ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόσο εύκολα συγχωρείται η απιστία

Η ποιότητα της σχέσης και το είδος της απιστίας καθορίζουν τις αποφάσεις μας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η αποκάλυψη της απιστίας έρχεται σαν ένα ξαφνικό χαστούκι που μας κλονίζει και διαλύει την εικόνα που είχαμε για τη σχέση και τον σύντροφο. Ξαφνικά εκείνος είναι ψεύτης και άπιστος και ως συνέπεια αυτού οτιδήποτε τον αφορά έχει πια μολυνθεί με το μικρόβιο της αμφιβολίας. Αυτό που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία να ξανακτιστεί είναι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπου του συντρόφου μας.

Μπορεί η θρησκευτική θεώρηση να τονίζει το μεγαλείο της συγχώρεσης, στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο απλά ούτε τόσο εύκολα. Ναι μεν αποφασίζουμε να δώσουμε «συγχωροχάρτι» αλλά στην πραγματικότητα η απιστία δύσκολα συγχωρείται. Απλά συμβιβαζόμαστε με τα καινούργια δεδομένα, προσπαθούμε να το ξεχάσουμε και να προχωρήσουμε.

Το αν θα αποφασίσει κανείς να μείνει στην σχέση μετά την αποκάλυψη της απιστίας εξαρτάται καταρχήν από το αν πιστεύει πως η σχέση αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία και αν αγαπάει το σύντροφό του αρκετά ούτως ώστε μαζί να παλέψουν την επόμενη μέρα. Η ποιότητα της σχέσης, τα επιμέρους προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν, το είδος της απιστίας (σεξουαλική ή συναισθηματική), ο τρόπος της αποκάλυψης, η προσωπικότητα του απατημένου συντρόφου, η αντίδραση του «άπιστου» και φυσικά εάν είναι η πρώτη φορά ή αν συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση, έχουν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση.

Πολλές φορές οι παραπάνω παράγοντες συνδυάζονται με την αντίδραση του κοινωνικού περίγυρου, την ύπαρξη παιδιών και την οικονομική κατάσταση του ζεύγους πριν γύρει η ζυγαριά προς τη μια ή την άλλη πλευρά.

Υπάρχουν ζευγάρια που καταφέρνουν όχι μόνο να ξεπεράσουν την δοκιμασία της απιστίας, αλλά μέσα από τη διαδικασία αυτή να ενδυναμώσουν τη σχέση τους. Πράγματι, η απιστία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς κινδύνεψαν να χάσουν και τους κάνει πιο πρόθυμους να προσπαθήσουν. 

 Χρειάζεται συναισθηματική ωριμότητα, την ετοιμότητα να αναγνωρίσει ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης αντί να χρεώσει τον άλλον και δυνατούς δεσμούς ανάμεσα στους συντρόφους. Πρέπει να μπορώ να δώσω τη δεύτερη ευκαιρία επειδή πραγματικά αγαπώ και θέλω τον άλλον στη ζωή μου και όχι επειδή φοβάμαι να μείνω μόνος ή επειδή μπορεί ο επόμενος να είναι «χειρότερος».

Πηγή: Mustcy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση