ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Nικήστε τη μελαχολία των γιορτών

Kάθε χρόνο ο εαυτός σας έχει την ανάγκη για «σκληρή» αυτοκριτική και αξιολόγηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είναι φαινόμενο της εποχής; Υπήρχε ανέκαθεν αλλά δεν είχε παρατηρηθεί ή μήπως είναι καθαρά θέμα χαρακτήρα; Το μόνο σίγουρο είναι ό,τι όλοι, λίγο πολύ, έχουμε ακούσει για το λεγόμενο «Christmas Blues». Από πού, όμως ξεκινάει αυτή η διάθεση και πως μπορούμε να διώξουμε την αρνητικότητα από την πιο όμορφη και μαγική γιορτή του χρόνου.

Κι εκεί που αντιλαμβάνεσαι πως το εορταστικό πνεύμα ολοένα και φουντώνει, εσύ «πιάνεις στα πράσα» τον εαυτό σου να νιώθει ανεξήγητα μελαγχολικός. Η συνέχεια απλή.  Διερωτάστε τι σας συμβαίνει,  ψάχνετε μια εξήγηση στο «φαινόμενο» που σας ταλανίζει, ενώ οι μέρες σας, σας βρίσκουν να υιοθετείτε ρόλο ψυχαναλυτή προκειμένου να βρείτε τι δεν πάει καλά με εσάς!

Εμείς για αρχή θα ψεκάσουμε με λίγη αστερόσκονη την τόσο μίζερη –κατ’ εσάς- περίοδο – εποχή της ζωής σας, που δεν είναι άλλη από τις γιορτές, λέγοντας σας ότι δεν είστε «φαινόμενο», αφού πολύ απλά δεν είστε η μόνη που νιώθει down. Μπορεί το πνεύμα των γιορτών να θέλει παντού ζεστασιά, οικογενειακή θαλπωρή, αγάπη, διασκέδαση και διακοπές, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες το mood των Χριστουγέννων δεν ταιριάζει σε όλους.

Αντιθέτως δεν είναι ούτε παράλογο, ούτε ασυνήθιστο να θέλετε να πατήσετε τον διακόπτη προκειμένου να αποδράσετε από το «Christmas Spirit». Για την ακρίβεια το 38% των ανθρώπων νιώθουν μελαγχολία την δεδομένη περίοδο, με αυτό μάλιστα το φαινόμενο να είναι τόσο σύνηθες που οι ψυχολόγοι του έχουν δώσει και επίσημη ορολογία γνωστή ως Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SED) ή απλά χριστουγεννιάτικη μελαγχολία (Christmas Blues).
Πως εξηγείτε;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως προαναφέραμε, για πολλούς ανθρώπους, με τις γυναίκες να έχουν προβάδισμα και σε αυτό -αφού είναι από την φύση τους πιο συναισθηματικές-, οι γιορτές αποτελούν προσωπικό μαρτύριο, καθώς φέρνουν στο προσκήνιο τα εσώψυχα που τους ταλαιπωρούν, είτε αυτά είναι ένας χωρισμός, είτε η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, είτε τα οικονομικά προβλήματα κ.α. Όποια μορφή τέλος πάντων και να έχουν τα αρνητικά συναισθήματα κατακλύζουν τη σκέψη του ατόμου, προσδίδοντας του λύπη, ατονία, αδιαφορία, απαισιοδοξία και σε γενικές γραμμές μια καταθλιπτική διάθεση.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γερμανίας το 2010, καταδεικνύει πως η εμπειρία των χριστουγεννιάτικων διακοπών αυξάνει το στρες, το οποίο ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είναι χρόνιο, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε κατάθλιψη.

Από την άλλη πολλά επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, μια μερίδα ανθρώπων τείνει να εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, πράγμα που συμβάλλει και η μικρότερη διάρκεια της ημέρας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να «διογκωθεί» με το επιπρόσθετο στρες που φέρνουν μαζί τους οι χριστουγεννιάτικες μέρες και οι ανάλογες «κοινωνικές απαιτήσεις» χαράς και ευτυχίας, που δημιουργούν υπερβολικές προσδοκίες οι οποίες με τη σειρά τους «μαγνητίζουν» αλυσιδωτά το άγχος, τη πίεση και την ανασφάλεια.  Λύπη, ατονία, αδιαφορία, απαισιοδοξία, κακή διάθεση, έντονος εκνευρισμός, προβλήματα ύπνου αλλά και όρεξης είναι η συνηθέστερη «γκάμα» συναισθημάτων που βιώνει κανείς.

Περίοδος αυτοκριτικής
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως κάθε χρόνο με την ίδια πάντα μαθηματική ακρίβεια την περίοδο των γιορτών ο εαυτός σας έχει την ανάγκη για «σκληρή» αυτοκριτική και αξιολόγηση. Όχι, όχι δεν είσαστε μαζοχίστριες, καθώς η προσμονή του νέου έτους φέρνει στο μυαλό σκέψεις για περασμένα λάθη, χαμένες ευκαιρίες και άγχος για το μέλλον που μοιάζει –φυσικά για όλες μας - αβέβαιο. Αν λοιπόν καταφέρεις να πείσεις τον εαυτό σου, για αυτή την αλήθεια τότε οι γιορτές για σένα θα πάψουν να είναι για σένα μια περίοδος που απλά θέλεις να προσπεράσεις με ταχύτητα φωτός.

Εμείς με την σειρά μας θα βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή σας την προσπάθεια, προσπαθώντας να σας καταδείξουμε κάποιους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να χειραγωγήσετε τις αρνητικές «Jiggle bells» σκέψεις σας!

Κόντρα στη μελαγχολία των γιορτών

Βήμα 1ο: Αποδέξου την κατάσταση
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην προσπάθειας σας προς τον δρόμο της ευτυχίας είναι να διώξετε την εξής σκέψη: «Είναι γιορτές, πρέπει να περάσω καλά, πρέπει να είμαι χαρούμενη». Πάψτε να πιέζετε τον εαυτό σας. Είναι ότι χειρότερο. Αποδεχτείτε την όποια κατάστασή σας. Οικονομική, συναισθηματική, επαγγελματική ή οτιδήποτε άλλο. Αν από την άλλη υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν νιώθετε καλά, όπως είναι η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, ένα ατύχημα, ένας χωρισμός, κλπ, άστε τον εαυτό σας ελεύθερο και εκφραστείτε, ανοιχτείτε στους δικούς σας ανθρώπους. Μίλησέ τους για τις σκέψεις σας, τις ανησυχίες σας, θα νιώσετε ανακούφιση. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι Χριστούγεννα πρέπει να νιώθετε την απόλυτη ευτυχία.

Βήμα 2ο:Νέοι στόχοι
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν οι άνθρωποι θέτουν νέους στόχους στην ζωή τους με σύνεση και ρεαλισμό, τότε αυτομάτως νιώθουν πιο δυνατοί και δυναμικοί επειδή πολύ απλά ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να φτάσουν το θέλω τους το όνειρο τους.  Εκμεταλλευτείτε λοιπόν την περίοδο των γιορτών που πάντα φέρνει μαζί της για εσάς την ανάγκη για αυτοκριτική και «αυτομαστίγωση». Δείτε τον σαν ευκαιρία.

Βήμα 3ο: Μια μέρα όπως όλες οι άλλες
Σταματήστε να λέτε στον εαυτό σας την καταπιεστική λέξη: πρέπει. Στην ζωή τίποτα δεν γίνετε με το πρέπει επειδή απλά δεν είναι αληθινό. Συμβαδίστε με τα θέλω σας και κάντε αυτό που λέει η καρδία σας.  Οργανώστε για παράδειγμα τον χρόνο σας όπως εσείς θέλετε και όχι με βάση αυτών που θέλουν οι άλλοι.  Δηλαδή, αν οι φίλοι σας  πάνε για ποτό κάπου και εσείς δεν θέλετε, απλά μην ακολουθήσετε! Κάντε αυτό που έχετε ανάγκη εσείς και αφήστε τους άλλους να ακολουθήσουν εσάς,

Βήμα 4ο: Μόνη δεν σημαίνει απαραίτητα δυστυχισμένη
Αυτή η χρονιά μπορεί να μην ήταν και η καλύτερη όσον αφορά τα συναισθηματικά σας, με τα Χριστούγεννα να μην σας βρίσκουν, κρύο καιρός για δύο αλλά μην τα βάφετε μαύρα. Σύμφωνα με έρευνες η εορταστική περίοδος βρίσκει το 53 τις εκατό των γυναικών χωρίς έτερον ήμισυ. Δεν χρειάζεται αυτό να το βλέπετε ως αρνητικό. Είναι προτιμότερο να είστε με την σκέψη ότι του χρόνου, ίσως να έρθει κάτι καλό και για σας και συναντήσετε επιτέλους τον ιδανικό, παρά να κάθεστε να μελαγχολείτε που ακόμη δεν τον έχετε βρει.  Αν σας ενοχλεί το γεγονός ό,τι ζευγαράκια στο δρόμο ανταλλάσσουν καυτά φιλιά, βγάζουν selfie φωτογραφίες με φόντο το εορταστικό σκηνικό και περπατάνε χεράκι-χεράκι, έχετε δύο επιλογές είτε να απομακρυνθείτε είτε να το αποδεχθείτε. Προτιμήστε να το αποδεχτείτε και πείστε τον εαυτό σας πως η μοναξιά δεν είναι ικανή να σας δημιουργήσει μελαγχολία τις γιορτές από την στιγμή που όλες τις άλλες μέρες είστε μια δυναμική, ελεύθερη γυναίκα.

Βήμα 5ο: Καλύτερος άνθρωπος  
Ο Stefan Joseph, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Γουορκ, απέδειξε μέσω πειράματος που πραγματοποίησε πως όσοι άνθρωποι καταφέρουν να αισθανθούν μέσα από τις πράξεις τους την πνευματικότητα των γιορτών τότε θα είναι πιο ευτυχισμένοι. Σύμφωνα με τον ίδιο αν κάνεις την βόλτα σου σε ένα στολισμένο τοπίο,  απολαύσεις την στολισμένη πόλη, προσπαθήσεις να δεις τα πράγματα θετικά, και εκμεταλλευτείς την εποχή για να πάρεις μια συναισθηματική, ψυχολογική ανάσα, τότε θα τα καταφέρεις.

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση