ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σωστή διατροφή στη νηστεία των Χριστουγέννων

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να τραφούμε υγιεινά με διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να ακολουθήσουμε τη νηστεία των Χριστουγέννων όπως προτείνει η Εκκλησία μας και ταυτόχρονα να τραφούμε υγιεινά με ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες,ω3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.Κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων σε ποσότητες με μέτρο για να παρέχεται ισορροπία θρεπτικών συστατικών διότι ο οργανισμός χρειάζεται τα εξής:

• Πρωτεΐνες

Η έλλειψη ζωικής πρωτεΐνης (ψηλής βιολογικής αξίας) μπορεί να αποφευχθεί με τους σωστούς συνδυασμούς τροφίμων και τα σωστά ισοδύναμα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Η σόγια και τα προϊόντα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλό υποκατάστατο του κρέατος. Επιπλέον, τα όσπρια θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, καθώς είναι πλούσια όχι μόνο σε πρωτεΐνη αλλά και σε φυτικές ίνες. Μερικά όσπρια έχουν χαμηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία εξισώνεται με αυτή του κρέατος, όταν αυτά συνδυαστούν με δημητριακά π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με ψωμί. Η νηστεία των Χριστουγέννων έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού. Επιλέξτε ψάρια, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που έχουν ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά στην καρδιά π.χ. σολομός, τσιπούρα κ.ά.

• Δημητριακά
Το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της καθημερινής διατροφής, γιατί είναι τροφές που δίνουν ενέργεια. Είναι καλύτερα να προτιμούνται τα ολικής άλεσης προϊόντα, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου αλλά και στο αίσθημα του κορεσμού.

• Φρούτα και λαχανικά
Κάθε γεύμα να συνοδεύεται με σαλάτα ή χόρτα βραστά. Το επιδόρπιο ή το ενδιάμεσο σνακ καλό θα ήταν να περιλαμβάνουν φρέσκα ή παστά φρούτα, ή ακόμα κάποιο χυμό φρούτου.

• Ασβέστιο
Λόγω απουσίας των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή, καλό θα ήταν να καταναλώνονται τροφές εμπλουτισμένες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, άλλες πηγές ασβεστίου και όπου χρειάζεται να λαμβάνονται συμπληρώματα ασβεστίου. Πλούσιες πηγές σε ασβέστιο π.χ. γάλα σόγιας, εμπλουτισμένο γάλα καρύδας, αμυγδάλου, ρυζιού, ρεβίθια, φασόλια, σησάμι, ταχίνι, χούμους. Τα τελευταία θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς έχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά.

• Σίδηρο
Τα φυτικά τρόφιμα, πλούσια σε σίδηρο π.χ. όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο, καλό θα ήταν να συνδυάζονται με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά, φρέσκοι χυμοί φρούτων, η οποία βοήθα στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

• Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φαινόλες, που δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και τις διάφορες μορφές καρκίνου. Παρόλ’ αυτά το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε θερμίδες και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

4 οφέλη της νηστείας στην υγεία μας
1. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, αφού είναι φτωχή σε ζωικό λίπος.
2. Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
3. Προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.
4. Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση