ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Ανατολίτικα φαλάφελ από φακές

Εξαίσια συνταγή για καλοφαγάδες

Newsroom K

Και οι φακές γίνονται εξωτικοί κεφτέδες - μούρλια!

Υλικά
200 γρ. φακές
2 δαφνόφυλλα
2 κρεμμύδια ξερά (το ένα καθαρισμένο και το άλλο ψιλοκομμένο)
2 - 3 γαρίφαλα
4 σκελίδες σκόρδου
1 καρότο (προτιμάμε βιολογικό) σε μέτριες ροδέλες
1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουτ. σούπας αλεύρι για την επικάλυψη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πιπέρι Καγιέν
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
8 πίτες αραβικές
1 κεσές γιαούρτι της αρεσκείας μας
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα

Μερίδες 4
Προετοιμασία 10΄
Αναμονή 10΄
Μαγείρεμα 1 ώρα

Διαδικασία

Βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο ολόκληρο καθαρισμένο κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις δάφνες, τις σκελίδες σκόρδου, και το καρότο. Βράζουμε τις φακές για 25 - 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Κατόπιν τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα (κρατάμε το καρότο και τα σκόρδα), και τις στραγγίζουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το ζωμό στον οποίο έβρασαν. Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το βρασμένο καρότο και τα σκόρδα χρησιμοποιώντας όσο χρειάζεται από το ζωμό έτσι ώστε να γίνει ένας στεγνός σχεδόν πουρές.

Μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και τον αναμειγνύουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη 1 κουταλιά αλεύρι και τα καρυκεύματα. Αλατοπιπερώνουμε. Βρέχουμε τα χέρια μας για να μην κολλήσει το μείγμα και πλάθουμε τον πουρέ σε μπαλάκια. Στη συνέχεια πιέζουμε τα μπαλάκια για να γίνουν σαν επίπεδοι, οβάλ, κεφτέδες πάχους 2,5 εκ. περίπου. Πανάρουμε ελαφρώς τα «κεφτεδάκια» στο αλεύρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά για να σφίξουν. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ σε δόσεις σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.

Τα σερβίρουμε πάνω σε αραβικές πίτες ζεσταμένες στο γκριλ και τα συνοδεύουμε με 1 κουτ. σούπας γιαούρτι, ροδέλες από κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σιζόπουλος: Η ηγεσία του ΕΛΑΜ να δείξει το ποινικό της μητρώο

«Η λυση στη διαφθορα και στη εκμεταλλευση των εργαζομενων απο το μεγαλο κεφαλαιο δεν ειναι η στηριξη ...»
Russ  |  12:19

Πώς άνοιξε το κεφάλαιο ΡΙΚ ο Αβέρωφ

«κ. Βουλευτές: Αναλώνεστε να εδραιώσετε, σε κάθε οργανισμό, είτε ακελοκρατία είτε συναγερμοκρατία. ...»
Χρύσω Αναστασίου  |  09:37

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Προσβλητικές και απαράδεκτες οι αναφορές Ερντογάν

«Μου αρεσει η "αυστηρη" απαντηση της ελλαδας! Με πιο μαλθακη απαντηση πεθενεις!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:17

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

Εκείνο που απογειώνει αυτό το πιάτο είναι το σουσάμι – έχει ροδίσει, έχει τη γεύση ξηρού καρπού και είναι πολύ αρωματικό

Κοτόπουλο με σουσάμι

Αντί για αλεύρι ή πατατάλευρο, σε αυτή τη συνταγή πανάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με σουσάμι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΥΝΤΑΓΕΣ
X