ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το botox ενάντια στην ημικρανία

Baby botox είναι μία νέα τάση στην αισθητική δερματολογία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ημικρανία είναι μια χρόνια νευρολογική κατάσταση που έχει ως βασικό της σύμπτωμα έντονο πονοκέφαλο, συχνά περιορισμένο στη μία πλευρά του κεφαλιού. Ανήκει στην κατηγορία των πρωτοπαθών πονοκεφάλων, δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκδηλώνεται λόγω κάποιας άλλης πάθησης.

Οι περιοχές του κεφαλιού όπου εντοπίζεται ο πόνος είναι πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο. Μπορεί επίσης να είναι αισθητός στην κορυφή του κεφαλιού, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή και στον αυχένα.

Συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η υπερευαισθησία στο φως, τους δυνατούς ήχους και τις έντονες μυρωδιές.

Τα τελευταία χρόνια, το botox χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από ημικρανίες. Συγκεκριμένα, το botox έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για όσους πάσχουν από χρόνια ημικρανία, δηλαδή παρουσιάζουν ημικρανία για περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα. Οι ενέσεις γίνονται στο μέτωπο, το λαιμό και τον αυχένα, ανάλογα με την περιοχή όπου εντοπίζεται ο πόνος. Η βοτουλινική τοξίνη έχει την ιδιότητα να αδρανοποιεί τα νευροπεπτίδια που προκαλούν πονοκέφαλο καθώς και να αναστέλλει τη διαδικασία μετάδοσης του αισθήματος πόνου μέσω των νεύρων. Επίσης, προκαλεί μερική παράλυση του μυ όπου εντοπίζεται ο πόνος, ανακουφίζοντας τον ασθενή.

Οι ενέσεις γίνονται στην πλευρά του κεφαλιού όπου εντοπίζεται ο πονοκέφαλος, αλλά και στην αντίθετη πλευρα, ακόμα και αν ο ασθενής δεν πονάει. Αυτό γίνεται γιατί έχει παρατηρηθεί ότι εάν γίνουν ενέσεις μόνο από τη μία πλευρά, θα εμφανιστεί πονοκέφαλος στην άλλη πλευρά του κεφαλιού. Με την πραγματοποίηση ενέσεων και στις δύο πλευρές, αποφεύγεται αυτό το ενδεχόμενο.

Εφόσον η θεραπεία με botox για ημικρανίες αποδειχθεί αποτελεσματική, χρειάζεται να επαναλαμβάνεται κάθε 12 εβδομάδες.

Το baby botox

Το baby botox είναι μία νέα τάση στην αισθητική δερματολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με σκοπό να προλάβει την εμφάνιση των ρυτίδων και να διατηρήσει ένα νεανικό πρόσωπο χωρίς να επηρεάσει τις εκφράσεις του.

Η ανάγκη για την καθιέρωση του baby botox εκφράστηκε από διάσημους σκηνοθέτες του Hollywood, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα «παγωμένα» πρόσωπα των ηθοποιών, που δεν μπορούσαν να υποδυθούν και να εκφράσουν σωστά τον ρόλο τους.

O βραβευμένος σκηνοθέτης Martin Scorsese, ήταν από τους πρώτους που έκανε την παρατήρηση αυτή και παραπονέθηκε για τα ανέκφραστα πρόσωπα πολλών ηθοποιών, εισάγοντας την ανάγκη για την εφαρμογή του actor’s botox ή baby botox

Baby botox – τι είναι

Είναι ουσιαστικά η εφαρμογή μπότοξ στο νεανικό πρόσωπο με σκοπό τη διατήρηση της φρεσκάδας του και την επιβράδυνση της εγκατάστασης των ρυτίδων έκφρασης.

Δρα μειώνοντας την έκκριση ακετυλοχολίνης από τους κινητικούς νευρώνες και κατά συνέπεια μειώνοντας ελαφρώς την σύσπαση των γραμμωτών μυών του προσώπου.

Γίνεται με τη χρήση του μπότοξ ή του Dysport. Το αποτέλεσμα είναι να σβήνουν οι λεπτές γραμμές και να τονίζεται η φυσική λάμψη του προσώπου. Το baby botox ονομάζεται και actor’s botox ή micro botox.Baby botox –

Σε ποιες ηλικίες γίνεται

Το baby botox εφαρμόζεται με την εμφάνιση των πρώτων μη μόνιμων λεπτών γραμμών. Η έγκαιρη έναρξη του baby botox ουσιαστικά αποτρέπει την εγκατάσταση των γραμμών του μετώπου και των ματιών.

Εφαρμόζεται σε γυναίκες και άντρες από την ηλικία των 20-25 ετών. Το κολλαγόνο του δέρματός μας αρχίζει να μειώνεται ακριβώς από την ηλικία αυτή, καθώς οι ινοβλάστες μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης ήδη από την ηλικία των 25. Είναι επομένως λογικό να εμφανίζονται οι πρώτες γραμμές στο δέρμα κυρίως του μετώπου.

Baby botox εφαρμόζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, π.χ. άνω των 30 σε γυναίκες και άνδρες που λόγω ιδιοσυγκρασίας και κληρονομικότητας έχουν λίγες ρυτίδες και γραμμές στο πρόσωπό τους. Όταν οι ρυτίδες δεν είναι ορατές, παρά μόνο όταν πλησιάσουμε τον καθρέπτη πολύ κοντά στο πρόσωπό μας, τότε είμαστε κατάλληλοι υποψήφιοι για baby botox.

Το baby botox είναι η αγαπημένη θεραπεία των ηθοποιών, μοντέλων και τραγουδιστών και γενικά των ανθρώπων που θέλουν να διατηρήσουν την εκφραστικότητα και τα συναισθήματά τους. Το baby botox πρωτοεμφανίστηκε ως νέα τάση των star του Hollywood που επιβάλλεται να έχουν ένα αψεγάδιαστο εκφραστικό πρόσωπο.

Το baby botox επομένως μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, έχει όμως μεγαλύτερη επιτυχία σε μικρές ηλικίες, καθώς σε μόνιμες ρυτίδες η δράση του είναι περιορισμένηBaby botox –

Σε τι διαφέρει από το κλασικό μπότοξ

Το baby botox διαφέρει από το κλασικό μπότοξ στο ότι χρησιμοποιούνται μικρότερες δόσεις φαρμάκου, ενώ η αραίωσή του παραμένει η ίδια με την κλασική θεραπεία.Οι περιοχές έγχυσης επίσης είναι διαφορετικές, αφού ο στόχος δεν είναι οι ρυτίδες αυτές καθαυτές. Έτσι τα σημεία έγχυσης είναι λιγότερα ή περισσότερα, ανάλογα με την περίπτωση, με μικρότερες ποσότητες φαρμάκου να απελευθερώνονται σε κάθε έγχυση.

Η εφαρμογή του baby botox θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μεσοθεραπεία με μπότοξ, αφού η έγχυση είναι πιο επιφανειακή, όπως στις μεσοθεραπείες προσώπου (meso-botox).Η διάρκεια του είναι 4-5 μήνες, οπότε και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται

Baby botox – σε ποια σημεία εφαρμόζεται

Το baby botox εφαρμόζεται κυρίως στο μέτωπο, όπου κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες λεπτές γραμμές. Οι ρυτίδες του θυμού ανάμεσα στα φρύδια είναι επίσης από τις πρώτες που μπορεί να εμφανιστούν σε ένα νεανικό πρόσωπο.

Δίνει λύση και σε αυτές, ενώ δευτερευόντως εφαρμόζεται γύρω από τα μάτια όποτε χρειάζεται. Οι ρυτίδες του λαιμού και των χειλιών αποτελούν σημείο προχωρημένης γήρανσης, εδώ το baby botox δεν συνιστάται και προτιμάται το κλασικό.

Babybotox – παρενέργειες

Λόγω της επιφανειακής του εφαρμογής και της μικρής ποσότητας φαρμάκου, το baby botox στερείται παρενεργειών όταν γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς, δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς. Εκχύμωση ή μελανιά μπορεί να εμφανιστεί μετά την έγχυση του baby botox σε κάποιες περιπτώσεις.

Οδηγίες μετά τη θεραπεία

Μετά το baby botox θα πρέπει να αποφευχθεί η έντονη γυμναστική για 3 ημέρες και η έκθεση του δέρματος σε υψηλές θερμοκρασίες. Το τρίψιμο και μασάζ της περιοχής αντενδείκνυται μετά το baby botox για 3 εικοσιτετράωρα. Η χρήση τοπικά αλκοολικών διαλυμάτων ή αλκοόλ από το στόμα δεν συνιστάται για 3 εικοσιτετράωρα μετά το baby botox. Γενικά οι περιορισμοί είναι ελάχιστοι και μετά το baby botox επιστρέφει κανείς άμεσα στην εργασία του και στις δραστηριότητές του.

Δρ. Ιωαννίδης Ανδρέας - Πλαστικός Χειρουργός

 

Πηγή: Mustcy

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση