ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

H απιστία στις ρομαντικές σχέσεις

Οι έρευνες τονίζουν πως η απιστία συνδέεται με υψηλά ποσοστά άγχους και κατάθλιψης

Newsroom K

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προωθεί τις περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι στη σύγχρονη βιβλιογραφία συναντάμε πληθώρα μελετών για την απιστία. Σε μία νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, γίνεται ανασκόπηση μίας σειράς δεδομένων που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα, με σκοπό να εξετασθεί το ζήτημα της απιστίας στις ρομαντικές σχέσεις. Στην μελέτη παρατίθενται διάφορα ενδιαφέροντα ευρήματα, αναφορικά με τα ποσοστά της απιστίας στα παντρεμένα ζευγάρια, τον αντίκτυπο που έχει στο οικογενειακό πλαίσιο αλλά και χαρακτηριστικά που θεωρούνται προβλεπτικοί παράγοντες για την εμφάνιση της.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί την απιστία απαράδεκτη, τα ποσοστά αυτών που απατούν τους συντρόφους τους δεν είναι και τόσο χαμηλά. Υπολογίζεται ότι το 20 με 25% των παντρεμένων απατούν το σύντροφό τους, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει ακόμη υψηλότερα στα δεσμευμένα και αρραβωνιασμένα ζευγάρια. Μάλιστα, ένα ποσοστό του 2 με 4 % απιστεί μέσα στο πρώτο χρόνο του γάμου. Επίσης, τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά απιστίας έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ένα μάλλον αναμενόμενο εύρημα είναι η αύξηση της απιστίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιθανότατα, κάτι τέτοιο συνδέεται με τη μεγαλύτερη ασφάλεια που νιώθει κάποιος να απατήσει το σύντροφό του αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας του.

Η συζυγική απιστία έχει αρκετά οδυνηρές επιπτώσεις για τα ζευγάρια.. πολλά από αυτά θα οδηγηθούν στο διαζύγιο μετά την αποκάλυψη της απιστίας του ενός από τους δύο συντρόφους. Οι έρευνες τονίζουν πως η απιστία συνδέεται με υψηλά ποσοστά άγχους και κατάθλιψης αλλά και ενδοοικογενειακής βίας.

Όσον αφορά το φύλο, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να απιστήσουν απ’ ότι οι γυναίκες. Το εύρημα αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον , καθώς φαίνεται να επιβεβαιώνει τη στερεοτυπική άποψη για τη ‘’ βιολογική’’ ροπή των ανδρών προς την απιστία. Ταυτόχρονα οι άνδρες φαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να διαχωρίσουν πιο εύκολα από τις γυναίκες τη σεξουαλική πράξη από την αγάπη.

Αποκαλυπτικά για τα επαγγέλματα είναι τα δεδομένα που φαίνεται να ευνοούν την απιστία. Άτομα τα οποία εργάζονται σε χώρους όπου έρχονται κοντά με τους συναδέλφους τους είναι πιο πιθανό να απιστήσουν, ενώ οι άνδρες που έχουν περισσότερες γυναίκες συναδέλφους είναι δύσκολο να μην υποπέσουν στο αμάρτημα της απιστίας. Τέλος, άτομα που έχουν απατήσει το σύντροφό τους στο παρελθόν είναι περισσότερο πιθανό να το ξανακάνουν στο μέλλον, ενώ ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων πριν το γάμο, μάλλον επηρεάζει την πιθανότατα απιστίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Σε άλλη χώρα του κόσμου το ΑΚΕΛ μετά το κάζο της οικονομικής καταστροφής που έφερε στον τόπο, θα είχε ...»
Ανώνυμος  |  10:00

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Knak, με τα λίγα λόγια που γράψατε, χαρακτηρίζεστε από ένα έντονο φανατισμό, αυτός ο ίδιος που είναι ...»
Yiannos  |  09:50

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση

Όλα τα έσοδα από τις εισπράξεις θα διατεθούν σε οικογένειες που χρειάζονται οικονομική στήριξη

Αλκυονίδες Fashion Bazaar 2018

Η έναρξη του Bazaar θα γίνει το Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 από τις 10.00π.μ. μέχρι τις 5.00μ.μ.
Δελτίο Τύπου
 |  ΓΥΝΑΙΚΑ