ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μοσχαράκι πανηγυριώτικο

Παραδοσιακό φαγητό που σερβίρουν στα Σιφνέικα πανηγύρια

Newsroom K

Υλικά

2 κιλά μοσχάρι (προτιμότερο σπάλα), κομμένο σε μερίδες
2 μέτρια κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
3 κουταλιές πελτές ντομάτας ή 1 κιλό πολτοποιημένες ντομάτες και 1 κουταλιά πελτές
αλάτι και πιπέρι
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1½ κιλό πατάτες, σε μέτρια κομμάτια (κυδωνάτα ή σαν σπιρτόκουτα)
1 ξύλο κανέλας

Μερίδες: 8             Προετοιμασία: 20'

Χρόνος: περίπου 1½ ώρα

Διαδικασία

Βάζουμε σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το κρέας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε λίγο και αυτό και ρίχνουμε λίγο αλάτι, τον πελτέ διαλυμένο σε νερό και την κανέλα. Το νερό μόλις να σκεπάζει το κρέας. Μισοσκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό.

Όταν το κρέας είναι σχεδόν μαγειρεμένο (στη 1 ώρα περίπου), προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τις πατάτες. Τα υγρά πρέπει σχεδόν να σκεπάζουν το φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί και να μείνει με τη σάλτσα του (για άλλα περίπου 30 λεπτά). Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, απλώς σείουμε την κατσαρόλα για να μην τσικνώσει. Τρυπάμε μια πατατούλα με πιρούνι για να βεβαιωθούμε ότι έχει μαλακώσει. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί μισή ώρα πριν το σερβίρουμε.

Λίγα λόγια από την Εύη Βουτσινά: «Πολλά πανηγύρια έχει η Σίφνος, πολλές ευκαιρίες για ανανέωση και ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών. Σχεδόν σε όλα ακολουθεί ομαδικό γεύμα και γλέντι. Το πιο επίσημο θεωρείται της Χρυσοσπηλιώτισσας, που τη λένε και Αη Σίφνο και γιορτάζει της Αναλήψεως. Το κρέας της γιορτής είναι από τα λιγοστά ντόπια μοσχαράκια.

Χρησιμοποιούν και κατσίκια, αλλά το μοσχάρι θεωρείται επίσημο, κι έτσι τότε μαγειρεύουν πάντα μοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες ή, καμιά φορά, με μακαρόνια. Το πρώτο πιάτο είναι πάντα ρεβιθάδα μαγειρεμένη σε καζάνια. Το πανηγυριώτικο μοσχάρι είναι απλή συνταγή - η νοστιμιά της οφείλεται στα εκλεκτά ντόπια υλικά. Μπορείτε να το φτιάξετε και με όποιο άλλο κρέας θέλετε».

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Λιλλήκας και Μαλάς πρώτοι στις εντυπώσεις του debate

«αν αθροισουμε τα ποσοστά βγαίνει κάθε φορά μεγαλύτερο του100% Γιατί»
Γιώργος Γεωργίου  |  00:38

Απολογητικός ο Μιλτής - Απέσυρε αγωγή κατά Χριστόφια

«Μπεεεεεεεεεεεε»
Μπεεεεεεεε  |  19:12

90.000 διαδηλωτές στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

«Τι γράψατε; 90000 αναματα; 90 να είναι οι μέρες σας , μονο! »
Leonindas  |  23:13

Με ποιους θα κυβερνήσουν;

«ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μια καλή, ανθηρή οικονομία, προϋποθέτει μια καλή και σταθερή Κυβέρνηση. Όμως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ.  |  16:52

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

Εκείνο που απογειώνει αυτό το πιάτο είναι το σουσάμι – έχει ροδίσει, έχει τη γεύση ξηρού καρπού και είναι πολύ αρωματικό

Κοτόπουλο με σουσάμι

Αντί για αλεύρι ή πατατάλευρο, σε αυτή τη συνταγή πανάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με σουσάμι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΥΝΤΑΓΕΣ