ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποξήρανση φρούτων: Μια θαυμάσια μέθοδος συντήρησης

Η ξήρανση στον ήλιο είναι η αρχαιότερη, ευκολότερη και οικονομικότερη μέθοδος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα αποξηραμένα φρούτα όπως και τα φρούτα στη φυσική τους κατάσταση αποτελούν θρεπτικό γεύμα και φυσικά μια υγιεινή λιχουδιά που μπορεί να σάς κόψει τη λιγούρα για γλυκό αλλά και για φαγητό.

Από τους αρχαίους χρόνους, η αφυδάτωση τροφίμων έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη συντήρηση των τροφίμων, την αποθήκευση και τη μεταφορά τους. Η παλαιότερη γνωστή πρακτική αφυδάτωσης χρονολογείται στο 12.000 π.Χ. από κατοίκους της Μέσης Ανατολής και άλλων ασιατικών περιοχών. Η Ελλάδα εξήγε αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα και σταφίδα από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου αλλά και από προγενέστερους χρόνους.

Διακρίνονται τουλάχιστον 7 κύριες μέθοδοι αποξήρανσης των τροφίμων. Η ξήρανση στον ήλιο είναι η αρχαιότερη, ευκολότερη και οικονομικότερη μέθοδος. Άλλες μέθοδοι είναι η ξήρανση με θερμό αέρα, ο ψεκασμός του προϊόντος σε ρεύμα θερμού αέρα, η ξήρανση σε τύμπανο, η λυοφιλίωση (ή αλλιώς κρυοαφυδάτωση), η συμπύκνωση και η προσθήκη μικρομορίων-μακρομορίων.

Πηγή: Must.com.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

X