ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:05
 

Αρχαία Επίδαυρος: Όχι μόνο θέατρο

Μια εκδρομή που τα έχει όλα: την εμπειρία της παράστασης, όμορφα μονοπάτια, ανθισμένες αυλές και βουτιές με ιστορία.

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Επίδαυρος έχει τον αυθορμητισμό της απρογραμμάτιστης εκδρομής. Είναι η ιδέα που πέφτει στο τραπέζι απόγευμα Παρασκευής μετά τη δουλειά και γίνεται πράξη άμεσα, χωρίς προετοιμασία. «Θα μείνουμε;», «Θα δούμε». Πριν καλά καλά το αποφασίσεις, έχεις διασχίσει τον Ισθμό και περνάς τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, κοιτάζοντας στα αριστερά τον Σαρωνικό. Στις στροφές του Σοφικού, το ραδιόφωνο κάνει παράσιτα. Tο κλείνεις κaι ανοίγεις το παράθυρο: πηχτή μυρωδιά πεύκου μπαίνει στο αυτοκίνητο και με την λούπα των τζιτζικιών φτάνεις στο αρχαίο θέατρο.

Πού να ήξεραν οι παρέες των ξένων τουριστών, καθώς ανηφορίζουν το πλακόστρωτο μονοπάτι κάτω από τις άγριες βελανιδιές και τις αχλαδιές, ακολουθώντας ένα πλήθος από φοιτητές, ηλικιωμένους, ζευγάρια και οικογένειες, ότι θα διηγούνται για χρόνια στους φίλους τους όσα θα ζήσουν το αποψινό βράδυ. Όσοι το έχουν ήδη ζήσει νιώθουν συνένοχοι σε ένα μυστικό που αποκαλύπτεται σε δόσεις.

Ο ήλιος έχει δύσει, αλλά οι θέσεις στις πέτρινες κερκίδες καίνε ακόμη. Λίγα λεπτά μετά τις 9, έρχεται εκείνη η δυνατή στιγμή, που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα: τα φώτα σβήνουν, οι θεατές ησυχάζουν, οι αισθήσεις οξύνονται. Αφουγκράζεσαι το θρόισμα των φύλλων στο σκοτάδι και τα βήματα των ηθοποιών που βγαίνουν στη σκηνή. Μια φευγαλέα σκέψη: πριν από 2.500 χρόνια, οι θεατές κατέφθαναν στο ίδιο σημείο, στη δυτική πλαγιά του Κυνορτίου όρους, στα νότια του ιερού του Ασκληπιού, και  έπαιρναν θέση για τον ίδιο σκοπό. Η παράσταση αρχίζει.

Με κάθε αφορμή, σκέφτεσαι τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Πολύκλειτο, που κατάφερε τον 4ο αιώνα π.Χ. να δημιουργήσει ένα θέατρο αξεπέραστο μέχρι σήμερα σε ομορφιά και ακουστική: ακόμα και η εκπνοή του ηθοποιού φτάνει στην τελευταία σειρά και σβήνει πίσω της, μέσα στον πευκώνα.

Η παράσταση ενδέχεται να μη σε συνεπάρει– να τη βρεις είτε πολύ προχωρημένη, είτε πολύ αρχαιοπρεπή, είτε απλώς αδιάφορη. Και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν δυσάρεστες παρεμβολές από κινητά που δεν μπήκαν στο αθόρυβο ή, ακόμα χειρότερα, που άναψαν εσκεμμένα για να βιντεοσκοπήσουν αποσπάσματα της παράστασης και να τροφοδοτήσουν σε πραγματικό χρόνο τα social media. Όμως, θα υπάρξουν και οι παρεμβολές των γρύλων, που γεμίζουν τις παύσεις των ηθοποιών, και τα νυχτεριδάκια, που κόβουν βόλτες πάνω από τα διαζώματα. Και είναι μαγική η σιωπή του κοινού, δευτερόλεπτα προτού ξεσπάσει σε δυνατό χειροκρότημα. Μη βιαστείτε να φύγετε μετά το τέλος. Αφήστε τους υπόλοιπους να προχωρήσουν και μείνετε λίγα λεπτά παραπάνω στις σχεδόν άδειες κερκίδες, κάτω από τα αστέρια.


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα δείτε τμήματα αρχαίων κτιρίων του Ασκληπιείου. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Ο ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

Οι περισσότεροι επισκέπτες φεύγουν από την Επίδαυρο έχοντας δει μόνο το θέατρο. Όμως, αυτό είναι μόνο ένα μέρος του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου. Αξίζει να έρθετε νωρίτερα, για να περιηγηθείτε στο διεθνώς φημισμένο ιατρικό κέντρο της αρχαιότητας, που θεωρήθηκε αφετηρία της ιατρικής επιστήμης. Είναι συναρπαστική η βόλτα που θα κάνετε στα ερείπια των οικοδομημάτων του, σε καθένα από τα οποία υπάρχουν κατατοπιστικές επιγραφές με πληροφορίες. Θα δείτε το Καταγώγιο, το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Ασκληπιείου, και θα φανταστείτε ένα αρχαίο πεντάστερο ξενοδοχείο με 160 διαμερίσματα, όπου διέμεναν οι ασθενείς και οι συνοδοί τους.

Θα περιηγηθείτε στο Εστιατόριο, στα Λουτρά –στα οποία διακρίνονται ακόμη οι αρχαίοι νιπτήρες– και στη Θόλο, τον μυστηριακό χώρο λατρείας που στέγαζε την υπόγεια κατοικία του Ασκληπιού και μέχρι σήμερα θεωρείται το τελειότερο κυκλικό οικοδόμημα της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής. Στο Στάδιο τελούνταν αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του θεού, ενώ στο Άβατον οι ασθενείς προσδοκούσαν να τους αποκαλύψει σε όνειρο ο θεός τον τρόπο ίασής τους. Μην προσπεράσετε το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο, ηλικίας 118 ετών. Μπείτε για να διαβάσετε στη μαρμάρινη ενεπίγραφη αναθηματική στήλη (150-200 μ.Χ.) την ευανάγνωστη αρχαία συνταγή θεραπείας από τη δυσπεψία που πρότεινε ο Ασκληπιός σε κάποιον ασθενή.

Στα highlights του μουσείου συμπεριλαμβάνονται και τα πρωτότυπα τμήματα αρχαίων κτιρίων: εστιάστε στα ίχνη κόκκινου χρώματος πάνω στο γείσο του ναού του Ασκληπιού, που ήταν κάποτε πολύχρωμος, και στα αρχαία ιατρικά εργαλεία στην προθήκη της εισόδου.
|| Ωράριο λειτουργίας: Μάιος-Αύγουστος: 08.00-20.00, Ενιαίο εισιτήριο: 12 ευρώ.


Η όμορφη εσωτερική αυλή της Μονής Αγνούντος. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

ΛΟΥΚΟΥΜΑΚΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΝΟΥΝΤΟΣ

Μπορεί έξω ο ήλιος να καίει, αλλά στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγνούντος, έχει ησυχία και σκοτάδι. Φυσικό φως μπαίνει από τα τέσσερα στενά παράθυρα της οκτάγωνης στέγης και φωτίζει αχνά το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις παλιές τοιχογραφίες που καλύπτουν ολόκληρους τοίχους και χρονολογούνται από το 1100. Οι μοναχές θα σας υποδεχτούν με λουκουμάκι και κρύο νερό στη λουλουδιασμένη εσωτερική αυλή και, αν θέλετε, θα σας διηγηθούν την ιστορία της μονής. Μια εικόνα που βρέθηκε το 1029 υπέδειξε το σημείο όπου τον 11ο αιώνα χτίστηκε το μικρό εκκλησάκι που πέντε αιώνες αργότερα εξελίχθηκε στο σημερινό πετρόχτιστο μοναστήρι. Στον περίβολό του υπάρχει τραπεζάκι για σκιερό πικνίκ. Για να φτάσετε, δεν χρειάζεται να βγείτε από την πορεία της διαδρομής προς ή από την Επίδαυρο.
|| Νέα Επίδαυρος, Ωράριο λειτουργίας: 8.30-19.00


Κλείστε τραπέζι στη «Μουριά». (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

ΣΤΗ ΜΟΥΡΙΑ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

Τα πρώτα σχόλια μετά την παράσταση ακούγονται στα τραπεζάκια της «Μουριάς» (τηλ. 27530-41218), που αποτελεί εδώ και περίπου 60 χρόνια σημείο αναφοράς τόσο για τους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όσο και για τους θεατές του Φεστιβάλ. Έχουν περάσει από εδώ, εκτός από την Ειρήνη Παππά, την Άννα Συνοδινού και τον Μάνο Κατράκη, η Έλεν Μίρεν, ο Ίθαν Χοκ και ο Παβαρότι. Θα δοκιμάσετε ελληνικά πιάτα μαγειρεμένα με ντόπια πρώτη ύλη –φημίζεται για τον μουσακά και τα ντολμαδάκια– σε μια αυλή δίπλα στη θάλασσα, με τέσσερις μουριές που δημιουργούν φυσική σκίαση στα τραπεζάκια. Εναλλακτικά, επιλέξτε την αυλή της ταβέρνας Κλήματα (τηλ. 27530-41225) για γεμιστά κολοκυθάκια και κρέας ψητό. Στο χωριό Κολιάκι Επιδαύρου, κάντε στάση στο Αγνάντι του Σαρωνικού (τηλ. 6973-887840) για χειροποίητες τυρόπιτες, κολοκυθοτυρόπιτες, πορτοκαλόπιτα και ελληνικό στο μπρίκι, σε μπαλκόνι με θέα στον Πειραιά, στην Αίγινα και στο Αγκίστρι.  


Περίπατος ανάμεσα στους ελαιώνες, πίσω από το λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Νωρίς το πρωί ή λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα περπατήστε περιφερειακά του λιμανιού της Παλαιάς Επιδαύρου με κατεύθυνση τη χερσόνησο «Νησί». Από εδώ ξεκινάει μια εύκολη, σύντομη (περίπου 2 χλμ.) πεζοπορία στη φύση, ανάμεσα στα αρχαία ερείπια, τους πορτοκαλεώνες και τους ελαιώνες. Θα περάσετε από το Μικρό Θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου, θα κάνετε μια παράκαμψη 250 μ. στα αριστερά, για να φωτογραφίσετε τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, με φόντο το γαλάζιο του Σαρωνικού, και θα κατηφορίσετε ξανά για να συνεχίσετε ανάμεσα στις ολάνθιστες αυλές του σύγχρονου οικισμού, με τις γάτες που λιάζονται και τους φωνακλάδες κόκορες.


Η «βυθισμένη πολιτεία» στην παραλία Καλυμνιός. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

ΒΟΥΤΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΙΧΗ

Φέρτε μαζί σας ειδικά παπούτσια για τους αχινούς, για να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία στην παραλία Καλυμνιός: θα κολυμπήσετε στη «βυθισμένη πολιτεία», όπως ονομάζεται το τμήμα της αρχαίας πόλης που έχει βυθιστεί σε μικρή απόσταση από την ακτή. Μυκηναϊκοί τάφοι, αμφορείς και τείχη που διακρίνονται πεντακάθαρα ακόμα και με γυμνό μάτι. Τα παιδιά θα αισθανθούν ότι ανακάλυψαν τη χαμένη Ατλαντίδα στην Αργολίδα!
Θα σας ανταμείψει όμως και η πρωινή βουτιά στα καθαρά νερά της Πολεμάρχας. Ξέρουν κι άλλοι την ύπαρξη αυτής της απόμερης βοτσαλωτής ακρογιαλιάς, γι’ αυτό διασχίστε νωρίς τον χωματόδρομο ανάμεσα στα πεύκα που οδηγεί στην παραλία. Εκεί βρίσκεται το μεσαιωνικό ερειπωμένο εκκλησάκι, της Παναγιάς Πολεμάρχας.
|| Περίπου 3-4 χλμ μετά τη διασταύρωση για Νέα Επίδαυρο (42ο χλμ.), στο ρεύμα από Αθήνα, θα δείτε στο αριστερό σας χέρι ταμπέλα «Παναγία Πολεμάρχα».

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Εδώ και 40 χρόνια η οικογένεια Ξυπολιά κατασκευάζει στο δικό της εργαστήριο κεραμικής τέχνης φαγεντιανά κεραμικά με αρχαϊκές παραστάσεις, εμπνευσμένα από την αρχαιοελληνική μυθολογία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία της δημιουργίας από το αρχικό στάδιο στον τροχό κεραμικής και το ψήσιμο στα καμίνια στους 110 βαθμούς, ακόμα και τον χώρο όπου γίνεται η διακόσμηση με σμάλτο και η ζωγραφική στο χέρι. Εκτίθενται κεραμικά-μινιατούρες των 10 εκ., αλλά και οινοχόοι ύψους 65 εκ., που, αν θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε.
|| Στη διαδρομή Λυγουριό-Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 09.00-21.00


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου απέχει από την Αθήνα περίπου 140 χλμ. Υπολογίστε γύρω στα 20 ευρώ για καύσιμα και διόδια (απλή μετάβαση).

ΔΙΑΜΟΝΗ
Για τα Παρασκευοσάββατα του Αυγούστου τα καταλύματα της περιοχής εμφανίζουν μεγάλη πληρότητα. Εάν δεν θέλετε να παρακολουθήσετε την παράσταση και να επιστρέψετε αυθημερόν, μια καλή επιλογή είναι το Ναύπλιο, που διαθέτει αρκετά ξενοδοχεία σε μεγάλο εύρος τιμών και απέχει 27 χλμ. από το Αρχαίο Θέατρο (περίπου μισή ώρα οδικώς). 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
• 6-7 Αυγούστου: «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.
• 17-18 Αυγούστου: «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Break dance στον παραλιακό πεζόδρομο Corniche, χαρακτηριστικό τοπόσημο της Βηρυτού. (REUTERS/Jamal Saidi/File Photo)

Βηρυτός by locals

Ο δρόμος των κοσμηματοπωλείων, δείπνο σε ένα όμορφο αρχοντικό και το πρώτο zero-waste κατάστημα του Λιβάνου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Hλιόλουστο απόγευμα με θέα στον Δούναβη

Βουδαπέστη by locals

Όμορφα δώρα από ανακυκλώσιμα υλικά, γαστρονομικές στάσεις για όλα τα γούστα και ένα αριστούργημα της ουγγρικής αρ νουβό
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το λιμανάκι της Μπούκας, δίπλα στο μεγάλο λιμάνι του Φρυ. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Κάσος: Όλοι μια παρέα

Η Δωδεκανήσια του γλεντιού υποδέχεται με θέρμη τους ταξιδιώτες και στρώνει τραπέζι με εκλεκτές τοπικές γεύσεις.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η πλατεία Stortorget στην παλιά πόλη του Μάλμε φτιάχτηκε το 1540. (Φωτογραφία: Werner Nystrand)

Mάλμε by locals

Προβολές ντοκιμαντέρ σε μια παλιά εκκλησία, βίγκαν χοτ ντογκ και διάλειμμα αλά σουηδικά, για καφέ και γλυκίσματα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα πολύχρωμα νεοκλασικά στον Γιαλό. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Σύμη: Ισχυρό Brand Name

Από άποψη παραλιών είναι ιδιαίτερη, αφού σε πολλές από αυτές η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η σιωπηλή πυργοπολιτεία της Βάθειας με φόντο τον Λακωνικό κόλπο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Απαιτητική Μάνη

Πύργοι, κοντές ελιές, φραγκοσυκιές, βράχια έως τη θάλασσα, σιωπηλοί οικισμοί και μόνιμος σημαιοστολισμός εθνικής γιορτής
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το απογευματινό φως αναδεικνύει τη γοητεία της Κορώνου. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΤΣΗΣ)

Nάξος: Ταξίδι στα ορεινά

Ξεκλειδώνουμε τα μυστικά πέντε χωριών της ενδοχώρας μέσα από κατάφυτες ποταμιές, σημαντικές αρχαιότητες και ανόθευτα τοπία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στην πλατεία Victoria διακρίνεται η αρ νουβό είσοδος του μετρό, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Hector Guimard. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Μόντρεαλ by locals

Μια πόλη που αγαπά τις τέχνες, τη διασκέδαση στους ανοιχτούς χώρους και τις κουζίνες του κόσμου.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στάση για ξεκούραση έξω από τις δίδυμες εκκλησίες του Τορίνο, San Carlo και Santa Cristina. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Τορίνο by locals

Χειροποίητο ιταλικό παγωτό, λουκούλλειο γεύμα με θαλασσινά και μια γειτονιά που δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά της.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το Delfshaven είναι από τις λίγες περιοχές του Ρότερνταμ που γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Ρότερνταμ by locals

Στο Kralingse Bos, το μεγαλύτερο πάρκο του Ρότερνταμ, βρίσκεται ο ωραιότερος ίσως κήπος της πόλης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Ινδία έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου βουδιστική.

Πρώτη φορά στην Ινδία

Ένα μωσαϊκό από φυλές, θρησκείες, πολιτισμούς που ανθούν σε εντελώς διαφορετικά φυσικά περιβάλλοντα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα σκαλιά μπροστά από τον καθεδρικό ναό αποτελούν σημείο συνάντησης για τις περιηγήσεις στην πόλη.

Ελσίνκι by locals

Ένα κοκτέιλ μπαρ με πολλές διακρίσεις, το πιο διάσημο «λουλούδι» της Φινλανδίας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η περιοχή της Μάρπησσας με τον λόφο του Κέφαλου, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα

Πάρος: Χωριά - έκπληξη

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την ευχαριστηθείς από το να ανακαλύψεις τις γοητευτικές διαφορές της
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο αξέχαστος φιδίσιος δρόμος από τη Χώρα προς την Ανώπολη. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Σφακιά: Ελευθερία στον Νότο

Eίναι πια τουριστικά έτσι κι αλλιώς, και οι επισκέπτες βρίσκουν εδώ ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς και δύσκολο όμως την ίδια ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Πεζοπορώντας στο Μονοπάτι του Λιχτενστάιν, μήκους 75 χλμ., που περιλαμβάνει 133 στάσεις. (Φωτογραφία: Marina Pascucci/The New York Times)

Happy Birthday, Λίχτενσταϊν

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 300ή επέτειο από την ίδρυση του μικρού ευρωπαϊκού κρατιδίου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Γεφύρι στην πετρόκτιστη Ηγεμονική Οδό, που φτιάχτηκε όταν η Σάμος ήταν αυτόνομο κρατίδιο (1834-1912), έξω από το χωριό Κουμαραδαίοι. (Φωτογραφία: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΨΗΜΕΝΟΣ)

Πεζοπορώντας στη Σάμο

Οι πεζοπορικές διαδρομές είναι σημαντικό κεφάλαιο για την τουριστική ανάπτυξη πολλών περιοχών της Ελλάδας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο κόσμος απολαμβάνει τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες στο πάρκο Princes Street Gardens. (Φωτογραφία: Peter Hirth/laif)

Εδιμβούργο by locals

Στη σκηνή του θρυλικού αυτού comedy club έχουν ανέβει πολύ γνωστά ονόματα κωμικών και μερικά από τα καλύτερα σόου στην πόλη. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X