ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:12
 

Μια ξεχωριστή συνταγή από την Κωνσταντινούπολη

Αυθεντική πολίτικη συνταγή με περίεργο όνομα αλλά πολύ νοστιμιά!

Newsroom K

Υλικά

4 φιλέτα από φρέσκια σφυρίδα ή φαγκρί ή άλλο λευκόσαρκο ψάρι της αρεσκείας μας (περίπου 200 γρ. έκαστο χωρίς πέτσα)
15 ντοματίνια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
ο χυμός και το ξύσμα από 1 λεμόνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
ανθός αλατιού

Για τον πουρέ μελιτζάνας

2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού σουμάκ 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού

Για τον πουρέ πατάτας

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες
200 ml γάλα φρέσκο
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 κουτ. γλυκού ξερός ανθός λεβάντας (σε μπαχαράδικα – προαιρετικά)

Διαδικασία

Πουρές πατάτας: Βράζουμε τις πατάτες και, όταν γίνουν, τις βάζουμε κομμένες στο μπλέντερ με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε αρκετά μέχρι να αποκτήσουν βελούδινη υφή (χτυπώντας τες με το βούτυρο και το γάλα δεν γίνονται λαστιχωτές, αλλά αφράτες και βελούδινες).

Πουρές μελιτζάνας: Ψήνουμε τις μελιτζάνες απευθείας στη φωτιά (στο μπάρμπεκιου ή στο γκάζι ή, εναλλακτικά, στο γκριλ του φούρνου) μέχρι να μαυρίσουν καλά ολόγυρα και να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τις καθαρίζουμε από τις φλούδες, κρατώντας μόνο την ψίχα. Την ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, τα μπαχαρικά.

Ψάρι: Ψήνουμε τα φιλέτα λαδωμένα, στη σχάρα ή στο τηγάνι, για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά – πρέπει να μείνουν ζουμερά. Αρταίνουμε με αλάτι, θυμάρι ξερό και χυμό λεμονιού. Ντοματίνια: Ψιλοκόβουμε τα ντοματίνια και το φρέσκο κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε και αρταίνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού.

Απλώνουμε στα πιάτα τον πουρέ πατάτας, από πάνω τον πουρέ μελιτζάνας, τα ντοματίνια κι επάνω ακουμπάμε το ψάρι. Τελειώνουμε το πιάτο με λίγες σταγόνες από ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα λεμονιού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

3 λόγοι που το ξεχωρίσαμε:

Οι γλυκές καλοκαιρινές συριανές μελιτζάνες, η καπνιστή πάπρικα Αριδαίας και το πικάντικο παρθένο ελαιόλαδο δίνουν έναν μελιτζανοπουρέ με ξεχωριστή νοστιμιά.
Το ζωντανό, κρουστό ψάρι, όλο χυμούς.

Ο μελιτζανοπουρές δεν φτιάχνεται με μπεσαμέλ και τυρί. Απλώς σερβίρεται πάνω σε βουτυράτο πουρέ πατάτας. Οι γεύσεις είναι πιο καθαρές.

Με τα λόγια του σεφ: «Η βελούδινη γεύση του βουτυράτου πουρέ μαζί με τη γλύκα της καλοκαιρινής μελιτζάνας και τη δροσιά από τα ντοματίνια δημιουργούν ένα υπέροχο μαξιλαράκι καλοκαιρινής φρεσκάδας για να καθίσει το φρέσκο ζουμερό ψάρι»

 

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

#PoliticsBlog Τα X-files της Χρυσταλλούς, τα ΜΕΔ και τα συρτάρια

«Ποδκιάντροπη τελικά και αυτή η άριστη των αρίστων.»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

ΥΠΕΞ: Προ των πυλών η Εθνική Στρατηγική Ασφάλεια

«H Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας είναι εκ της φύσεώς της θέμα που δεν εμπίπτει στις αρμόδιοτητες του Υπουργείου ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:37

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

Εκείνο που απογειώνει αυτό το πιάτο είναι το σουσάμι – έχει ροδίσει, έχει τη γεύση ξηρού καρπού και είναι πολύ αρωματικό

Κοτόπουλο με σουσάμι

Αντί για αλεύρι ή πατατάλευρο, σε αυτή τη συνταγή πανάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με σουσάμι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΥΝΤΑΓΕΣ