ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λανθασμένες διατροφικές απόψεις

Στην προσπάθεια να χάσουμε βάρος καταφεύγουμε σε εξαντλητικές και χημικές δίαιτες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοένα και πιο συχνά ακούμε για κόσμο που στην προσπάθεια του να χάσει βάρος καταφεύγει σε εξαντλητικές και χημικές δίαιτες. Η πρόταση αυτή από μόνη της είναι λάθος αφού πρωτίστως η προσπάθεια πρέπει να επικεντρώνεται στην μείωση του λίπους και όχι του σωματικού βάρους.
Από την άλλη η κατάσταση περιορισμού και πείνας, που όλος ο κόσμος έχει στο μυαλό του ως δίαιτα είναι εντελώς λανθασμένη αφού η πλέον επιστημονική και σωστή διατροφική οδός είναι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή πρέπει να διασαφηνίσουμε ότι λανθασμένα όλος ο κόσμος έχει στο μυαλό του ως στόχο την απώλεια βάρους μέσα από εξαντλητικές δίαιτες που οδηγούν πολλές φορές ακόμη και σε κατάσταση λιποθυμίας. Ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση του λίπους αφού αυτός είναι ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας του ανθρώπινου σώματος τόσο από άποψη υγείας αλλά και αισθητικής.

Το σώμα μας, εκτός από λίπος, αποτελείται και από άλλα σημαντικά, ως προς την λειτουργία του στοιχεία όπως υγρά, κόκκαλα, ανόργανα άλατα, γλυκογόνο και κυτταρικό ιστό. Το τελευταίο στοιχείο, δηλαδή ο κυτταρικός ιστός αναφέρεται σε σκελετικούς και σπλαχνικούς μύες, νευρικό και επιθηλιακό ιστό.

Άρα όταν καταφεύγουμε σε εξαντλητικές δίαιτες και αρχίζουμε να αφαιρούμε από το σώμα μας ως επί το πλείστο αυτό τον κυτταρικό ιστό και σχεδόν καθόλου λίπος στην ουσία απλώς οδηγούμε τον οργανισμό μας στην εξάντληση χωρίς να έχουμε τα αναμενόμενα υγιεινά και αισθητικά αποτελέσματα.

Επίσης με το να στοχεύουμε απλώς στην απώλεια βάρους αλλάζουμε και τον μεταβολισμό μας και αυτό οδηγεί σε άλλες αρνητικές συνέπειες. Ουσιαστικά μειώνοντας τον κυτταρικό μας ιστό είναι λες και δίνουμε το μήνυμα στον οργανισμό μας για λιγότερη κατανάλωση φαγητού πράγμα που μόλις τελειώσουμε την δίαιτα οδηγεί αυτόματα σε απότομη αύξηση βάρους με λιγότερη κατανάλωση φαγητού από ότι πριν.

Άρα με τα πιο πάνω φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι ο αυτονόητος στόχος πρέπει πάντοτε να είναι η μείωση του λίπους μας και όχι του βάρους μας. Με απώλεια βάρους ουσιαστικά παρατηρείται αυτόματη απώλεια κυτταρικού ιστού που οδηγεί σε διατάραξη του μεταβολισμού μας και απότομη μείωση της ενέργειας μας χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα που μπορεί να είχαμε αρχικά υπόψη.

Ακόμη μια λανθασμένη εντύπωση που έχει διατυπωμένη στο μυαλό του αρκετός κόσμος είναι οι όροι δίαιτα και διατροφή.

Δυστυχώς, ακόμη και με όλο αυτό τον βομβαρδισμό πληροφοριών ο κόσμος δεν γνωρίζει πως μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και όχι δίαιτα είναι ο σωστός διατροφικός όρος. Ουσιαστικά όταν αναφερόμαστε σε μια συγκεκριμένη υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή εννοούμε ότι μειώνουμε κυρίως τα ζωικά λιπαρά, αποφεύγουμε την χρήση λιπαρών, όπως μαργαρίνη, λάδι και βούτυρο στο μαγείρεμα καθώς και την κατανάλωση τηγανητών φαγητών.

Επίσης, δίνουμε προτεραιότητα στα γαλακτομικά με χαμηλά λιπαρά και προτιμούμε κρεατικά με χαμηλά λιπαρά (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι) αντί ολόπαχα κρεατικά (αρνί, χοιρινό, κατσίκι). Τέλος, προσπαθούμε να δώσουμε πράσινο χρώμα στην διατροφή μας με την κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και σαλατών ενώ από την άλλη αποφεύγουμε φαγητά που είναι υψηλά σε ζάχαρη τα γλυκά, τα αλλαντικά καθώς και junk food. Άρα με τα πιο πάνω είναι σαφές πως η τάση της εποχής μας δεν είναι οι εξαντλητικές δίαιτες (που ούτως ή άλλως σαν όρος είναι από μόνος του λάθος) αλλά η ένταξη όλων των ειδών των τροφών σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο από άποψης υγείας όσο και αισθητικής σύμφωνα με τα πιο πάνω πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο στόχο που δεν είναι άλλος από την μείωση του λίπους και όχι απλή απώλεια βάρους. Για να το επιτύχουμε αυτό όμως πρέπει να αντλήσουμε τις σωστές πηγές πληροφόρησης και να αντιληφθούμε ότι μόνο μέσα από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση