ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σουσάμι: ένας καλός φίλος στη διατροφή μας!

Είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά οξέα (µονοακόρεστα και πολυακόρεστα)

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είναι ένας από τους αρχαιότερους σπόρους που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στη διατροφή του και αποτελεί ελιξίριο υγείας και καλής διάθεσης!

Ένας αρχαίος μύθος των Ασσυρίων λέει πως όταν οι θεοί συναντήθηκαν για να δημιουργήσουν τον κόσμο, ήπιαν κρασί που ήταν φτιαγμένο από σησάμι! Κάτι θα ήξεραν από τότε για τη θρεπτική αξία του αφού το σησάμι και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, δηλαδή το ταχίνι, ο χαλβάς και το σησαμέλαιο, είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες, «καλά» λιπαρά και πολύτιμα αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν προστατευτικά στην υγεία.

Τα θρεπτικά συστατικά του
Το σησάµι αποτελεί µια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία θεωρείται ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρµα, ενώ περιέχει και βιταμίνες του συµπλέγµατος Β που ενισχύουν το νευρικό µας σύστηµα. Είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά οξέα (µονοακόρεστα και πολυακόρεστα), ενώ περιέχει και µαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Επιπλέον το σησάμι περιέχει φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Κατά συνέπεια, όταν συνδυαστεί με τρόφιμα όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς πλησιάζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Ωστόσο, οι συνδυασμοί αυτοί δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κρέας στη διατροφή μας.

Κατά της χοληστερόλης, κατά της αρτηριακής πίεσης, υπέρ της υγείας του δέρματος
Το σουσάμι περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό σύστημα, αποτελούμενο κυρίως από τρεις ουσίες τη σεσαμίνη, τη σεσαμινόλη και τη βιταμίνη Ε. Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων, γεγονός που αποτελεί το πρώτο στάδιο για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση σησαμιού έχει συσχετιστεί με τη συνολική μείωση της χοληστερόλης στον οργανισμό αλλά και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπρόσθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα συστατικά του σησαμιού συμβάλλουν στην δέσμευση και εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης δερματικών παθήσεων και επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων του δέρματος.

Πώς να εντάξετε το σησάμι και τα προϊόντα του στη διατροφή σας
Μπορείτε να αλείψετε με ταχίνι μια φέτα ψωμί ή μια φρυγανιά ή να καταναλώσετε μαζί με μέλι. Όσο για το σησάμι, μπορούμε να το συμπεριλάβουμε σε συνταγές μαγειρικής και στις σαλάτες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το σησάμι και τα προϊόντα του έχουν αρκετές θερμίδες, γι’ αυτό η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο. Τα 100 γρ. ταχίνι 600 θερμίδες, χαλβά έχουν 500 θερμίδες και τα 100 γρ. σησάμι 566 θερμίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ομορφιά: Τελευταία Ενημέρωση

Το λάδι της Herbar, ενός brand με βάση το Βερολίνο, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για φυσικά και ...
must.com.cy
 |  ΟΜΟΡΦΙΑ