ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σωστή διατροφή και στις διακοπές

Μυστικά και κανόνες διατροφής και στις διακοπές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διακοπές και έξτρα κιλά; Όχι πια! Υπάρχουν μυστικά, συμβουλές και κανόνες διατροφής που αν τα ακολουθήσεις όχι μόνο θα διατηρήσεις τα κιλά σου μπορεί ακόμη και να χάσεις βάρος.

Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα- δίνουν το κατάλληλο καύσιμο στον οργανισμό, την κατάλληλη στιγμή και κρατούν τον μεταβολισμό ενεργό.

Καταναλώστε ένα καλό πρωινό:

Γιαούρτι ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη

Ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης με γαλοπούλα, τυρί διαίτης και ½ φλ. χυμό φρέσκο

1 μικρό πιατάκι από το μπουφέ του ξενοδοχείου με φαγητά της αρέσκειας σας (όχι όμως για όλες τις μέρες των διακοπών σας)

Γεμίστε το ½ σας πιάτο με σαλάτα ή χόρτα βραστά ή διάφορα χόρτα στην σχάρα για τα κύρια γεύματα, το 1/4 του πιάτου με αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. πατάτα του φούρνου ή βραστή , ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί ή πίττα ολικής άλεσης), το 1/4 του πιάτου με πρωτεϊνούχα τρόφιμα (προτιμήστε το άπαχο κρέας π.χ. κοτόπουλο, ψαρονέφρι, γαλοπούλα) και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών (σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, τσιπούρα, ψητά καλαμάρια, χταπόδι, γαρίδες) στην σχάρα.

Αλκοόλ: προτιμήστε για τις βραδινές σας εξόδους 1 ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί ή 1 ποτήρι μπύρα ή κάποιο ποτό με αναψυκτικό light ή στυμμένο λεμόνι και αποφύγετε να καταναλώνετε cocktail, διότι είναι υψηλά σε θερμίδες.

Περιοριστείτε στα 1-2 ποτά την εβδομάδα.

Ενυδάτωση: 8-10 ποτήρια νερό την μέρα

Σνακ: Προτιμήστε φρέσκα φρούτα εποχής, μπάρες δημητριακών, κριτσίνια ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς ανάλατους. Περιοριστείτε σε ένα ποτήρι χυμό την ημέρα, κατά προτίμηση φυσικό και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Σωματική άσκηση: κολυμπήστε, παίξτε ρακέτες, δοκιμάστε κάποιο θαλάσσιο σπορ, πηγαίνετε μία βόλτα - κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε!

Έξοδοι: Φροντίστε το επόμενο ή προηγούμενο γεύμα σας να είναι κάτι ελαφρύ και να μην το παρακάνετε με τα τηγανητά, τα λιπαρά και τις βαριές σάλτσες. Γεμίστε το ½ πιάτο με σαλάτα, το υπόλοιπο από κάποιο ψητό (ψάρι ή άπαχο κρέας) και το υπόλοιπο με 2-3 πιρουνιές από τα άλλα ορεκτικά.

Αποφύγετε επίσης τις σαλάτες με τυριά, αλλαντικά ή λιπαρές σάλτσες. Ζήτησε τη σαλάτα χωρίς λάδι και πρόσθεσε μόνο την ποσότητα ελαιολάδου που επιθυμείς.

Απόφυγε τα πολλά ορεκτικά, τις ποικιλίες, οτιδήποτε περιέχει κιμά ή έχει γίνει κροκέτα, τα «κρύα» πιάτα καθώς και την κατανάλωση τηγανισμένου ή ψημένου ψωμιού, ειδικά όταν έχει επιπρόσθετο λάδι.

Εάν σου σερβίρουν μεγάλες μερίδες ή παραγγείλεις κάτι που γνωρίζεις ότι είναι ιδιαίτερα παχυντικό, μοιράσου το με την παρέα σου.

Γλυκό: Προτιμήστε μια μπάλα παγωτό ή γιαούρτι με λίγο μέλι ή κάποιο φρούτο.

 

Πηγή: Mustcy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση