ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πεπόνι το θρεπτικό φρούτο του καλοκαιριού

Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για την όραση και την υγεία του δέρματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Χρυσαφένιο», γευστικό και δροσιστικό. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για την όραση και την υγεία του δέρματος και όχι μόνο. Διαβάστε γιατί λέμε «ναι» στην κατανάλωσή του.

Θρεπτικά συστατικά και οφέλη στην υγεία

• Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες ιδιαίτερα σε βιταμίνη, την οποία περιέχει σε υψηλά ποσοστά και βιταμίνη Α (με τη μορφή των καροτενοειδών π.χ. β-καροτίνη), ουσίες με αντιγηραντικές, αντικαρκινικές ιδιότητες και ευεργετικές για το καρδιαγγειακά σύστημα. Όσο πιο πορτοκαλί είναι το εσωτερικό τους τόσο περισσότερη καροτίνη διαθέτουν.

• Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) και βιταμίνη Β9(φυλλικό οξύ), ουσίες που συνεισφέρουν στην παραγωγή ενέργειες στον οργανισμό.

• Είναι πλούσιο σε κάλιο, συστατικό που συμβάλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και την ομαλή καρδιακή και καρδιαγγειακή λειτουργία.

• Εμπεριέχει επίσης μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, ψευδάργυρο.

• Οι σπόροι του περιέχουν ωμέγα 3 σε μορφή α-λινολενικού οξέως.

• Περιέχει ένα αντιπηκτικό συστατικό την αδενοσίνη, μειώνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα.

• 1 μέτρια φέτα πεπόνι (~250γρ.) προσδίδει περίπου 80 θερμίδες

Πώς να το καταναλώσετε

• Καταναλώστε το φρέσκο, μόνο του ή σε φρουτοσαλάτες ή ακόμη και ως ορεκτικό με προσούτο ή σαλάμι.

• Φτιάξτε γρανίτα, παγωτό ή χυμό (μαζί με ροδάκινο)

• Προσθέστε το σε γιαούρτι

• Ψήστε τους σπόρους στον φούρνο και απολαύστε τους σαν σνακ

• Μπορείτε να το συνδυάσετε στα κυρίως γεύματα π.χ. με κοτόπουλο, γαρίδες ή θαλασσινά

Προσοχή!

Το πεπόνι έχει μέτριο έως υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ( εργαλείο που υποδεικνύει πόσο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφής). Επομένως, άτομα με διαβήτη συνετό θα ήταν να καταναλώνουν μικρές ποσότητες και άγουρα πεπόνια, καθώς ο βαθμός ωρίμανσης επηρεάζει τον γλυκαιμικό δείκτη.

Tip!

Mην αφήνεται το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση