ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επειδή το ωραιότερο χαμόγελο είναι το γυναικείο

Η ActionAid γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας 2016 εστιάζοντας στο χαμόγελό της

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και ειδικά σε αυτό το κομβικό σημείο της ανθρωπότητας, η γυναίκα μέσα από την προσφυγική κρίση και τις δύσκολες στιγμές που διάγουμε, αναδεικνύεται πρωταγωνίστρια και νικήτρια.

Το φετινό βιντεάκι της ActionAid για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εστιάζει στο χαμόγελό της και το αναδεικνύει ως το μεγαλύτερό της ατού. Μετουσιώνοντάς το σε σύμβολο, το ατόφιο, πηγαίο χαμόγελο της γυναίκας συμβολίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στον κόσμο μας.

Σχετική ανακοίνωση τονίζει πως οι αγώνες των γυναικών φέρνουν αποτελέσματα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 1990 πέθαιναν σε όλο τον κόσμο 385 γυναίκες κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εγκυμοσύνη σε κάθε 100.000 γεννήσεις. Το 2015, ο αριθμός των θανάτων είχε πέσει στις 216. Στις δε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, η βελτίωση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς ο αριθμός των θανάτων έπεσε από 903 γυναίκες το 1990 σε 436 ανά 100.000 γεννήσεις, το 2015.

Στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχει, επίσης, πρόοδος. Σύμφωνα με την UNESCO, παγκοσμίως το 1999 σχεδόν το 77% των γυναικών άνω των 15 ετών γνώριζαν γραφή και ανάγνωση ενώ το 2015, το ποσοστό είχε ανέβει στο 83%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν σχεδόν το 70% το 1999 και στο 78% το 2015. Αυτό μεταφράζεται σχεδόν 36 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες αναλφάβητες.

Παρόλο που πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στους πρόωρους γάμους, υπάρχει και εκεί πρόοδος. Σύμφωνα με τη UNICEF, παγκοσμίως, 1 στις 4 γυναίκες που ζει σήμερα παντρεύτηκε όταν ήταν μικρότερη από 15 ετών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ήταν 1 στις 3 γυναίκες.

Η γιορτή της γυναίκας

Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση