ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:24
 

Τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν ερωτευόμαστε;

Η αυξημένη ποσότητα της κεντρικής ντοπαμίνης συνδέεται με την ερωτική έλξη

Newsroom K

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αισθανθεί τη μοναδικότητα εκείνου που μας έχει κλέψει την καρδιά. Αυτή τη μοναδικότητα που μας κάνει να βλέπουμε στον έρωτά μας τα πάντα θετικά και όμορφα, παραβλέποντας τα αρνητικά. Παράλληλα, ασήμαντα γεγονότα και πληροφορίες μπορεί να φαντάζουν στα μάτια μας ως κάτι ιδιαίτερο, προσπαθώντας να μάθουμε όσο πιο πολλά μπορούμε για το άτομο που μας ελκύει ερωτικά (Fisher, et al. 2002).

Σε αυτό το γεγονός φαίνεται μάλιστα πως συμβάλλει η αυξημένη ποσότητα της κεντρικής ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται τόσο με την εστιασμένη προσοχή, όσο και με την ερωτική έλξη. Έχετε παρατηρήσει όταν είστε ερωτευμένος πόσο αυξάνεται η ενεργητικότητά σας, παρόλο που μπορεί η όρεξή σας για φαγητό να είναι μειωμένη; Πόσο έντονη είναι αυτή η ευφορία και η πνευματική διαύγεια, που αν και μπορεί να κοιμάστε λιγότερο, ξυπνάτε σαν να είχατε κοιμηθεί πολλές ώρες! Η ταχυπαλμία μάλιστα φαίνεται ότι έχει για τα καλά εγκατασταθεί στο σώμα σας! Ασφαλώς, έχετε προσέξει επίσης την τόσο επίμονη ονειροπόληση, όπου η σκέψη γίνεται εμμονική θα μπορούσαμε να πούμε; Μην ανησυχείτε όμως, καθώς τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης μας κάνουν να σκεφτόμαστε καταναγκαστικά τον έρωτά μας, κάθε ώρα, κάθε λεπτό!

Τα άτομα επίσης, που αναφέρουν πως είναι ερωτευμένα, εκφράζουν πολλές φορές συναισθήματα και συμπεριφορές εξάρτησης, κτητικότητας, ζήλιας, φόβου απόρριψης και άγχος αποχωρισμού. Επιπλέον, νιώθουν έντονη σεξουαλική έλξη και ανυπομονούν για την ένωση με το άτομο που είναι ερωτευμένα, ενώ συχνά φαίνεται να αλλάζουν τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους και να υιοθετούν αυτές που έχει το άτομο που τους ελκύει ερωτικά, όπως χειρονομίες, το ντύσιμο, ακόμα και απόψεις.

Τέλος, τα άτομα που είναι ερωτευμένα συχνά αναφέρουν πως δεν είναι το σεξ το σημαντικότερο κομμάτι του έρωτα, βάζοντας ως προτεραιότητα την συναισθηματική ένωση σε σχέση με τη σεξουαλική. Μάλιστα, φαίνεται πως η αρχική ερωτική έλξη, που το άτομο συνήθως τη βιώνει ως ανεξέλεγκτη και παράφορη, είναι συνήθως παροδική, εκτός αν υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες που εμποδίζουν τους ερωτευμένους να έχουν συχνή επαφή και άμεση επικοινωνία.

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα

Πηγή: Mustcy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

X