ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιμετωπίζοντας το ηλιακό έγκαυμα στο σπίτι

Απλές συμβουλές για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, επουλώνοντας το δέρμα σας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η υπεριώδης ακτινοβολία οφείλεται για την πρόκληση ηλιακού εγκαύματος, αποτελώντας παράγοντα φωτογήρανσης και καρκίνου του δέρματος. Είναι δυνατόν να υποστούμε ηλιακά εγκαύματα ακόμα και εάν καθόμαστε κάτω από την ομπρέλα, για αυτό πρέπει να βάζουμε πάντοτε αντηλιακό, ανεξαρτήτως κιόλας εποχής, είτε είναι χειμώνας είτε είναι καλοκαίρι.

Ακολουθούν κάποιες βασικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε το ελαφρύ ή ακόμα και το πιο σοβαρό έγκαυμα. Τονίζεται, ωστόσο, πως σε περίπτωση που το έγκαυμα είναι αρκετά σοβαρό, οφείλουμε να επισκεφτούμε τον δερματολόγο μας:

Αρχικά, καθαρίστε και δροσίστε την περιοχή με άφθονο καθαρό νερό κρύο ή δροσερό. Μπορείτε να βάλετε στο σημείο μια υγρή κομπρέσα και να κάνετε ντους κάθε δεκαπέντε λεπτά για να ανακουφιστείτε. Μη χρησιμοποιείτε άλατα μπάνιου, έλαια και αρώματα, μην τρίβετε την περιοχή και ξεχάστε για λίγο το ξύρισμα.

Επιπρόσθετα, εφαρμόστε ένα επουλωτικό προϊόν με ήπια αντισηψία και μείνετε μακριά από τον ήλιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά παυσίπονα για τον πόνο και τη φλεγμονή.

Μη βάζετε λάδι ή βούτυρο ή αρωματικές λοσιόν, ενώ είναι απαραίτητο να πίνετε πολύ νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως πρέπει να παρακολουθείτε και να φροντίζετε την περιοχή του εγκαύματος ακόμη και είκοσι μέρες μετά, ελέγχοντας το σημείο που κάηκε για τυχόν επιμόλυνση.

Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να καλύπτετε με γάζες το έγκαυμα, αποφεύγοντας τη χρήση αντισηπτικών όπως είναι το ιώδιο στο έγκαυμα ή ό,τι έχει χρώμα και μείνετε μακριά από αντιβιοτικές κρέμες γύρω από αυτό.

Τέλος, αποφύγετε να βάλετε οξυζενέ ή οινόπνευμα πάνω στην πληγή, μη σπάσετε τις φουσκάλες και αφού περάσει το έγκαυμα και μετά από ένα διάστημα ενός-δύο μηνών, καλό είναι να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας για χαρτογράφηση και εξέταση σπίλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ομορφιά: Τελευταία Ενημέρωση