας αποκάλυψε πως ένας από τους μελλοντικούς του στόχους είναι να δημιουργήσει το πρώτο σπα με γαϊδουρινό γάλα στην Κύπρο. «Δεν ήταν τρελή η Κλεοπάτρα που λουζόταν σε γάλα γαϊδούρας» μας είπε χαριτολογώντας. «Η Κλεοπάτρα στα ταξίδια της κουβαλούσε ειδικό καράβι με 500 γαϊδούρια για τη χρήση του γάλακτος στο μπάνιο της το οποίο βοηθούσε στην επιδερμίδα». Η σοφία των αρχαίων Αιγυπτίων και η χρήση του γαϊδουρινού γάλακτος σε προηγούμενους αιώνες έφτασε μέχρι το σήμερα, δημιουργώντας πολλές και ενθαρρυντικές προοπτικές της χρήσης του για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους.

Γαϊδουρινό γάλα σε σκόνη

Μαζί με τον σεφ Χρίστο Χριστοδούλου και τη φωτογράφο μας Ντάινα Κάπρου βρεθήκαμε εκεί για να γνωρίσουμε από κοντά αυτό το μικρό θαύμα της Σκαρίνου και να μάθουμε τα πάντα για το γαϊδουρινό γάλα. Μπαίνοντας στη Σκαρίνου ανηφορίσαμε οδικώς τη βουνοπλαγιά και ακολουθώντας τα χρυσά γαϊδούρια που βρίσκονται παράλληλα με τον δρόμο φτάσαμε στην «Golden Donkeys Farm». Ένας πανέμορφος χώρος, με την πεδιάδα να απλώνεται απέναντι με διάσπαρτες υπεραιωνόβιες ελιές, πιο μακριά να αχνοφαίνεται η θάλασσα και τριγύρω να ορθώνονται βουνά. Με την είσοδό μας στο πάρκο μπήκαμε στο μικρό εστιατόριο, ενώ πιο μέσα υπάρχει το μικρό κατάστημα όπου πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα αλλά και μία γκάμα προϊόντων παραγωγής της φάρμας, όπως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αλλά και με έξι διαφορετικές γεύσεις και αρώματα όπως ελαιόλαδο με σχίνο, βασιλικό, θυμάρι, λεμόνι αλλά και ελιές. Στον πίσω χώρο του εστιατορίου βρίσκεται το εργαστήριο επεξεργασίας του γαϊδουρινού γάλακτος και της μετατροπής του σε σκόνη.

Τα τελευταίας τεχνολογίας πανάκριβα γερμανικά μηχανήματα της φάρμας δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για τη μετατροπή του φρέσκου γαϊδουρινού γάλακτος σε σκόνη εξαίρετης ποιότητας. Αρχικά, το γάλα αρμέγεται και έπειτα ψύχεται στους -170 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα μεταφέρεται από την ψύξη σε ένα άλλο μηχάνημα όπου μετατρέπεται μετά από 33 ώρες σε σκόνη, συσκευάζεται αεροστεγώς και αποστέλλεται στην Ελλάδα όπου χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας, λικέρ αλλά και διαφόρων καλλυντικών, σαπούνι με διαφορετικά αρώματα, όπως σταφύλι και γιασεμί, κρέμες για τα μάτια, το πρόσωπο και τα χέρια. Όλα τα προϊόντα πωλούνται στο κατάστημα της φάρμας μαζί με άλλα προϊόντα παραγωγής του κτήματος Γεωργιάδης, ιδιοκτησίας του κ. Πιερή Γεωργιάδη.

Ένα πρωτότυπο θεματικό πάρκο

Ο κ. Γεωργιάδης καλωσορίζοντάς μας ανέλαβε να μας ξεναγήσει στην φάρμα η οποία έχει τον χαρακτήρα θεματικού πάρκου με διαφορετικούς μικρούς μουσειακούς χώρους που φέρνουν τον επισκέπτη σε επαφή με τον κόσμο της πρότερης αγροτικής Κύπρου όσο και με εκείνο των κυπριακών γαϊδουριών. Δίπλα από τον χώρο του μικρού εστιατορίου και του καταστήματος υπάρχει μία εσωτερική αυλή όπου δεσπόζει μία εντυπωσιακή υπεραιωνόβια ελιά, ίσως η αρχαιότερη της Κύπρου, ηλικίας 1500 ετών, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα στο πάρκο υπάρχουν και άλλες ελιές 800 και 600 ετών αλλά και ένας διαδραστικό χώρος για παιδιά όπου τον επισκέπτονται μαζί με το σχολείο τους για να μάθουν σε πρακτικό επίπεδο τα ωφελήματα της βιολογικής καλλιέργειας. Σε ένα μικρό θερμοκήπιο καλλιεργούνται διάφορα λαχανικά ώστε να τα γνωρίσουν τα παιδιά, ενώ στον έξω χώρο υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα τραπέζια όπου οι ομάδες των παιδιών αναλαμβάνουν να φυτέψουν και να φτιάξει το καθένα το δικό του γλαστράκι. Στον χώρο της αυλής υπάρχει ένα μικρό αμφιθέατρο για εκδηλώσεις, εργαλεία και πέτρινα σκευή για την επεξεργασία των χαρουπιών και των ελιών, παραδοσιακός αλευρόμυλος αλλά και νερόμυλος που λειτουργεί με το νερό της βροχής.

Ένας από τους μικρούς μουσειακούς χώρους της φάρμας, που είναι και ο πιο εντυπωσιακός περιλαμβάνει δώδεκα κέρινα ομοιώματα ανθρώπων που αναπαριστούν παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου τα περισσότερα από τα οποία εξαφανίστηκαν ή τείνουν να σταματήσουν να υπάρχουν σήμερα όπως εκείνα του γανωματά, του καλαθά, του κατασκευαστή σκουπών (σαρκές), του τσαγκάρη, του παραδοσιακού καφετζή. Ένας άλλος χώρος περιλαμβάνει αγροτικά εργαλεία, ενώ παραδίπλα υπάρχει το μουσείο του γαϊδουριού και το μουσείο της παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων και φαγητών όπως χαλούμι, τραχανά και σουτζιούκκο. Στο πάνω μέρος του χώρου βρίσκεται το αγροτόσπιτο, κτισμένο με τη λευκή τοπική πέτρα, το οποίο περιλαμβάνει έπιπλα του κυπριακού σπιτιού του περασμένου αιώνα, ενώ στο κτήμα υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία των Μεμίλων. Το εκκλησάκι στο εσωτερικό έχει τοιχογραφίες στις οποίες απεικονίζονται οι άγιοι προστάτες των ζώων, ο Άγιος Γεράσιμος στην μία πλευρά και στην άλλη ο Άγιος Σώζων.

Το φράγκικο φέουδο

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα η φάρμα αποτελούσε κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας φέουδο. Όπως μας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης ο χώρος αποτελεί ένα φυσικό οχυρό, αφού ο χώρος είναι περιτριγυρισμένος από βουνά ενώ μπροστά υπάρχει πεδιάδα. «Εδώ έγινε μία μεγάλη επιδρομή από τους Σαρακηνούς τον 14ο αιώνα και σφαγιάστηκαν οι κάτοικοι της περιοχής γι’ αυτό και ονομάστηκε Μέμιλα, δηλαδή μη μιλάς» μας αφηγήθηκε ο κ. Πιερής «αφού αφανίστηκαν οι άνθρωποι. Οι βουνοπλαγιές της περιοχής ονομάστηκαν Κοκκαλίστρα για τον λόγο ότι μέχρι και σήμερα βρίσκουμε ανθρώπινα οστά από τις σφαγές εκείνης της εποχής».

Αρμέγοντας τη γαϊδούρα

O κ. Πιερής Γεωργιάδης διατηρεί σήμερα 200 γαϊδούρια εκ των οποίων τα 100 βρίσκονται στην «Golden Donkeys Farm». Από τα 100 γαϊδουράκια, τα πέντε είναι αρσενικά για σκοπούς γονιμοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα είναι θηλυκά, τα οποία προτιμώνται ώστε να χρησιμοποιείται το γάλα τους. Η αγάπη τόσο του κ. Γεωργιάδη όσο και των ανθρώπων που εργάζονται στη φάρμα για τα γαϊδούρια ήταν περισσότερο από εμφανής. Ιδιαίτερη μάλιστα εντύπωση μας έκανε το γεγονός πως τα γαϊδούρια μόλις αντιλαμβάνονταν την παρουσία των δικών τους ανθρώπων πλησίαζαν, δείχνοντας την αγάπη τους. «Όλα τα γαϊδούρια έχουν ονόματα» μας είπε χαμογελώντας ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος πλησιάζοντας τα ζώα άλλαζε η όψη στο πρόσωπό του.

Στη φάρμα γνωρίσαμε το εντυπωσιακό τετράποδο Έρωτα, ένας γκρίζος αρσενικός επιβήτορας, όμορφος και φιλικός, την Κατερίνα που δύο μήνες πριν έγινε μητέρα και το μικρό παιδάκι της, την Ξένια, που μας εντυπωσίασε η συμπεριφορά και τα νάζια της, αφού σαν παιδάκι ήθελε να παίξει και τέλος αρμέξαμε τη Λίζα που γέννησε πρόσφατα. «Τα γαϊδούρια γεννούν ολόχρονα, όμως προτιμούν τον Μάιο ιδιαίτερα το πρώτο δεκαπενθήμερο γι’ αυτό και το δεύτερο φεστιβάλ γαϊδουριού θα το κάνουμε τον ερχόμενο Μάιο» μας αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης. Η φάρμα παράγει καθημερινά δέκα λίτρα γάλα και ο στόχος είναι να ξεπεράσει τα 30 ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν. Κάθε γαϊδούρα δίνει ένα λίτρο γάλα την ημέρα το οποίο κοστίζει 24 ευρώ. Τα γαϊδούρια ζουν μέχρι και πενήντα χρόνια, ενώ στα 3,5 ξεκινούν να γονιμοποιούν μέχρι και τα 35-40. Το κυπριακό γαϊδούρι, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γεωργιάδης είναι ψηλό, δυνατό με πολλή γινάτι, ενώ χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές ράτσες: τον Σιελιονιά, τον Μεσαρίτικο και τον Σιερκά, ο οποίος είναι διασταύρωση μαύρου και άσπρου γαϊδουριού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η φάρμα είναι αυτό του κτηνιάτρου, αφού όπως μας ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί για τα γαϊδούρια στην Κύπρο. Η φάρμα είναι επισκέψιμη και προσφέρεται ξενάγηση στους χώρους της, ενώ τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη. Μάλιστα, προσφέρονται και βόλτες με τα γαϊδουράκια την οποία είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε και εμείς. Οι ιδιότητες του γάλακτος της γαϊδούρας είναι ιαματικές και δύσκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική λόγω των χαμηλών του λιπαρών. Στο εξωτερικό όμως φτιάχνεται τυρί με γάλα γαϊδούρας, το οποίο όμως κοστίζει 1000 ευρώ το κιλό. Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται το ενδιαφέρον του κόσμου για το γαϊδουρινό γάλα και τα προϊόντα του ιδιαίτερα για τα καλλυντικά, αφού φέρνουν πολύ καλά αποτελέσματα για το δέρμα και το μέλλον του είναι ελπιδοφόρο.

Info
H «Golden Donkeys Farm» βρίσκεται στην περιοχή Μέμιλα στη Σκαρίνου και είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 5:00 μ.μ. τον χειμώνα και από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 7:00 μ.μ. το καλοκαίρι. Πληρ. 99594885.