ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:11
 

Αρνίσια παϊδάκια με ψητές μελιτζάνες και αρωματικό λαδόξιδο ντομάτας

Βάλτε τα κάρβουνα στη φωτιά και ετοιμαστείτε για τραγανά και ζουμερά παϊδάκια

Newsroom K

Υλικά

2 κιλά αρνίσια παϊδάκια (όχι μπούτι), λεπτοκομμένα
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
2 μελιτζάνες λευκές φλάσκες ή 3 μέτριες τσακώνικες αλάτι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για τις μελιτζάνες + επιπλέον για το κρέας
Για τη βινεγκρέτ ντομάτας

1/2 κιλό ντομάτες
1/2 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. γλυκού ξύσμα από βιολογικό, ακέρωτο λεμόνι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή δυόσμου ή μαϊντανού, χοντροκομμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πράσινο ή μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Μερίδες: 2 κιλά παϊδάκια    Προετοιμασία: περίπου 30'

Χρόνος: 10'                          Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας

Βινεγκρέτ: Κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα και τις χτυπάμε στον πολυκόφτη, μέχρι να γίνουν χυμός, για τουλάχιστον 1 - 2 λεπτά. Τον σουρώνουμε σε ένα μπολ («βοηθάμε» τον πολτό να περάσει από το σουρωτήρι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι - δεν χτυπάμε πάλι στο μούλτι, γιατί η σάλτσα θα χάσει το λαμπερό κόκκινο χρώμα της αν χτυπηθεί με το λάδι και θέλουμε ανέπαφα τα φύλλα των αρωματικών. Ψήσιμο: Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.

Λαδώνουμε, αλατοπιπερώνουμε και καρυκεύουμε τα παϊδάκια. Χαρακώνουμε τις μελιτζάνες σε 5 - 6 σημεία την καθεμιά και τις βάζουμε στη σχάρα. Βάζουμε και τα παϊδάκια, τα οποία ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Τις μελιτζάνες τις ψήνουμε μέχρι να καψαλιστούν από όλες τις πλευρές και να μαλακώσουν (τις πιέζουμε λίγο για να δούμε αν έχει μαλακώσει η ψίχα τους).

Η δική μας δοκιμή: Τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου 18,7 KW τα παϊδάκια χρειάστηκαν 10 λεπτά με τακτικά γυρίσματα και οι μελιτζάνες περίπου 12 λεπτά, επίσης με τακτικά γυρίσματα.

Τελική φάση: Κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο και με ένα κουτάλι «παίρνουμε» τη σάρκα τους, φροντίζοντας να μην παρασύρουμε τη μαυρισμένη φλούδα. Εναλλακτικά, τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά με το χέρι και απομακρύνουμε με ένα κομμάτι χαρτιού τυχόν κομματάκια από την καμένη φλούδα. Χοντροκόβουμε τις μελιτζάνες και τις αραδιάζουμε σε μια πιατέλα. Τις αλατίζουμε και τις περιχύνουμε με τις 3 κουτ. ελαιόλαδο και τη μισή σάλτσα ντομάτας. Δεν ανακατεύουμε για να μην παραλιώσουν οι μελιτζάνες - θέλουμε να μείνουν μερικά ζωντανά κομμάτια, σαν χοντροκομμένη μελιτζανοσαλάτα.

Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τα παϊδάκια με τις μελιτζάνες και την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας σε μπολάκι, για να βάζει ο καθένας όση θέλει στο ψητό του.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

#PoliticsBlog Τα X-files της Χρυσταλλούς, τα ΜΕΔ και τα συρτάρια

«Ποδκιάντροπη τελικά και αυτή η άριστη των αρίστων.»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

ΥΠΕΞ: Προ των πυλών η Εθνική Στρατηγική Ασφάλεια

«H Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας είναι εκ της φύσεώς της θέμα που δεν εμπίπτει στις αρμόδιοτητες του Υπουργείου ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:37

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

Εκείνο που απογειώνει αυτό το πιάτο είναι το σουσάμι – έχει ροδίσει, έχει τη γεύση ξηρού καρπού και είναι πολύ αρωματικό

Κοτόπουλο με σουσάμι

Αντί για αλεύρι ή πατατάλευρο, σε αυτή τη συνταγή πανάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με σουσάμι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΥΝΤΑΓΕΣ