ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μοσχαράκι πανηγυριώτικο

Παραδοσιακό φαγητό που σερβίρουν στα Σιφνέικα πανηγύρια

Newsroom K

Υλικά

2 κιλά μοσχάρι (προτιμότερο σπάλα), κομμένο σε μερίδες
2 μέτρια κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
3 κουταλιές πελτές ντομάτας ή 1 κιλό πολτοποιημένες ντομάτες και 1 κουταλιά πελτές
αλάτι και πιπέρι
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1½ κιλό πατάτες, σε μέτρια κομμάτια (κυδωνάτα ή σαν σπιρτόκουτα)
1 ξύλο κανέλας

Μερίδες: 8             Προετοιμασία: 20'

Χρόνος: περίπου 1½ ώρα

Διαδικασία

Βάζουμε σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το κρέας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε λίγο και αυτό και ρίχνουμε λίγο αλάτι, τον πελτέ διαλυμένο σε νερό και την κανέλα. Το νερό μόλις να σκεπάζει το κρέας. Μισοσκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό.

Όταν το κρέας είναι σχεδόν μαγειρεμένο (στη 1 ώρα περίπου), προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τις πατάτες. Τα υγρά πρέπει σχεδόν να σκεπάζουν το φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί και να μείνει με τη σάλτσα του (για άλλα περίπου 30 λεπτά). Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, απλώς σείουμε την κατσαρόλα για να μην τσικνώσει. Τρυπάμε μια πατατούλα με πιρούνι για να βεβαιωθούμε ότι έχει μαλακώσει. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί μισή ώρα πριν το σερβίρουμε.

Λίγα λόγια από την Εύη Βουτσινά: «Πολλά πανηγύρια έχει η Σίφνος, πολλές ευκαιρίες για ανανέωση και ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών. Σχεδόν σε όλα ακολουθεί ομαδικό γεύμα και γλέντι. Το πιο επίσημο θεωρείται της Χρυσοσπηλιώτισσας, που τη λένε και Αη Σίφνο και γιορτάζει της Αναλήψεως. Το κρέας της γιορτής είναι από τα λιγοστά ντόπια μοσχαράκια.

Χρησιμοποιούν και κατσίκια, αλλά το μοσχάρι θεωρείται επίσημο, κι έτσι τότε μαγειρεύουν πάντα μοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες ή, καμιά φορά, με μακαρόνια. Το πρώτο πιάτο είναι πάντα ρεβιθάδα μαγειρεμένη σε καζάνια. Το πανηγυριώτικο μοσχάρι είναι απλή συνταγή - η νοστιμιά της οφείλεται στα εκλεκτά ντόπια υλικά. Μπορείτε να το φτιάξετε και με όποιο άλλο κρέας θέλετε».

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Τώρα θα αρχίσουν τα αλαλάζοντα τύμπανα και οι γκρανκάσες της ακροδεξιάς και του ούτω καλούμενου ενδιάμεσου ...»
Ai Em  |  10:42

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Όλα τα ψυχολογικά αυτού του ανθρώπου εμπεριέχονται στην τελευταία του πρόταση "Υ.Γ.: Επιφυλάσσω στον ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:26

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

Εκείνο που απογειώνει αυτό το πιάτο είναι το σουσάμι – έχει ροδίσει, έχει τη γεύση ξηρού καρπού και είναι πολύ αρωματικό

Κοτόπουλο με σουσάμι

Αντί για αλεύρι ή πατατάλευρο, σε αυτή τη συνταγή πανάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με σουσάμι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΥΝΤΑΓΕΣ