ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:54
 

Νουά με ρύζι και σάλτσα μανιταριών

Αστική συνταγή που απαντά σε πολλές περιοχές της χώρας

Newsroom K

Υλικά (για 4 - 6 άτομα)

Για το νουά

περίπου 1.200 γρ. νουά μοσχαρίσιο, σε ένα κομμάτι
2 μέτρια καρότα, σε ροδέλες
2 μέτρια κολοκύθια, σε μέτριους κύβους
2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε μέτρια κομμάτια
250 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
τα φύλλα από 2 - 3 κλαράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
100 ml ελαιόλαδο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄  Μαγείρεμα: περίπου 2½ ώρες

Διαδικασία

Νουά: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μοσχάρι μαζί με τη δάφνη και πιπέρι για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 3- 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κομμένα λαχανικά, τα μανιτάρια, το μαϊντανό και το ξύλο κανέλας, σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας ιδανικά σε μια γάστρα (ή σε μια κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια και καπάκι, κατάλληλη για φούρνο) και προσθέτουμε 500 ml νερό.

Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να γίνει. Στα μισά του μαγειρέματος γυρίζουμε το κρέας και από την άλλη πλευρά, για να ψηθεί ομοιόμορφα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.

Βγάζουμε το κρέας από το σκεύος σε μια πιατέλα και τα λαχανικά σε ένα μπολ. Σουρώνουμε το ζωμό που έχει μείνει σε μια κατσαρόλα. Κρατάμε τη μισή ποσότητα λαχανικών στην άκρη για το σερβίρισμα και τα υπόλοιπα τα πολτοποιούμε στο μούλτι για περίπου 2 λεπτά.

Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα με το ζωμό και βράζουμε για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα. Αν παρ’ ελπίδα είναι πηχτή, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και αφήνουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις. Σουρώνουμε, για πιο φίνο αποτέλεσμα.

Κόβουμε το κρέας με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε με τα μελωμένα λαχανικά, τη σάλτσα (σε σαλτσιέρα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει) και συνοδεύουμε με ρύζ ι σπυρωτό, που έχουμε νοστιμίσει με λίγο βούτυρο και αλατοπίπερο.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ένα διαπραγματευτικό χαρτί

«Afto to "ksero polla" me iponooumena prepei na stamatisi epitelous!! Edo ke tora me tin kiria afti! ...»
Orgi laou  |  19:37

ΑΚΕΛ: Άστοχη η ενέργεια Ακιντζί να εγείρει θέμα UNFICYP

«Xαιρετισμούς στον μεγάλο στοχαστή Στέφανο Στεφάνου. Πήγαν χαμένα τα ωραία λόγια που μας έλεγε παλιά ...»
knak  |  18:11

Αρχιεπίσκοπος: Οι εκπαιδευτικοί να αφήσουν τους εγωισμούς

«Ο… ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Όντως αναγνωρίζω τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου στον αγώνα για την απελευθέρωση ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:22

ΑΚΕΛ: Άστοχη η ενέργεια Ακιντζί να εγείρει θέμα UNFICYP

«Πατρετο χαπαρι κυριοι του ακελ οτι ο ακκιντζη ειναι χειροτερος απο τον ντεκταζ και τον ερογλου και σταματατε ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  17:17

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

Εκείνο που απογειώνει αυτό το πιάτο είναι το σουσάμι – έχει ροδίσει, έχει τη γεύση ξηρού καρπού και είναι πολύ αρωματικό

Κοτόπουλο με σουσάμι

Αντί για αλεύρι ή πατατάλευρο, σε αυτή τη συνταγή πανάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με σουσάμι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΥΝΤΑΓΕΣ