Kathimerini.com.cy
Σημαντικοί λόγοι για να προστεθεί στο ημερήσιο διατροφολόγιό μας, είναι οι λιποδιαλυτικές του ικανότητες, καθώς και οι λίγες θερμίδες του.
Ο λόγος για το γκρέιπφρουτ, που χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες, περιλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε πρωινό όλων όσοι προσέχουν τη διατροφή τους.
Η πικρή και όξινη γεύση του, κάνουν τους περισσότερους να το παραβλέπουν, όμως αποζημιώνει όσους το προτιμούν.
Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό…
Εμείς παραθέτουμε 7 από αυτούς:
• Πρόσφατη κλινική μελέτη έδειξε ότι η ναρινγενίνη, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στα γκρέιπφρουτ και στα πορτοκάλια, συμβάλλει στην αποκατάσταση του DNA στα κατεστραμμένα καρκινικά κύτταρα, σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη. Η αποκατάσταση του DNA είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη του καρκίνου.
• Σύμφωνα με μελέτες η LDL (ή αλλιώς η κακή χοληστερόλη) με τη συχνή κατανάλωση του γκρέιπφρουτ μπορεί να μειωθεί κατά 15%. Η πηκτίνη που εμπεριέχεται συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σε μεγάλο βαθμό και ο κίνδυνος της αθηροσκλήρωσης. Το κίτρινο γκρέιπφρουτ φαίνεται να είναι πολύ πιο ευεργετικό από το κόκκινο-ροζ.
• Η πέτρα στα νεφρά προκαλείται συνήθως από τη συσσώρευση ασβεστίου. Η καθημερινή κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ μειώνει το επίπεδο του pH των ούρων, άρα και τον κίνδυνο για σχηματισμό λίθων στους νεφρούς.
Η υψηλή περιεκτικότητα του γκρέιπφρουτ σε βιταμίνη C, ενισχύει την άμυνα κατά των λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια όπως τα παράσιτα, βακτήρια, ιούς κ.ά.
• Το γκρέιπφρουτ περιέχει τη βήτα-καροτίνη, τη βιταμίνη Α, το λυκοπένιο, τη λουτεΐνη , τη ξανθίνη και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην βελτίωση της όρασης και της υγείας των ματιών.
• Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνης Α ενυδατώνουν το δέρμα, προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν παθήσεις, όπως το έκζεμα, την ακμή, τη ψωρίαση και τη ξηρότητα.
• Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο γκρέιπφρουτ την ημέρα προλαμβάνει αλλά και αναστρέφει προβλήματα στα ούλα.
• Επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει την καταπληκτική δύναμη αυτού του φρούτου όταν το τρώτε για πρωινό. Μάλιστα όσοι συμμετείχαν το πείραμα έχασαν μέχρι και τέσσερα κιλά σε 12 εβδομάδες.
Πηγή: Must