ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπιφτέκια κοτόπουλου με μπέικον, παρμεζάνα και μοσχοκάρυδο

Γεμιστά μπιφτέκια κοτόπουλου, σκέτη αποκάλυψη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υλικά

500 γρ. κιμάς κοτόπουλου (προτιμότερο από μπούτι, για να γίνει το μπιφτέκι πιο ζουμερό), περασμένος μία φορά από το χοντρό κόσκινο), από το ψυγείο
3 λεπτές φέτες μπέικον, σε ψιλά καρέ
1/2 κουτ. σούπας μπούκοβο, καυτερό ή γλυκό (ή μισό-μισό)
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
1/3 κοφτό κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
2 - 3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι
τα φύλλα από 3 - 4 κλωναράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες για 1/2 κιλό κιμά

Προετοιμασία 20΄ Αναμονή περίπου 1½ ώρα Ψήσιμο περίπου 20΄

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το μπέικον και να μαλακώσει λίγο το κρεμμύδι. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ζυμώνουμε τον κιμά με το μείγμα του τηγανιού και τα υπόλοιπα υλικά. Για να μην κολλάει ο κιμάς στα χέρια μας κατά το ζύμωμα, τα βρέχουμε με λίγο κρύο νερό. Πλάθουμε μπιφτέκια (περίπου 150 γρ.) με βρεγμένα χέρια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1½ ώρα (ή στην κατάψυξη για 40 λεπτά) να σφίξουν.

Οδηγίες ψησίματος:

Ψήνουμε τα μπιφτέκια κατευθείαν από το ψυγείο, γιατί, αν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου ο κιμάς κοτόπουλου, γίνεται σαν λάσπη. Αν, μολονότι τα αφήσαμε στο ψυγείο, κολλάνε, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε: λαδώνουμε τα χέρια μας και αλείφουμε τα μπιφτέκια προσεκτικά από όλες τις μεριές, δίνοντάς τους πάλι σχήμα - στο ψήσιμο θα σφίξουν. Τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, προτιμότερο σε πλάκα (αν διαθέτει η ψησταριά μας - στη σχάρα συνήθως μπορεί να κολλήσουν). Ιδανικές για μπιφτέκια είναι οι «διπλές» φορητές σχάρες που γυρίζουν, με λαβή, και όταν κλείνουν δεν έρχεται σε επαφή το ένα μεταλλικό πλέγμα με το άλλο (για να μη βυθίζονται στα μπιφτέκια).

Η δοκιμή μας: Τα μπιφτέκια με κιμά από μπούτι κοτόπουλου χρειάστηκαν 20 λεπτά ψήσιμο (τόσο σε ψησταριά υγραερίου 18,7 KW, όσο και σε ψησταριά με κάρβουνα): 5 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά (ή μέχρι να ξεκολλάνε σχετικά εύκολα με μια σπάτουλα) και άλλα 10 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με τακτικά γυρίσματα.

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση