ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:33
 

Ντομάτεs γεμιστέs με ρύζι, χωριάτικο λουκάνικο και βασιλικό

Ο δυόσμος και το βασιλικό δίνουν μια έξτρα γεύση στα γεμιστά

Newsroom Κ, Αθήνα

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 2 ώρες

Υλικά (για 6 άτομα)

• 12 μέτριες ντομάτες
• 240 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο
• 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ
• 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
• 120 γρ. ρύζι νυχάκι
• 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
• 150 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα του σκεύους
• 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις ντομάτες ακριβώς.

Κόβουμε από τις ντομάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ. Βάζουμε τις ντομάτες στο ταψί και χτυπάμε τη σάρκα τους στο μούλτι για λίγο, ίσα να ψιλοκοπεί. Τα «καπάκια» τα κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 120 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το λουκάνικο για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ.

Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Αδειάζουμε και τη σάλτσα στο μπολ, προσθέτουμε το ρύζι, το δυόσμο και τον βασιλικό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες κατά τα 2/3 (για να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να φουσκώσει), τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κλείνουμε με τα «καπάκια». Ρίχνουμε στον πυθμένα του ταψιού τόσο νερό ώστε να καλύψει τις ντομάτες κατά το 1/4 και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να φουσκώσει το ρύζι. Ελέγχουμε και, αν δούμε ότι «αρπάζουν» στην επιφάνεια, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ζεστό ψωμί.

Τι πίνουμε: Ένα κρητικό χαρμάνι από Κοτσιφάλι, μια Νεμέα, τόσο σε κόκκινες όσο και σε ροζέ εκδοχές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Γαστρονόμος: Τελευταία Ενημέρωση

Εκείνο που απογειώνει αυτό το πιάτο είναι το σουσάμι – έχει ροδίσει, έχει τη γεύση ξηρού καρπού και είναι πολύ αρωματικό

Κοτόπουλο με σουσάμι

Αντί για αλεύρι ή πατατάλευρο, σε αυτή τη συνταγή πανάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με σουσάμι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΥΝΤΑΓΕΣ
X