ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέση ηλικία: αλλαγές που επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνει στην τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο της

Newsroom K

Είναι σημαντικό η γυναίκα να συνειδητοποιήσει την αξία που έχει η πρόληψη από τη θεραπεία. Πράγματι, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να προφυλάξει τη σεξουαλική της υγεία.

Πρώτα από όλα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνει στην τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο της. Ειδικά στην περίοδο της μέσης ηλικίας όπου η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση και υπάρχουν ορμονικές μεταβολές, η παρακολούθηση από γυναικολόγο είναι αναγκαία. Οι συχνές επισκέψεις στο γιατρό της και οι εξετάσεις που κάνει, όπως για παράδειγμα το τεστ ΠΑΠ, την ενισχύουν στο να σέβεται τον εαυτό της, να αγαπάει το σώμα της και να το φροντίζει, προλαμβάνοντας κάτι που μπορεί να απειλήσει τη ζωής της. Εξίσου σημαντική είναι και η αυτοεξέταση του σώματός της που πρέπει να κάνει. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει το σώμα της και να είναι σε θέση να μπορεί να αναγνωρίσει τυχόν αλλαγές που πιθανώς αποτελούν σημάδια κάποιας επερχόμενης ασθένειας. Για παράδειγμα, η αυτοεξέταση του μαστού έχει ιδιαίτερη αξία καθώς η γυναίκα μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα κάποια αλλαγή στο σχήμα και την υφή του μαστού, κάποιο όγκο και να το αναφέρει στο γιατρό της συμβάλλοντας στην πρόληψη μιας νόσου. Ειδικά για την αυτοεξέταση του μαστού, κάθε γυναίκα μετά την ενηλικίωσή της οφείλει να ψηλαφάει σε τακτική βάση, μία φορά την εβδομάδα, τους μαστούς και να παρατηρεί τη δομή του στήθους της. Γενικότερα, η γυναίκα στη μέση ηλικία είναι απαραίτητο να κάνει συχνές εξετάσεις προληπτικού ελέγχου, όπως εξετάσεις αίματος και θυρεοειδούς. Οι εξετάσεις θα τη βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών που επιδρούν αρνητικά στη σωματική της υγεία και κατ’επέκταση και στη σεξουαλική της υγεία. Για παράδειγμα υπάρχουν παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα που μπορεί να επιφέρουν και σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Επιπρόσθετα, η γυναίκα στη μέση ηλικία είναι σημαντικό να προσέχει και να φροντίζει την εξωτερική της εμφάνιση. Η εξωτερική της εμφάνιση αποτελεί ένα «όπλο» με το οποίο διατηρεί τη σεξουαλική της ζωή αφού γίνεται ακόμη αρεστή και ποθητή από το σύντροφό της. Μια γυναίκα που φροντίζει να παραμένει όμορφη, να μην παχαίνει υπερβολικά, να διατηρεί τις σωματικές της αναλογίες, να ενδιαφέρεται για το ντύσιμο και για την εικόνα του σώματός της καταφέρνει να κρατάει ζεστό το ενδιαφέρον του συντρόφου της. Διατηρεί με αυτόν τον τρόπο ζωντανή τη σεξουαλική της ζωή ενώ την προφυλάσσει και από τυχόν σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως π.χ. η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Άλλες συνήθειες που λειτουργούν με επιβλαβή τρόπο στη σωματική της υγεία και επομένως και στη σεξουαλική της υγεία, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, είναι ωφέλιμο να περιορίζονται αρκετά.

Επίσης, εκτός από τη διατήρηση της σωματικής υγείας, η γυναίκα είναι σημαντικό να θυμάται ότι: η καλή σχέση μεταξύ των συντρόφων προφυλάσσει και ενισχύει τη σεξουαλική ζωή. Μια σχέση η οποία χαρακτηρίζεται από την καλή επικοινωνία και το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ των συντρόφων, είναι μια σχέση που προφυλάσσεται από σεξουαλικά προβλήματα. Η επικοινωνία, ο διάλογος, το μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων, η αλληλοκατανόηση και η ύπαρξη εμπιστοσύνης μεταξύ των συντρόφων συμβάλλουν στη «θωράκιση» μιας σχέσης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Stockwatch: Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν ...»
Yiannos  |  10:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση

Ο οίκος Delpozo και Roksanda μας το έδειξε σε chic σύνολα και κοστούμια, ο οίκος Dries Van Noten σε cozy πλεκτά

Το χρώμα του Φθινοπώρου

Μια από τις μεγαλύτερες τάσεις που θα έχετε συνειδητοποιήσει πως θα δείτε παντού είναι το καφέ
Newsroom K
 |  ΜΟΔΑ