ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:58
 

Traces: η πορεία των βιολογικών ώς το πιάτο μας

Από σήμερα, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση η διαδικασία καταγραφής της πορείας των βιολογικών προϊόντων (ιχνηλασιμότητα) αναβαθμίζεται

Newsroom K

Η αγορά βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ότι το προϊόν που αγοράζουν έχει όντως παραχθεί βιολογικά και δεν περιέχει προσμείξεις από φυτοφάρμακα ή άλλα τοξικά χημικά. Και καλά όταν γνωρίζεις τον παραγωγό και αγοράζεις κατευθείαν απ’ αυτόν (όπως για παράδειγμα σε μια αγορά βιοκαλλιεργητών).

Τι γίνεται όμως με τα συσκευασμένα προϊόντα και ειδικά εκείνα που προέρχονται από μακριά, πολύ περισσότερο από άλλη χώρα, ακόμα και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης; Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεσή του το 2012 είχε δυσκολευτεί πολύ να βρει τις αποδείξεις (με τη μορφή των συνοδευτικών πιστοποιητικών) για τον βιολογικό τρόπο παραγωγής μιας σειράς προϊόντων που εξέτασε εντός της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία ήταν πλήρη για το 68% των προϊόντων που παράχθηκαν και καταναλώθηκαν στο ίδιο κράτος, για το 60% περίπου των βιολογικών εισαγωγής και μόνο για το 38% των προϊόντων που εισήχθησαν από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.! Δηλαδή, το πρόβλημα της απώλειας των ιχνών των βιολογικών προϊόντων ήταν πιο έντονο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Από σήμερα, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση η διαδικασία καταγραφής της πορείας των βιολογικών προϊόντων (ιχνηλασιμότητα) αναβαθμίζεται ουσιαστικά, καθώς τίθεται σε λειτουργία ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης για την καλύτερη παρακολούθηση της διακίνησης και τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για το εμπόριο των προϊόντων αυτών.

«Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης θα συμβάλει στην ενίσχυση των διατάξεων για την ασφάλεια των τροφίμων και στη μείωση των πιθανών περιπτώσεων απάτης. Αναμένεται επίσης ότι θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο των επιχειρήσεων και των Αρχών», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της. Για μια μεταβατική εξάμηνη περίοδο θα χρησιμοποιείται η πιστοποίηση τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Από τις 19 Οκτωβρίου 2017, οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων θα υπάγονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική πιστοποίηση.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Γαστρονόμος: Τελευταία Ενημέρωση

Εκείνο που απογειώνει αυτό το πιάτο είναι το σουσάμι – έχει ροδίσει, έχει τη γεύση ξηρού καρπού και είναι πολύ αρωματικό

Κοτόπουλο με σουσάμι

Αντί για αλεύρι ή πατατάλευρο, σε αυτή τη συνταγή πανάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με σουσάμι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΥΝΤΑΓΕΣ