ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:26
 

Μέση ηλικία: αλλαγές που επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνει στην τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο της

Newsroom K

Είναι σημαντικό η γυναίκα να συνειδητοποιήσει την αξία που έχει η πρόληψη από τη θεραπεία. Πράγματι, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να προφυλάξει τη σεξουαλική της υγεία.

Πρώτα από όλα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνει στην τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο της. Ειδικά στην περίοδο της μέσης ηλικίας όπου η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση και υπάρχουν ορμονικές μεταβολές, η παρακολούθηση από γυναικολόγο είναι αναγκαία. Οι συχνές επισκέψεις στο γιατρό της και οι εξετάσεις που κάνει, όπως για παράδειγμα το τεστ ΠΑΠ, την ενισχύουν στο να σέβεται τον εαυτό της, να αγαπάει το σώμα της και να το φροντίζει, προλαμβάνοντας κάτι που μπορεί να απειλήσει τη ζωής της. Εξίσου σημαντική είναι και η αυτοεξέταση του σώματός της που πρέπει να κάνει. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει το σώμα της και να είναι σε θέση να μπορεί να αναγνωρίσει τυχόν αλλαγές που πιθανώς αποτελούν σημάδια κάποιας επερχόμενης ασθένειας. Για παράδειγμα, η αυτοεξέταση του μαστού έχει ιδιαίτερη αξία καθώς η γυναίκα μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα κάποια αλλαγή στο σχήμα και την υφή του μαστού, κάποιο όγκο και να το αναφέρει στο γιατρό της συμβάλλοντας στην πρόληψη μιας νόσου. Ειδικά για την αυτοεξέταση του μαστού, κάθε γυναίκα μετά την ενηλικίωσή της οφείλει να ψηλαφάει σε τακτική βάση, μία φορά την εβδομάδα, τους μαστούς και να παρατηρεί τη δομή του στήθους της. Γενικότερα, η γυναίκα στη μέση ηλικία είναι απαραίτητο να κάνει συχνές εξετάσεις προληπτικού ελέγχου, όπως εξετάσεις αίματος και θυρεοειδούς. Οι εξετάσεις θα τη βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών που επιδρούν αρνητικά στη σωματική της υγεία και κατ’επέκταση και στη σεξουαλική της υγεία. Για παράδειγμα υπάρχουν παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα που μπορεί να επιφέρουν και σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Επιπρόσθετα, η γυναίκα στη μέση ηλικία είναι σημαντικό να προσέχει και να φροντίζει την εξωτερική της εμφάνιση. Η εξωτερική της εμφάνιση αποτελεί ένα «όπλο» με το οποίο διατηρεί τη σεξουαλική της ζωή αφού γίνεται ακόμη αρεστή και ποθητή από το σύντροφό της. Μια γυναίκα που φροντίζει να παραμένει όμορφη, να μην παχαίνει υπερβολικά, να διατηρεί τις σωματικές της αναλογίες, να ενδιαφέρεται για το ντύσιμο και για την εικόνα του σώματός της καταφέρνει να κρατάει ζεστό το ενδιαφέρον του συντρόφου της. Διατηρεί με αυτόν τον τρόπο ζωντανή τη σεξουαλική της ζωή ενώ την προφυλάσσει και από τυχόν σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως π.χ. η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Άλλες συνήθειες που λειτουργούν με επιβλαβή τρόπο στη σωματική της υγεία και επομένως και στη σεξουαλική της υγεία, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, είναι ωφέλιμο να περιορίζονται αρκετά.

Επίσης, εκτός από τη διατήρηση της σωματικής υγείας, η γυναίκα είναι σημαντικό να θυμάται ότι: η καλή σχέση μεταξύ των συντρόφων προφυλάσσει και ενισχύει τη σεξουαλική ζωή. Μια σχέση η οποία χαρακτηρίζεται από την καλή επικοινωνία και το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ των συντρόφων, είναι μια σχέση που προφυλάσσεται από σεξουαλικά προβλήματα. Η επικοινωνία, ο διάλογος, το μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων, η αλληλοκατανόηση και η ύπαρξη εμπιστοσύνης μεταξύ των συντρόφων συμβάλλουν στη «θωράκιση» μιας σχέσης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Σε άλλη χώρα του κόσμου το ΑΚΕΛ μετά το κάζο της οικονομικής καταστροφής που έφερε στον τόπο, θα είχε ...»
Ανώνυμος  |  10:00

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Knak, με τα λίγα λόγια που γράψατε, χαρακτηρίζεστε από ένα έντονο φανατισμό, αυτός ο ίδιος που είναι ...»
Yiannos  |  09:50

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση

Όλα τα έσοδα από τις εισπράξεις θα διατεθούν σε οικογένειες που χρειάζονται οικονομική στήριξη

Αλκυονίδες Fashion Bazaar 2018

Η έναρξη του Bazaar θα γίνει το Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 από τις 10.00π.μ. μέχρι τις 5.00μ.μ.
Δελτίο Τύπου
 |  ΓΥΝΑΙΚΑ