ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

10 προορισμοί για το 2016

Θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον

Kathimerini.gr

ΜΑΡΙΑ ΚΩΒΑΙΟΥ

Οποιο κι αν είναι το budget σας ή το ταξιδιωτικό σας στυλ, όπως και αν ταξιδεύετε, μόνοι, με φίλους ή με την οικογένεια, οι επιλογές ποικίλλουν, το ίδιο και οι αφορμές. Από αθλητικά γεγονότα έως προσκυνήματα, αυτοί είναι οι δέκα προορισμοί που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον το 2016.

1. Ρώμη, Ιταλία
Για εκείνους που επιθυμούν να ταξιδέψουν με προσκυνηματική διάθεση, η Αιώνια Πόλη θα είναι στο επίκεντρο φέτος, αφού ο Πάπας Φραγκίσκος προκήρυξε το 2016 ως «Ιωβηλαίο έτος της ευσπλαχνίας». Με όποια αφορμή, όμως, και αν ταξιδέψετε σε αυτή την πόλη-μουσείο, η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη. Φέτος μάλιστα, με το Κολοσσαίο ανακαινισμένο και τη Φοντάνα ντι Τρέβι φρεσκαρισμένη, είναι ευκαιρία να τιμήσετε τη Ρώμη για να περιδιαβείτε στα ρομαντικά σοκάκια της και τα μοναδικά μνημεία της. Για έμπνευση, μπορείτε να δείτε πρώτα τη νέα ταινία του James Bond «SPECTRE», που είναι γυρισμένη εν μέρει στη Ρώμη, και αν είστε λάτρεις του σινεμά, γιατί να μην επισκεφτείτε και την Cinecittà;

Aegean, Alitalia, Ryanair και Vueling προσεγγίζουν τα δυο αεροδρόμια της Ρώμης από την Αθήνα.

2. Εσθονία
Η πιο βόρεια από τις χώρες της Βαλτικής βρίσκεται πρώτη στη λίστα με τους πιο οικονομικούς προορισμούς του Lonely Planet για το 2016. Αν και στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου οι χώρες της Βαλτικής είναι περισσότερο Ρωσία παρά Ευρώπη, η Εσθονία, με τις φινλανδικές επιρροές από το Βορρά, έχει τον αέρα μιας κατεξοχήν δυτικοευρωπαϊκής χώρας, ενώ η πρωτεύουσά της, το Ταλίν, με την υπέροχη μεσαιωνική της πόλη έχει γίνει αγαπημένος προορισμός πολλών Ευρωπαίων όλες τις εποχές του χρόνου. Για τους φυσιολάτρες, το Εθνικό Πάρκο Λαχέμα, μία ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα, ενδείκνυται για ολοήμερη εκδρομή προκειμένου να απολαύσετε σε μικρογραφία τις ομορφιές της χώρας, όπως δάση, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, σπάνια φυτά και ζώα, αλλά και αρχοντικά του 18ου αιώνα που έχουν ανακαινιστεί και είναι ανοιχτά για το κοινό.

Απευθείας πτήσεις δεν υπάρχουν. Μπορείτε, όμως, να προσεγγίσετε την πρωτεύουσα Ταλίν με τη σκανδιναβική SAS, τη γερμανική Lufthansa ΄ή την Turkish μέσω ενός ενδιάμεσου σταθμού.

3. Αυστραλία
Η γνωστή ατάκα της Γεωργίας Βασιλειάδου «Θα πάω στην Αστραλία» θα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, μια και θεωρείται κορυφαίος προορισμός σύμφωνα με πολλά ταξιδιωτικά περιοδικά, περιλαμβανομένου και του έγκριτου Condé Nast Traveler. Με το αυστραλέζικο δολάριο να χάνει την ισχύ του και τις τιμές της βενζίνης σε καθοδική πορεία, ευκαιρία να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να διασχίσετε την Αυστραλία, προκειμένου να ανακαλύψετε την παρθένα άγρια ομορφιά της - για όσο ακόμα αυτή παραμένει παρθένα. Επιδιώξτε να επισκεφτείτε τον εκθαμβωτικό Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο έξω από τις ακτές της Κουίνσλαντ και τον Εθνικό Δρυμό της Τασμανίας, που, αν και αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO, απειλούνται από την υπεραλίευση και την υλοτομία αντίστοιχα.

Απευθείας πτήσεις δεν υπάρχουν ούτε για το Σίδνεϊ ούτε για τη Μελβούρνη. Turkish, Emirates, Qatar, Etihad (και η Singapore τη θερινή περίοδο) προσγειώνονται και στους δυο προορισμούς με μία στάση.
 

4. Σαγκάη, Κίνα
Η νέα Ντίσνεϊλαντ, το έκτο θεματικό πάρκο της αλυσίδας, με το μεγαλύτερο παραμυθένιο κάστρο, θα ανοίξει την άνοιξη στη Σαγκάη, βάζοντας τη μεγαλούπολη στο επίκεντρο της ποπ κουλτούρας. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Κίνα, δεν έχετε πια δικαιολογία να αφήσετε τα παιδιά σας στη γιαγιά. Ακόμη και αν δεν επιλέξετε να μείνετε στο θέρετρο της Ντίσνεϊ, στο οποίο εντάσσεται η Ντίσνεϊλαντ και αποτελεί προορισμό από μόνο του, μια ημερήσια εκδρομή θα ευχαριστήσει τα παιδιά και θα τα κάνει να υπομείνουν τα πιο «μεγαλίστικα» αξιοθέατα, όπως τα μουσεία. Και σε αυτά η Σαγκάη πρωτοπορεί προσθέτοντας συνεχώς νέα στο... μενού, όπως τα δύο μουσεία σύγχρονης τέχνης Yuz και Power Station of Art.

Turkish, Emirates, Qatar, Etihad προσγειώνονται στη μακρινή Σαγκάη με μια ενδιάμεση στάση. Επίσης, κάθε Τετάρτη και Σάββατο υπάρχει απευθείας πτήση της Air China από Αθήνα για Πεκίνο, απ’ όπου μπορείτε να συνεχίσετε με επόμενη πτήση για τη Σαγκάη.
 

5. Κούβα
Με τους Αμερικανούς να συρρέουν ξαφνικά στην Κούβα μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ίσως ήρθε η στιγμή να την επισκεφθείτε πριν ο τουρισμός αλλάξει το τοπίο μιας χώρας που μέχρι τώρα μοιάζει σαν να έχει παγώσει στο χρόνο. Ταξιδέψτε Μάρτιο ή Απρίλιο προκειμένου να αποφύγετε τον πολύ κόσμο και τις τροπικές καταιγίδες και, αφού χορτάσετε τη γραφική Αβάνα με τις ξεθωριασμένες αποικιοκρατικές προσόψεις, τους πλακόστρωτους δρόμους και τις παλιομοδίτικες Κάντιλακ, ταξιδέψτε 2 ώρες δυτικά της πρωτεύουσας, στην κοιλάδα του Βινιάλες και την ομώνυμη πόλη, για να δείτε και την επαρχιακή όψη της χώρας: καβαλάρηδες με σομπρέρο να επιστρέφουν από τις φυτείες καπνού, ντόπιους να χαλαρώνουν σε κουνιστές καρέκλες στα κατώφλια σπιτιών και ένα ξεχωριστό φυσικό τοπίο που μέχρι και η UNESCO έχει στη λίστα της με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες πετούν στην πρωτεύουσα Αβάνα με μία ΄ή περισσότερες στάσεις. Από την Αθήνα το ταξίδι μπορεί να ξεκινήσει με την Aegean και να συνεχιστεί με κάποια από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, όπως η LufΤhansa.

6. Βαυαρία, Γερμανία
Ολόκληρη η Βαυαρία και η πρωτεύουσά της, το Μόναχο, ειδικότερα θα γιορτάζουν φέτος τα 500 χρόνια από το Reinheitsgebot, το διάταγμα δηλαδή περί καθαρότητας της μπίρας, που από το 1516 ορίζει ποια συστατικά επιτρέπονται για την παρασκευή της σωστής βαυαρικής μπίρας. Η ετήσια γιορτή μπίρας Οκτόμπερφεστ (17 Σεπτεμβρίου-3 Οκτωβρίου) προβλέπεται πιο πανηγυρική από ποτέ, ενώ, αν θέλετε να αποφύγετε τα μεθυσμένα πλήθη και τον άσχημο καιρό, μπορείτε να προτιμήσετε το εξίσου δημοφιλές αλλά λιγότερο τουριστικό Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ του Μονάχου (15 Απριλίου-1 Μαΐου). Και δίχως φεστιβαλικές αφορμές, όμως, τόσο το Μόναχο όσο και η γύρω περιοχή, με τα παραμυθένια παλάτια, τα επιβλητικά βουνά, τα μαγικά δάση και τα μεσαιωνικά χωριά, αρκούν για να εξιτάρουν τη φαντασία κάθε «ανήσυχου» ταξιδιώτη.

Από την Αθήνα για το Μόναχο μπορείτε να πετάξετε καθημερινά με απευθείας πτήσεις της Aegean και της Lufthansa.

7. Μποτσουάνα, Αφρική
Αν ένα αφρικανικό σαφάρι ήταν στη λίστα σας, προφανώς όχι για κυνήγι, οι έμπειροι συγγραφείς του Lonely Planet προτείνουν χωρίς δεύτερη κουβέντα την Μποτσουάνα. Τα λόγια τους εκθειαστικά για μια χώρα που, σε αντίθεση με άλλες γειτονικές, έχει καταφέρει από την ανεξαρτησία της μέχρι σήμερα να παραμένει σταθερά δημοκρατική, προοδευτική, με συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία και τουρισμό σε άνθηση. Φέτος μάλιστα, που γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ανεξαρτησία της, αδράξτε την ευκαιρία να την επισκεφθείτε για να θαυμάσετε την άγρια ζωή και την παρθένα φύση της. Κόσμημα της χώρας το δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο, ένας επίγειος φυσικός παράδεισος που βρίσκεται στη λίστα της UNESCO και τον οποίο μπορείτε να απολαύσετε μαζί με τα παιδιά σας, επιλέγοντας το βραβευμένο οικογενειακό σαφάρι που οργανώνει το τοπικό ταξιδιωτικό γραφείο της εταιρείας Ker & Downey.

Μακρινό το ταξίδι και απαραίτητες οι δυο στάσεις μέχρι την πρωτεύουσα Γκαμπορόν, με όποια εταιρεία κι αν ταξιδέψετε. Με την Qatar, για παράδειγμα, θα πάτε Ντόχα και έπειτα ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ (Νότια Αφρική) για να ολοκληρώσετε το ταξίδι σας με τη South African.

8. Δυτική Ισλανδία
Είτε για την αναζήτηση της Aurora Borealis (του Βορείου Σέλαος) είτε για την επίσκεψη παγετώνων πριν αυτοί γίνουν παρελθόν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι ταξιδιώτες μοιάζουν να ελκύονται τελευταία από προορισμούς του Βορρά. Ενας από αυτούς είναι η Ισλανδία, η οποία μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζει μεγάλη κίνηση. Οι συγγραφείς των ταξιδιωτικών οδηγών Lonely Planet προτείνουν τη δυτική Ισλανδία, μόνο δύο ώρες από την πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ, που δεν έχει ακόμα κατακλυστεί από τους τουρίστες και στην οποία θα απολαύσετε την ισλανδική φύση στα καλύτερά της: ηφαιστειακά τοπία, εκθαμβωτικούς καταρράκτες, καταπράσινα λιβάδια, καθώς και τον δεύτερο μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης, τον Langjökull, τον οποίο μπορείτε πλέον να δείτε και εσωτερικά με τη νέα ατραξιόν Into the Glacier (Μέσα στον Παγετώνα), που περιλαμβάνει περιήγηση σε τεχνητό τούνελ και σπηλιές από πάγο.

Μακρινό και ακριβό και το Ρέικιαβικ, η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, όπου θα φτάσετε με τις περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες μέσω ενός ενδιάμεσου σταθμού, π.χ. British μέσω Λονδίνου ΄ή Air France μέσω Παρισιού. Η δεύτερη πτήση τις περισσότερες φορές γίνεται με την Icelandair.

9. Στράτφορντ-απόν-Εϊβον, Αγγλία
Αν δεν έχετε ακόμα επισκεφθεί την Αγγλία, ευκαιρία να το κάνετε φέτος που η χώρα θα γιορτάζει τα 400 χρόνια από το θάνατο του σημαντικότερου συγγραφέα της, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ειδικά στη γενέτειρά του, στο Στράτφορντ-απόν-Εϊβον, έχουν ετοιμαστεί σειρά από περιηγήσεις, παραστάσεις, φεστιβάλ και εκθέσεις για να τιμήσουν τη ζωή και το έργο του βάρδου. Ακόμη και αν προτιμήσετε να μείνετε στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο, το Στράτφορντ-απόν-Εϊβον απέχει μόνο 2½ ώρες με το τρένο. Πεταχτείτε για μια βόλτα στα μεσαιωνικά του σοκάκια, περιηγηθείτε στους χώρους όπου έζησε και δημιούργησε ο Σαίξπηρ, επισκεφτείτε τη γύρω περιοχή και τα γραφικά χωριά των Κότσγουολντς και εξασφαλίστε εισιτήριο για κάποια παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο του Σαίξπηρ.

Από το Λονδίνο, όπου μπορείτε να πετάξετε απευθείας με Aegean, British, EasyJet και Ryanair.

10. Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, το Ρίο ντε Τζανέιρο επανέρχεται στο φως της δημοσιότητας, μια και φέτος φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς (5-21 Αυγούστου) και τους Παραολυμπιακούς (7-18 Σεπτεμβρίου) Αγώνες. Η πόλη είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πάνω από 380.000 θεατές με νέα ξενοδοχεία αλλά και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως το Μουσείο Εικόνας και Ηχου, το Μουσείο Τέχνης του Ρίο και το φουτουριστικό Μουσείο του Αύριο, έργο του διάσημου σ’ εμάς Σαντιάγο Καλατράβα, που στόχο έχουν την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου. Αν δεν ταξιδέψετε ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ίσως ο Αύγουστος να μην είναι ο πλέον κατάλληλος μήνας για να απολαύσετε όσα έχει να προσφέρει το Ρίο. Αν και σίγουρα η περιρρέουσα σύμπνοια και ευδιαθεσία που συνήθως συνοδεύουν τέτοια γεγονότα θα δώσουν μοναδική χροιά στο ταξίδι σας.

Alitalia, Air France, British Airways, Iberia, Swiss είναι οι αεροπορικές εταιρείες στις οποίες θα απευθυνθείτε για να ταξιδέψετε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με μία μόνο στάση από Αθήνα.

 

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση