ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:34
 

Ιστορική αναδρομή των Όσκαρ

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τα γνωστά βραβεία

Newsroom K

Tα βραβεία Ακαδημίας είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Από το 1929 όταν ξεκίνησαν, βραβεύουν τους καλύτερους στον χώρο του κινηματογράφου με το χρυσό αγαλματίδιο που στην πορεία έγινε γνωστό με το ψευδώνυμο «Όσκαρ». Η πρώτη απονομή έλαβε χώρα στις 16 Μαϊου 1929, σε ένα ιδιωτικό δείπνο στο ξενοδοχείο Hollywood Roosevelt με κοινό περίπου 270 ανθρώπων. Στην πιο κάτω φωτογραφία βλέπουμε στιγμιότυπο από την πρώτη απονομή, το 1929.

Τα εισιτήρια για το κοινό κόστισαν πέντε δολάρια. Με τη σημερινή αξία του δολαρίου, στα σημερινά δεδομένα θα ήταν $69. Δεκαπέντε αγαλματίδια δόθηκαν σε καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και άλλους υποψήφιους από τον χώρο του κινηματογράφου για την περίοδο 1927-1928. Η τελετή διήρκησε 15 λεπτά. Οι νικητές ανακοινώθηκαν στα Μέσα τρεις μήνες νωρίτερα αλλά αυτό άλλαξε πριν τη δεύτερη τελετή. Από την επόμενη χρονιά, τα βραβεία μεταδίδονταν ραδιοφωνικά και το 1953 ξεκίνησαν να προβάλλονται από την τηλεόραση και μπορείτε να δείτε την έναρξη της συγκεκριμένης απονομής πιο κάτω.

Από το 1930 και για μια δεκαετία, οι νικητές δημοσιεύονταν στις εφημερίδες στις 11μμ τη βραδιά των βραβείων. Αυτή η μέθοδος γινόταν μέχρι που, το 1941, η εφημερίδα Los Angeles Times ανακοίνωσε τους νικητές πριν την απονομή. Έκτοτε καθιερώθηκε ο σφραγισμένος φάκελος με το όνομα του νικητή. Πλέον έχει εξελιχτεί σε μία από τις δημοφιλέστερες απονομές κινηματογραφικών βραβείων. Οι σινεφίλ περιμένουν πώς και πώς να δουν τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς να παίρνουν Όσκαρ, και οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι σεναριογράφοι και οι υπόλοιποι συντελεστές θεωρούν μια βράβευση στα Όσκαρ ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα.

Ο πρώτος που κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού ήταν ο Emil Jannings (φώτο), για τις ταινίες «The Last Command» και «The Way of all Flesh». Πλέον, επίσης, δεν μπορείς να παρευρεθείς στα βραβεία εάν δεν έχεις κάποιο επαγγελματικό λόγο που το κάνεις. Ο κόσμος όμως μπορεί να κάνει αίτηση για τη θέση του «seat filler», δηλαδή αυτού που γεμίζει τη θέση ενός επώνυμου όταν αυτός πρέπει να εγκαταλείψει την αίθουσα για κάποιο λόγο.

Παρόλο όμως που η βραδιά των βραβείων θεωρείται μία από τις πιο ''χλιδάτες'' και πιο σημαντικές βραδιές της κινηματογραφικής χρονιάς, υπήρχαν και πολλές... άβολες στιγμές. Άλλες θέλουμε να τις ξεχάσουμε, άλλες θέλουν οι πρωταγωνιστές να τις ξεχάσουν και άλλες θέλουμε απλά να της βλέπουμε ξανά και ξανά.

Δείτε τις άβολες στιγμές των Oscars στο Must

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση