ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διατροφή Surviror… οι ιδιότητες της καρύδας

Η καρύδα αποτελεί τρόφιμο που καταναλώνεται ευρέως στις τροπικές χώρες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μπορεί οι παίκτες του παιχνιδιού να έχουν μπουχτίσει, αλλά εσύ, θα ήταν καλό να εντάξεις την καρύδα στη διατροφή σου;

Προέλευση
Η καρύδα (cocos nucifera) ανήκει στην οικογένεια των φοινικοειδών. Ο όρος προέρχεται από την πορτογαλική και ισπανική λέξη cocos, που σημαίνει «χαμογελαστό πρόσωπο», αφού οι τρύπες επάνω στο φρούτο θυμίζουν χαρακτηριστικά προσώπου. Αποτελεί τρόφιμο που καταναλώνεται ευρέως στις τροπικές χώρες. Επιπλέον, έχει ταξινομηθεί ως ‘superfood’ λόγω των πολυάριθμων ευεργετικών ιδιοτήτων στην υγεία. Από την καρύδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν όλα τα τμήματα όπως η ψίχα, το νερό, το γάλα, το λάδι και η ζάχαρη.

Θρεπτική αξία και ευεργετικές ιδιότητες

Κορεσμένο λίπος
Η καρύδα είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, αλλά περισσότερο από το μισό αυτό λίπος προέρχεται από το λαυρικό οξύ, ένα μοναδικό λιπίδιο που είναι γνωστό για τις αντιικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες . Επίσης, διαπιστώθηκε ύστερα από μελέτες, ότι το λιπίδιο αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας.

Ενέργεια
Αποτελεί τρόφιμο που προσφέρει αρκετή ενέργεια (~360 θερμίδες ανά 100 γρ. καρύδας) αλλά παράλληλα μειώνει το αίσθημα της πείνας (ένας από τους κύριους λόγους που οι παίκτες επιβιώνουν κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες).

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Ο πυρήνας αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, και ο ψευδάργυρος. Είναι, επίσης, μια πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Ηλεκτρολύτες
Το νερό καρύδας είναι μια από τις καλύτερες πηγές ηλεκτρολυτών. Επομένως έχει την ιδιότητα να ενυδατώνει το σώμα, καθιστώντας το ένα σημαντικό ποτό για αθλητές άλλα και για ανθρώπους που βρίσκονται πολλές ώρες στον ήλιο.

Λακτόζη
Το γάλα καρύδας δεν περιέχει λακτόζη, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, από χορτοφάγους και άτομα που νηστεύουν ή αναζητούν μια πιο υγιεινή επιλογή. Είναι εξαιρετικό σε smoothies και milkshakes, στον καφέ, στα δημητριακά αλλά και στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική.

Ήξερες ότι …
Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων των ατόμων που ζουν στον Νότιο Ειρηνικό αποτελείται κατά το 56% από λίπη, εκ των οποίων το 90% προέρχεται από λάδι καρύδας, γεγονός που αν και τους κατατάσσει πρώτους στην κατανάλωση λίπους στον κόσμο, τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους είναι μέτρια και πολύ σπάνια πάσχουν από καρδιακές νόσους!

Πηγή: Must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση

X