ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποκτώντας αυτοπεποίθηση: πώς να δεις τον εαυτό σου με άλλο μάτι

Η πίστη στον εαυτό σου θα σε πάει παραπέρα, πιο κοντά στα όνειρά σου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Όλες οι γυναίκες αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει στη ζωή τους η αυτοπεποίθηση και πόσο μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία τους προς το καλύτερο. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουν και πόσο δύσκολο είναι να αποκτηθεί ή και να ανακτηθεί, σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο έχει χαθεί. Και είναι αλήθεια πολύ εύκολο να πληγεί η γυναικεία αυτοπεποίθηση, μιας και οι τηλεοράσεις και γενικότερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν πρότυπα γυναικείας ομορφιάς που κάθε άλλο παρά υγιή είναι, εστιάζοντας στην εξωτερική εμφάνιση και στον όσο τον δυνατόν μικρότερο αριθμό κιλών.

Η αυτοπεποίθηση, στην πραγματικότητα, αποτελεί θέμα εξάσκησης και επανάληψης κάποιων συνηθισμένων πρακτικών και στρατηγικών που μπορούν όλες οι γυναίκες να κάνουν με απλό τρόπο στην προσπάθεια να βρουν τον εαυτό τους και να ανακτήσουν την πίστη στην πραγματική υπόσταση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους.
Στη συνέχεια, σου παρουσιάζουμε βασικές στρατηγικές που πρέπει να έχει υπόψη της η κάθε γυναίκα στην προσπάθεια να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθησή της. Μπορείς και εσύ να τις εφαρμόσεις, δεν είναι κάτι δύσκολο! Πίστεψε και εσύ στον εαυτό σου, μπορείς να τα καταφέρεις!

1) Προσπάθησε να σωπάσεις τη φωνούλα στο μυαλό σου που σου λέει πως δεν είσαι αρκετά καλή για να κάνεις κάτι, αρκετά όμορφη, αρκετά έξυπνη κ.τ.λ. κ.τ.λ. Δεν πρόκειται για τη φωνή της λογικής, αλλά για τη φωνή των ανασφαλειών και φόβων σου. Μην πραγματοποιείς συνεχώς στο μυαλό σου αρνητική αυτοκριτική, γιατί καμιά φορά με το μυαλό και τη σκέψη μας κάνουμε τους φόβους μας πραγματικότητα. Η τακτική της αυθυποβολής μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά, από τη στιγμή που υποβάλλουμε στον εαυτό μας αρνητικά σχόλια.

2) Ακολούθησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Χρειάζεται να τηρείς έναν σωστό τρόπο ζωής, ο οποίος θα σε κρατάει μακριά από διάφορες «κακοτοπιές» και θα σε βοηθήσει να βελτιώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο η διάθεσή σου. Σε έναν τέτοιο τρόπο ζωής περιλαμβάνεται η γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή, στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη σιλουέτα σου. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ψυχική σου ισορροπία, βοηθώντας σε να δεις τη ζωή με διαφορετικό μάτι και σίγουρα με ανανεωμένη διάθεση και ψυχισμό.

3) Εστίασε στα θετικά. Προσπάθησε να παρακάμψεις τα αρνητικά που σου συμβαίνουν και να επικεντρωθείς στα θετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη ζωή σου είτε αυτό αφορά στην εμφάνισή σου είτε αυτό αφορά στα βιώματά σου. Μην εστιάζεις στις μικροατέλειές σου, αλλά σε όλα αυτά που σε κάνουν μοναδική και όμορφη. Η ομορφιά είναι, άλλωστε, υποκειμενική.

4) Αποδέξου τον εαυτό σου ως έχει. Ο τραγουδιστής των Νirvana Curt Cobain είχε πει το αμίμητο, «Με το να θέλεις να είσαι κάποιος άλλος, χαραμίζεις τον πραγματικό σου εαυτό». Το νόημα, λοιπόν, είναι ένα και είναι κατανοητό. Πραγματικά, είναι σπατάλη χρόνου, του δικού σου χρόνου, αλλά και της δικής σου καλής διάθεσης το να έχεις την επιθυμία και να προσπαθείς να είσαι κάποιος άλλος άνθρωπος.

Βέβαια, είναι διαφορετικό πράγμα το να θέλεις να βελτιώσεις κάποια στοιχεία της εμφάνισης ή του χαρακτήρα σου που θεωρείς αρνητικά και θεωρείς ότι αντικειμενικά θα ήταν καλό να τα αλλάξεις προς το καλύτερο. Αυτό εάν γίνεται με μέτρο, τότε είναι θετικό. Ωστόσο, οποιαδήποτε υπερβολή μόνο στην κατεύθυνση εναντίον του πραγματικού σου εαυτού και της ελεύθερης έκφρασης της προσωπικότητας που πραγματικά έχεις κινείται, πλήττοντας την αυτοπεποίθησή σου. Το θέλεις αυτό; Όχι, δεν το θέλεις, με καμία δύναμη.

 

 

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση