ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πανικός, βιασύνη και λάθος επιλογές για γρήγορο αδυνάτισμα

Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για την υγεία μας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για την υγεία μας

Τα «θαυματουργά» διαιτητικά σχήματα που κυκλοφορούν, και υπόσχονται γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη απώλεια κιλών, όχι μόνο δεν πετυχαίνουν τον αρχικό στόχο αλλά προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι από συμπτώματα μικρής σοβαρότητας (κούραση, πονοκέφαλος, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, απώλεια μαλλιών), μέχρι σοβαρότερες επιπτώσεις, όπως χολολιθίαση, προβλήματα στη λειτουργία του ήπατος, μείωση στην οστική πυκνότητα.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι άτομα που κάποια στιγμή της ζωής τους εφάρμοσαν ανορθόδοξες δίαιτες εμφάνισαν νευρολογικές διαταραχές όπως ευερεθιστότητα, απώλεια μνήμης, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ατονία.
Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η μακροχρόνια διατήρηση του ιδανικού βάρους με κύριο σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας του ατόμου. Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν καθημερινά τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
Μια ορθόδοξη δίαιτα για χάσιμο βάρους δεν στοχεύει μόνο στα περιττά κιλά αλλά και στο να διορθώσει τη διατροφή μας βάσει και των αναγκών του καθενός.

Ενδεδειγμένη απώλεια βάρους

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να χάσουμε περισσότερο από ένα κιλό λίπους την εβδομάδα. Μπορούμε να χάσουμε 2-3 κιλά σε μία εβδομάδα αλλά αυτά θα είναι κυρίως υγρά.
Ο στόχος μας σε μία δίαιτα είναι το χάσιμο λίπους και όχι των υγρών μια και ορισμένα από αυτά θα αναπληρωθούν από τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν δίαιτες οι οποίες υπόσχονται ότι θα έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια 3 και 4 κιλών σε μία εβδομάδα. Αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνες

Η εγκυρότητα του internet

Διαφημίσεις όπως…«Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι για τα επίμονα κιλά σας μπορεί να φταίει το κοτόπουλο, το αυγό ή το μαρούλι και…η ρίγανη ; Μόνο με τόσα…€ κάντε το πιο αξιόπιστο ιατρικό τεστ δυσανεξίας και μάθετε ποιες τροφές μπλοκάρουν τον μεταβολισμό σας»
Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πως σε μια εποχή που υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφοριών και επιστημονικής ενημέρωσης, να διαδίδονται καθημερινά εξωφρενικοί μύθοι γύρω από την διατροφή.

Πείτε ΟΧΙ στις Fad Diets

Πώς αναγνωρίζουμε μια ανορθόδοξη δίαιτα

Υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα


Προωθεί τη μονοφαγία
Αποκλείει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων
Παρουσιάζει συγκεκριμένα τρόφιμα ως θαυματουργά ή λιποδιαλυτικά
Έχει μια ιδιαίτερη ανισορροπία σε μακροθρεπτικά συστατικά
Διαχωρίζει τα τρόφιμα σε καλά και κακά
Προωθεί συγκεκριμένα προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής για ενίσχυση της δίαιτας
Προωθεί την αποχή από την άσκηση για όσο διαρκεί η δίαιτα
Συνήθως αυτές οι δίαιτες αναφέρονται μόνο στα «θαυματουργά» αποτελέσματα που έχουν στην εξωτερική εμφάνιση, χωρίς καμία αναφορά σε ενδεχόμενες παρενέργειες.
Παγίδες στο αδυνάτισμα- Τεστ δυσανεξίας

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που το άτομο εμφανίζει κάποιο δερματικό, πεπτικό σύμπτωμα όπως είναι οι τροφικές αλλεργίες π.χ. στους ξηρούς καρπούς.

Δεν είναι ικανά να διαγνώσουν ποιες τροφές μεταβολίζει ο οργανισμός και αν είναι καλές ή κακές¨ ή παχυντικές!
Τα περισσότερα απ΄ αυτά τα τεστ συνοδεύονται πάντα από κάποια δίαιτα ή έστω οδηγίες υγιεινής διατροφής που σας συμβουλεύουν να ακολουθήσετε «για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα».

Αποτοξινωτικές Δίαιτες

Ο όρος αποτοξίνωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ουσίες τοξικές όπου υπάρχει ο εθισμός, όπως στη περίπτωση του αλκοόλ και των ναρκωτικών.
Δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό παρά μόνο ίσως το ψυχολογικό όπου το άτομο νοιώθει πιο καλά όταν τρέφεται μόνο με φρούτα.

Με αυτού του τύπου τις δίαιτες χάνουμε πολλά υγρά τα οποία επανέρχονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Διατρέχουμε όμως σοβαρούς κινδύνους υγείας όταν αυτές οι δίαιτες ακολουθούνται για μακρά χρονικά διαστήματα.

Δίαιτα Άτκινς

Η πιο διάσημη «χημική» δίαιτα.
Tο λίπος οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες. Υπόσχεται απώλεια 4-6 kg την πρώτη εβδομάδα.
Είναι δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και λιπαρά
Απουσιάζουν οι υδατάνθρακες, που «αναγκάζει» τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να παράγονται τοξικές ουσίες (κετόνες), ουσίες που περιορίζουν την όρεξη. Η απουσία των υδατανθράκων έχει επίσης ως αποτέλεσμα αύξηση της διούρησης, που συνεπάγεται απώλεια υγρών από το σώμα, και συνεπώς μείωση του βάρους. δυσκοιλιότητα, λόγω της χαμηλής πρόσληψης φυτικών ινών. καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση, πέτρα στα νεφρά, έλλειψη βιταμινών.

Δίαιτα με βάση της ομάδας αίματος

Ανάλογα με τον τύπο αίματος, υπάρχουν τροφές που είναι ή δεν είναι “συμβατές” με τον οργανισμό.

Για να χάσει κανείς βάρος, πρέπει να στερηθεί ορισμένες τροφές.
Οι δίαιτες και για τις 4 ομάδες αίματος δίνουν λίγες θερμίδες, οπότε επιτυγχάνεται απώλεια βάρους επειδή το άτομο “ξοδεύει” περισσότερε θερμίδες από όσες λαμβάνει.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση στη δίαιτα αυτή και το θεωρητικό της υπόβαθρο είναι ατεκμηρίωτο. Η θεωρία των λεκτινών δεν υποστηρίζεται από καμία βιβλιογραφική αναφορά, ενώ και οι ίδιοι οι εισηγητές της δίαιτας δεν την υποστηρίζουν με κάποια μελέτη ή πείραμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση