ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Tα πέντε συστατικά της καλής σχέσης

Εμπιστοσύνη και ενδιαφέρον στα βασικά στοιχεία που μπορούν να κρατήσουν μια σχέση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Για να «επιβιώσουν» και να παραμείνουν αναλλοίωτες στην πάροδο του χρόνου χρειάζονται προσπάθεια, επικοινωνία, υποχωρήσεις και άλλα βασικά συστατικά τα οποία ήρθε η στιγμή να τα ανακαλύψετε.

Ο Δρ. Θάνος Ασκητής σας δίνει τη συνταγή μιας καλής σχέσης κι από εκεί και πέρα... το "παιχνίδι" είναι στα χέρια μας!

1. Εμπιστοσύνη: Οι σύντροφοι πρέπει να θεωρούν ότι η αλήθεια κυριαρχεί στη ζωή τους, ως απόλυτο αξίωμα της ύπαρξής τους. Είναι ο πραγματικός ώριμος κρίκος της συντροφικότητας που δεν "δένει" καταπιεστικά ο ένας τον άλλον, ούτε ζουν "ανακριτικά" μεταξύ τους. Το πιο ωραίο και ζεστό μήνυμα της εμπιστοσύνης, μου το έδωσε μία φορά ένας άνδρας, που μου είπε ότι: "Όταν παντρευτήκαμε με τη γυναίκα μου, είπαμε ότι είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε γιατί αποδέχεται ο ένας τις επιλογές του άλλου. Άλλωστε, γιατρέ μου, τα δεσμά του γάμου ζητούν το κατάλληλο κλειδί για να τα ξεκλειδώσουμε όταν θέλουμε. Αυτό το κλειδί είναι πάντα στη τσέπη μας…"

2. Ενδιαφέρον: Είναι μια σπουδαία εικόνα της ζωής που η σχέση βιώνει προκαλώντας ο ένας το ενδιαφέρον του άλλου, δίνοντας τροφή αλλά και πλευρές γοητείας που φθάνουν στο θαυμασμό. Κυρίως η γυναίκα μέσα στο μυαλό της "ζει" τον άνδρα της που τον θεωρεί δυνατό, μοναδικό και ισχυρό μέρος της ζωής της. Ειδικά μετά τον ερχομό του παιδιού τους, ο θαυμασμός προς το σύντροφο και πατέρα τη "δένει" πιο βαθιά μαζί του, ζητώντας του να της καλύψει ανάγκες που η μητρότητα ψάχνει. Αντίστοιχα και ο άνδρας εισπράττοντας το ενδιαφέρον της γυναίκας, ψηλώνει και φουσκώνει γεμάτος περηφάνεια και ανδρισμό από τη στάση της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο άνδρας ζει από το ενδιαφέρον της γυναίκας του και πλουσιοπάροχα της το επιστρέφει, όταν μάλιστα αισθάνεται ότι του κάνει και καλό σεξ. Χαρακτηριστικό του διαφορετικού των δυο φύλων, ως προς το ενδιαφέρον της σχέσης, είναι ότι η μεν γυναίκα δίνει περισσότερο αξία στο ψυχικό κομμάτι και την αγάπη μεταξύ τους ενώ ο άνδρας την ψάχνει περισσότερο στο χορταστικό σεξ.

3. Έλξη: To μυστικό της χημείας μυαλού και σώματος των δύο συντρόφων και εραστών. Είναι αυτό που χάνεται μέσα στο χρόνο, με τη συζυγική, συντροφική και γονεϊκή φιγούρα να κυριαρχεί. Μεγάλο μυστικό να διατηρηθεί και να μην χαθεί στην επανάληψη και στη ρουτίνα είναι η ζήλια, το παιχνίδι του φλερτ, η πρόκληση και η φαντασίωση του "ανήθικου", που δυστυχώς δεν επιτρέπεται να βγαίνει μεταξύ των συζύγων. Βλέπετε, ότι το σεξ είναι προνόμιο των εραστών ενώ η κρεβατοκάμαρα των συντρόφων τους άφησε απ’ έξω…!

4. Ανανέωση: Οι μακροχρόνιες σχέσεις κουράζονται και πολλές φορές εξοντώνονται στο χρόνο που τις απομυθοποιεί. Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο και διαφορετικό. Και όμως κάθε τι που μπορεί να αλλάξει την καθημερινή στάση και "ίδιο φαγητό", αποτελεί ισχυρό κριτήριο ανανέωσης. Από την εμφάνισή μας και τα ρούχα μας, μέχρι πράγματα που τα ζούμε και τα βαριόμαστε, εάν αλλαχθούν φτιάχνουν μια νέα-καινούρια εικόνα που σίγουρα θα αρέσει και στους δυο μας. Συχνά μικρά ταξίδια, ο χρόνος που επιτρέπει να κάνουμε κάτι άλλο και διαφορετικό από το χθες και το σήμερα, μια βόλτα με το αυτοκίνητό μας, είναι σημαντικές κινήσεις ανανέωσης μιας σχέσης που πλήττει και βαριέται. Όλα αυτά τα μικρά και τα λίγα αλλά ουσιαστικά πολύ μεγάλα, μας κάνουν να ξαναθυμηθούμε την πρώτη, γκομενική μας περίοδο που δυστυχώς τη νοσταλγούμε ανοίγοντας τα άλμπουμ μας βλέποντας τις φωτογραφίες εκείνης της εποχής. Το σήμερα όμως είναι εδώ. Η δική μας συντροφιά μας ζητάει να χαρούμε χωρίς να έχουμε συνεχώς κοντά μας τους απαιτητικούς πρωταγωνιστές της ζωής μας, δηλαδή τα παιδιά μας που δεν μας αφήνουν να απομονωθούμε γιατί αυτοί είναι τα πρόσωπα της ζωής μας που κλέβουν την παράσταση με εμάς απ’ έξω. Έτσι λοιπόν δεν μας αφήνουν ποτέ να ανανεωθούμε! Άρα, "εγώ κι εσύ" σε νέες…περιπέτειες μεταξύ μας, χωρίς φόβο αλλά με πάθος!

5. Πρωτοβουλίες: Εδώ το μυστικό γίνεται φανερή ανάγκη να σε "διεκδικήσω". Να σου θυμίζω ευχάριστα την παρουσία μου κάνοντάς σε να νιώθεις δίπλα μου καλά αλλά και όμορφα. Να είμαι ευχάριστος μαζί σου και όχι να σου δείχνω τα λάθη σου για να φαίνομαι εγώ πιο έξυπνος από εσένα! Να εκφράζω τις επιθυμίες μου και να έχω την ικανότητα να σε βάζω μέσα σε αυτές ευχάριστα, δίνοντάς σου τον κυρίαρχο ρόλο. Αυτό με κάνει να ξεχωρίζω και να νιώθω δίπλα σου δυνατός γιατί με δέχεσαι και δεν με βουλιάζεις στην απραξία και την παθητικότητα. Κάθε μέρα παλεύω για να σε κερδίσω και δεν σε θεωρώ ότι μου ανήκεις apriori. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο σύντροφός τους δεν παίρνει πρωτοβουλίες και περιμένουν από τον άλλον να είναι πάντα ο "πρωτοβουλιακός παίχτης" της σχέσης. Οι γυναίκες κυρίως, παραπονιούνται για αυτό. Σχολιάζουν συχνά την αβουλησία του συντρόφου τους και δηλώνουν ότι ξενερώνουν από την παθητική στάση του καλού τους. Μήπως όμως και οι ίδιες γίνονται "μαμάδες" στους άνδρες τους;

Πηγή: Mustcy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση