ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

7 λόγοι να φύγεις το Πάσχα

Αγαπημένοι τόποι, μοναδικά έθιμα, προτάσεις για διαμονή και φαγητό

ΜΥΚΟΝΟΣ

Η κατάνυξη ειναι προαιρετική

Πάντα υπάρχει μια καλή δικαιολογία για να επισκεφτεί κανείς τη Μύκονο - και το Πάσχα είναι μία από τις καλύτερες, ιδιαίτερα όταν πέφτει αργά την άνοιξη και... αγκαλιάζεται με την Πρωτομαγιά. Θα την απολαύσετε στην πιο πράσινη, λουλουδιασμένη και ευωδιαστή στιγμή της χρονιάς, λίγο πριν από τη μεγάλη ξεραΐλα του καλοκαιριού. Συχνά τη Μεγάλη Παρασκευή συννεφιά και σταγόνες βροχής συνοδεύουν τον Επιτάφιο.

Φροντίστε εγκαίρως για κατάλυμα, αφού πρώτα αποφασίσετε αν θα περάσετε τις μέρες σας στη γεμάτη κόσμο Χώρα ή θα μείνετε, αν έχετε αυτοκίνητο, σε κάποια από τις σχετικά «κεντρικές» παραλίες (Ορνός, Παράγκα, Πλατύς Γιαλός), όπου τα ξενοδοχεία είναι ήδη ανοιχτά και τα ολοήμερα beach clubs πιάνουν δουλειά από τις... 10 το πρωί. 

Η ακολουθία του Επιταφίου στη Χώρα είναι ενδιαφέρουσα, γιατί, αντί να την ακολουθήσετε, μπορεί να σας... ακολουθεί. Τα στενά σοκάκια της πόλης τα περιδιαβαίνουν τέσσερις διαφορετικοί Επιτάφιοι, μέχρι να συναντηθούν στο λιμάνι, πριν χωρίσουν ξανά. Τιμήστε τη νηστεία με θαλασσινά στη Ρόκα, πάνω από το λιμάνι, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Για αναστάσιμη λειτουργία ανεβείτε στην Παναγία την Τουρλιανή στην Ανω Μερά και μετά το «Χριστός Ανέστη» απλώς καθίστε στις καρέκλες των εστιατορίων της πλατείας και περιμένετε (με υπομονή) να σερβιριστείτε μαγειρίτσα. Εναλλακτικά, προτιμήστε το -ακόμα πιο «μοναχικό»- Μοναστήρι στο Παλιόκαστρο. 

 Αν η Ανάσταση σας βρει στη Χώρα, ετοιμαστείτε για μεγαλοπρεπές ξενύχτι - όλα τα κλαμπ της πόλης δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της σεζόν. Αρχίστε τη νύχτα -και τελειώστε την, αν θέλετε- με ποτήρια σαμπάνιας και χορό στα εμβληματικά Αστρα. Ενδιαμέσως, όλη η πόλη είναι ένα τεράστιο, αδιάκοπο πάρτι για όλες τις ηλικίες, τα βαλάντια και τις προτιμήσεις. 

Την Κυριακή του Πάσχα κοντά στο σούρουπο, αν δεν έχετε «κάψει» τα εγκεφαλικά σας κύτταρα, μην ξεχάσετε να «κάψετε» τον Ιούδα στη Χώρα, παρέα με τους ντόπιους.

Οπου και αν πάτε αλλά και ό,τι και αν θελήσετε, από ξαπλώστρα μέχρι... στασίδι, φροντίστε να κάνετε κρατήσεις και τηλεφωνικές επιβεβαιώσεις. Γίνεται χαμός! 
ΡΙΚΑ ΒΑΓΙΑΝΗ  

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ 

Το Mykonos No5 (Τ/22890-24.986, www.mykonosnumberfive.com, από 129 ευρώ) προσφέρει πολυτέλεια και εντυπωσιακή θέα, το Ηarmony Boutique Hotel (T/ 22890-28.980, www.harmonyhotel.gr, από 120 ευρώ) βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο για το παλιό λιμάνι, ενώ στο Cavo Tagoo (T/22890-23.692, www.cavotagoo.gr, από 405 ευρώ) η χλιδή συνδυάζεται με το καλό γούστο.

Για φαγητό περάστε από την Αυλή του Θοδωρή (Τ/ 22890-78.100) για εξαιρετικά πιάτα με άφθονες πινελιές ελληνικής κουζίνας, το D’ Angelo (Τ/22890-78.999) για πίτσα και το Fato a Mano (Τ/22980-26.256) για μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.

KEΡΚΥΡΑ 

Κανάτια μετά μουσικής 

«Τα σπάνε» οι Κερκυραίοι το Πάσχα! Αφενός κυριολεκτικά, με το φημισμένο και αποκλειστικά δικό τους έθιμο των μπότηδων, που έχει τις ρίζες του στην Ενετοκρατία και συνδέεται με το ευαγγελικό χωρίο «Συ δε Κύριε, ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως». Μόλις, λοιπόν, τελεσθεί η πρώτη Ανάσταση, δηλαδή κατά τις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, πετάνε από τα μπαλκόνια στους δρόμους της Πόλης τους μπότηδες (πήλινα κανάτια, στολισμένα με κόκκινη κορδέλα και γεμάτα νερό για να κάνουν ακόμα μεγαλύτερο κρότο). Ακολουθούν οι φημισμένες κερκυραϊκές φιλαρμονικές παίζοντας το εμβατήριο «Μη φοβάστε, Γραικοί». 

Εχει προηγηθεί φυσικά η Μ. Παρασκευή, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας βγαίνουν σε διαφορετικές ώρες οι Επιτάφιοι. Ο τελευταίος, μάλιστα, και πιο επιβλητικός μένει για το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και είναι αυτός του Αγίου Σπυρίδωνα. Οι φιλαρμονικές συνεχίζουν να πρωτοστατούν φυσικά και το βράδυ της Ανάστασης, κατά το οποίο η επάνω πλατεία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο με τυμπανοκρουσίες, πυροτεχνήματα, εύθυμα εμβατήρια και ανάλογη διάθεση από τον κόσμο στους δρόμους. Την Κυριακή του Πάσχα οι ενορίες συνεχίζουν με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως -με τη συνοδεία των φιλαρμονικών ασφαλώς-, ενώ εμφανίζονται χορευτικά συγκροτήματα και το κέφι είναι... ασίγαστο. Η ύπαιθρος και τα χωριά της Κέρκυρας βιώνουν πιο ήσυχα τις μέρες του Πάσχα. Αλλά ακόμα και στο πιο μικρό και απομακρυσμένο χωριό, όλο και κάποιο κεραμικό θα σπάσει με την πρώτη Ανάσταση. Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιούνται λιτανείες και δεήσεις σε όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού. 

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ

Αν θέλετε να βρίσκεστε στην καρδιά των... γεγονότων, προτιμήστε κάποιο από τα ξενοδοχεία της πλατείας, όπως τα Cavalieri (Τ/26610-39.041,  www.cavalieri-hotel-corfu-town.com), Αρκάδιον (Τ/26610-37.670, www.arkadionhotel.com), Siorra Vittoria (Τ/26610-36.300, www.sioravittoria.com) ή Konstantinoupolis (Τ/26610-48.716-8, www.konstantinoupolis.gr) στο Παλιό Λιμάνι. Προσφέρουν τριήμερα και τετραήμερα πακέτα που αρχίζουν από περίπου 600 ευρώ. Για ένα πιο ήσυχο Πάσχα στη φύση Mastrogiannis Country Retreat (T/22630-51.647, www.mastrogiannisfarm.com) στους Καββαδάδες. Για φαγητό έχετε υπόψη το Wine Restaurant Pomo D’Οro (Τ/26610-28.680), τo Ακταίον (Τ/26610-37.894) με θέα στο Φρούριο, το Ταβερνάκι της Μαρίνας (Τ/6981-656.001) και τα Κοκόρια (Τ/26610-35.002) για κερκυραϊκή κουζίνα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Για γερά ποτήρια 

«Όντε νηστεύω το νερό, ρακή βάνω και πίνω», λέει μια κρητική μαντινάδα. Και ανταποκρίνεται πλήρως στις πασχαλινές συνήθειες των Κρητικών, αφού, παρά την πολυήμερη νηστεία την οποία τηρούν πιστά (απέχουν ακόμη και από τα χαρτοπαίγνια), προφανώς δεν... νηστεύουν τη ρακή! Τη Μεγάλη Πέμπτη, στα χωριά του νομού Ηρακλείου κατασκευάζονται εντυπωσιακά στεφάνια που κρεμιούνται στον Σταυρό, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή όλοι οι νέοι ξεχύνονται στα βουνά για να μαζέψουν τα χηνοπόδια - με τα οποία θα φτιάξουν τη μεγάλη φουνάρα της Ανάστασης (σ.σ. φωτιά όπου θα καεί ο Ιούδας). Οι γυναίκες στολίζουν τον Επιτάφιο, που το βράδυ διασχίζει κάθε χωριό, για να τον προσκυνήσουν οι νοικοκυραίοι κάθε σπιτιού. Οι περισσότεροι έχουν μάλιστα στημένο το τραπέζι για το κέρασμα: άγρια αγκινάρα -ωμή με λεμόνι-, χοχλιοί, φέτες πορτοκάλι, ελιές, λούπινα, χταπόδι ξιδάτο και ένας δίσκος γεμάτος σφηνοπότηρα με ρακή περιμένουν τον κόσμο στο πλαίσιο της περίφημης κρητικής φιλοξενίας, κρατώντας... δέσμιους πολλούς από τους ακολούθους του Επιταφίου! 

Ατμοσφαιρική είναι η Μεγάλη Παρασκευή και στην πρωτεύουσα του νομού, αφού όλοι οι Επιτάφιοι συναντιούνται στην καρδιά της παλιάς πόλης, δίπλα στα Λιοντάρια, ενώ αργότερα τα ουζερί γεμίζουν ασφυκτικά. Η Ανάσταση γίνεται πανηγυρικά με το κάψιμο του «Γιούδα», ενώ η Κυριακή του Πάσχα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πιθανότατα φαγοπότι με πρωταγωνιστή το... κρέας στη χώρα (ίσως μόνο η Ρούμελη να το συναγωνίζεται). Κατσίκια «αντικριστά», αρνιά στη σούβλα, κοκορέτσια ψήνονται και καταναλώνονται πριν φτάσουν καν στο τραπέζι και σε αδιανόητες ποσότητες. Οι παρέες εναλλάσσονται από σπίτι σε σπίτι, οι μουσικοί με τα όργανα το ίδιο και τα γλέντια δεν τελειώνουν πριν... τελειώσει η ρακή. Αλλά αυτή δεν τελειώνει ποτέ! 

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ

Πολλά είναι τα καταλύματα σε όλο το νομό Ηρακλείου, ωστόσο αν μείνετε στην πόλη, επιλέξτε ανάμεσα στα όμορφα Atrion Hotel (T/2810-246.000, www.atrion.gr, από 65 ευρώ με πρωινό), Capsis Astoria (T/2810-343.080-2, www.astoriacapsis.gr, από 83 ευρώ με πρωινό) και Megaron (T/2810-305.300,  www.gdmmegaron.gr, από 135 ευρώ). Σε όποιο μέρος του νομού και αν καθίσετε για φαγητό, θα ευχαριστηθείτε, ακόμη και αν πρόκειται για το καφενείο του χωριού. Στην πόλη του Ηρακλείου τις εντυπώσεις κλέβει το 7 Θάλασσες (Τ/2810-342.945) στη Νέα Αλικαρνασσό για ψαροφαγία υψηλού επιπέδου. Δοκιμάστε επίσης το Peskesi (T/2810-288.887, Κυριακή του Πάσχα κλειστά) με πολλές ιδιαίτερες τοπικές συνταγές, το Εν Πλω (Τ/2810-333.338, Κυριακή του Πάσχα κλειστά) με θαλασσινά και κάποια κρεατικά, το Κουζεϊνερί (Τ/ 2810-346.452) και το ουζερί Ακρωτήρι (Τ/ 2810-242.827, Κυριακή του Πάσχα κλειστά) στη Νέα Αλικαρνασσό.

ΣΚΙΑΘΟΣ

Επιτάφιος after hours 

Τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, η Σκιάθος ξαγρυπνά. Όχι στα διάσημα μπαρ που κάνουν το νησί να φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή του, αλλά για χάρη του Επιταφίου, η περιφορά του οποίου ξεκινά γύρω στις 3.30 π.μ., ακολουθώντας πιστά το τυπικό του Αγίου Ορους. Στις αυλές στέκονται άνθρωποι με αναμμένα κεριά και τα καλντερίμια μυρίζουν λιβάνι, αφού όλα τα σπίτια θυμιατίζουν. Οι Επιτάφιοι της Παναγίας Λιμνιάς και των Τριών Ιεραρχών διασχίζουν τα σοκάκια της πόλης, καθώς ψάλλονται τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, και επιστρέφουν στις ενορίες τους στις 5.30 τα ξημερώματα. Τότε, για να μπουν στις εκκλησίες, διαδραματίζεται η αναπαράσταση του «Αρατε πύλες», κατά την οποία ο ιερέας νικά το κακό (ως Ιησούς) και καταφέρνει να ανοίξει την εξώθυρα του ναού. Στη Μονή Ευαγγελιστρίας η ακολουθία του Επιταφίου γίνεται νωρίς, αν δεν θέλετε να ξενυχτήσετε.

Οσο για την Ανάσταση, γίνεται παντού με τον γνωστό εορταστικό τρόπο. Οι Σκιαθίτες περηφανεύονται ότι παραλαμβάνουν το Αγιο Φως από τους πρώτους στην Ελλάδα χάρη στη χορηγία ιδιωτικού τζετ από ντόπιο εφοπλιστή. Το υποδέχονται με τιμές στο αεροδρόμιο και το συνοδεύουν έως την εκκλησία. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να μείνετε μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε διοργανώνονται, προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, ιππικοί αγώνες. Φέτος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί το σημείο, καθώς στη λίμνη δίπλα στο ξωκλήσι του Αγίου γίνονται έργα.

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ

Επιλέξτε ανάμεσα στις βίλες του Golden King (Μικρός Βασιλιάς, Τ/6944-224.376, www.goldenking.gr, από 220 ευρώ), το all time classic Skiathos Palace Hotel (Κουκουναριές, Τ/24270- 49.700,  www.skiathos-palace.gr, από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και εορταστικά γεύματα) ή το κομψό Mandraki Village (Κουκουναριές, T/24270-49.301, www.mandraki-skiathos.gr, από 95 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Το Elias’ Restaurant, εντός του Mandraki Village, φημίζεται για τις ιδιαίτερες γεύσεις του (με πασχαλινό μενού), ενώ στο Εν Πλω στην πόλη (Τ/24270-24.433) θα δοκιμάσετε ευφάνταστα πιάτα και ειδικά αυτές τις μέρες νηστήσιμο και εορταστικό μενού. 

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στην Πάρο δραματοποιούν τα Πάθη του Χριστού, στη Θεσπρωτία παίζουν μουσική για τους νεκρούς, στη Φολέγανδρο η Παναγία μπαίνει σε κάθε σπίτι, ενώ στην Υδρα ο Επιτάφιος φέρνει ευλογία στα νερά.

ΠΆΤΜΟΣ

Μυστικός δείπνος κάθε χρόνο 

Η αναπαράσταση της Πάτμου αφορά τον Μυστικό Δείπνο και την Τελετή του Νιπτήρα, που πραγματοποιούνται τη Μεγάλη Πέμπτη στη Χώρα εδώ και πάνω από τετρακόσια χρόνια. Κατά την τελετή, ο ηγούμενος της Μονής του Ιωάννη Θεολόγου, συμβολίζοντας τον Ιησού Χριστό, ραντίζει το δεξί πόδι καθενός από τους 12 μαθητές του Χριστού -τους οποίους αναπαριστούν οι μοναχοί-, σε απόλυτα θρησκευτικό κλίμα, πότε μέσα σε κατανυκτική σιωπή και πότε με ψαλμωδίες. Ακολουθεί πομπή, η οποία συμβολίζει την πορεία του Ιησού προς τον κήπο της Γεθσημανής. Ενδιαφέρον έχουν και οι Επιτάφιοι, τους οποίους οι νοικοκυρές ραίνουν με ανθόνερο, αλλά και όλη η Μεγάλη Εβδομάδα (τη Μεγάλη Τετάρτη, για παράδειγμα, οι ιερείς αλείφουν συμβολικά τους πιστούς με αγιασμένο λάδι). Ξεχωριστή είναι και η «Δεύτερη Ανάσταση» που γίνεται στο μοναστήρι το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, αφού κατά τη διάρκεια της λειτουργίας το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά διαφορετικές γλώσσες. Οχι βέβαια πως λείπουν οι χοροί από το νησί της Αποκάλυψης. Εκτός από τα γλέντια των ντόπιων, στήνεται τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα, το οποίο περιλαμβάνει πασχαλινά εδέσματα και τοπικούς χορούς. Ο όλος εορτασμός ολοκληρώνεται στην Πάτμο την Τρίτη μετά το Πάσχα, την αποκαλούμενη Νέα Τρίτη, με την περιφορά των εικόνων τόσο του ονομαστού μοναστηριού (στην πλατεία Αγίας Λεβιάς) όσο και των ενοριών, οπότε και ευλογούνται όλα τα σπίτια.

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ

Στην Πάτμο θα μείνετε στο πολυτελές resort Patmos Aktis Suites (Γροίκος, Τ/22470-32.800, www.patmosaktis.gr, από 238 ευρώ/ημέρα, με πρωινό, αναστάσιμο και πασχαλινό γεύμα, για τουλάχιστον 5 διανυκτερεύσεις) ή στο ατμοσφαιρικό boutique hotel Petra (Γροίκος, Τ/22470-34.020, www.petrahotel-patmos.com, από 155 ευρώ με πρωινό).

Απίθανες γεύσεις θα δοκιμάσετε στο εξαιρετικό Apocalypsis του ξενοδοχείου Patmos Aktis στον Γροίκο (Τ/22470-32.800), που ετοιμάζει και ειδικά πασχαλινά γεύματα. Ωραία θαλασσινά θα βρείτε στο Τσιπουράδικό Μας (Τ/22470-32.803) στη Σκάλα. Αν κάνετε βόλτα στο διπλανό νησάκι Αρκιοί, θα απολαύσετε ολόφρεσκα ψάρια ή ντόπιο κατσικάκι στον Τρύπα (Τ/ 22470-32.230), αρκεί να έχετε τηλεφωνήσει προηγουμένως. 

ΠΑΡΟΣ

Ο Χριστός ξανά-σταυρώνεται στη Μάρπησσα

Στη Μάρπησσα της Πάρου, κατά την περιφορά του Επιταφίου, οι ντόπιοι βιώνουν μαζί με τον Χριστό τα Πάθη. Η πομπή σταματά σε 12 σημεία, σε καθένα από τα οποία συνολικά 200 άτομα αναπαριστούν διάφορες σκηνές από τη ζωή και τα πάθη του Χριστού: την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Ορος των Ελαιών, τη μετάνοια της Μαγδαληνής, τον Μυστικό Δείπνο, τον απαγχονισμό του Ιούδα, τη Σταύρωση κ.ά. Το ίδιο δρώμενο γίνεται πλέον και στα χωριά Μάρμαρα, Πρόδρομος Λεύκες και Ασπρο Χωριό, αν και η Μάρπησσα είναι η πρώτη που το ξεκίνησε από το 1924. Ενδιαφέρον στην Πάρο έχει και η δεύτερη Ανάσταση, που γίνεται την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, στη Νάουσα. Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας καταλήγει στο γραφικό λιμανάκι, όπου έχει στηθεί πασχαλινό γλέντι από το πρωί και η υποδοχή της γίνεται με αμέτρητα βαρελότα. Δεύτερη ανάσταση και Γιορτή της Αγάπης με ανοιχτό γλέντι γίνεται την Κυριακή και στη Μάρπησσα, ενώ στον Πρόδρομο και σε άλλα χωριά μπορείτε να παρακολουθήσετε το κάψιμο του Ιούδα.  

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ

Στην Πάρο, παρά τις αμέτρητες πολυτελείς μονάδες, τα πιο ιδιαίτερα ξενοδοχεία μένουν κλειστά το Πάσχα. Εξαιρετικό το Naoussa Hills στη Νάουσα (T/22840-55.022, www.naoussa-hills.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό ή αντίστοιχα 160 ευρώ η διπλή σουίτα). Δείτε και το Saint Andrea Resort στις Κολυμπήθρες (Τ/22840-28890, www.st-andrea.gr, από 70 ευρώ με πρωινό), το Paros palace στην Παροικιά (T/22840-28.365, www.parospalace.gr, από 69 ευρώ με πρωινό) και το Αpollon boutique hotel στην Παροικιά (Τ/ 22840-22.364, www.hotelapollon.gr, από 50 ευρώ χωρίς πρωινό). 

Εξαιρετικό φαγητό θα βρείτε στη Νάουσα: δημιουργικά πιάτα με πρώτες ύλες ιδίας παραγωγής στο Mario (Τ/22840-51.047), καλά θαλασσινά στο Μπαρµπαρόσσα (Τ/22840-51.391) και ευφάνταστες γεύσεις στο Siparos προς Σάντα Μαρία (Τ/22840-52.785). Για ωραία μαγειρευτά πηγαίνετε στο χωριό Πρόδρομος στον Τσιτσάνη (Τ/22840-41.375) με δικά τους προϊόντα, στο Θαλάμι στον Αμπελά (Τ/22840-53.351), στο Γεμενί (Τ/22840-51.445, www.yemeni.gr) στη Νάουσα ή στο Αννα-Γιώργος (Τ/22840-42.127) στη Μάρπησσα.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Μια Παναγιά Πόρτα-Πόρτα

«Φολεγανδρίτισσά μου Παναγιά, μεγάλη Σου η χάρη...» λέει το τραγούδι για την προστάτιδα της Φολεγάνδρου, που τις μέρες του Πάσχα έχει την τιμητική της. Η μεγάλη ασημένια εικόνα της Παναγίας (που για τις περιστάσεις συνήθως είναι στολισμένη με φρέσκα κοκκινωπά λουλούδια) κατηφορίζει μέχρι το λιμάνι του Καραβοστάση, για να ευλογήσει ακόμη και τις βάρκες: υποβασταζόμενη από νεαρούς, η εικόνα μπαίνει στα καΐκια, πάει βαρκάδα στον γιαλό συνοδεία πιστών, μέχρι να έρθει η ώρα να επιστρέψει, όπως λένε οι Φολεγανδρίτες, «σπίτι της» (δηλαδή στη λευκή εκκλησία που φέρει το όνομά της, στο βράχο πάνω από τη Χώρα). Εχουν προηγηθεί δύο ημέρες (Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα), όπου η Παναγία έχει ευλογήσει κάθε κατοικία ή αγροικία του Κάστρου και της Ανω Μεριάς. Η συμμετοχή του πληθυσμού σε όλα αυτά είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης. Ετοιμάζουν γαλατόπιτες, μελόπιτες, τσουρέκια και κερνούν συγγενείς, φίλους και αγνώστους, κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει πιο άνετα απ’ ό,τι αισθάνεται ακόμα και στο σπίτι του.  

ΥΔΡΑ

«Αμφίβιος» επιτάφιος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να είναι προχωρημένη άνοιξη με τα αγριολούλουδα ανθισμένα και να βρεθείτε στην Υδρα. Τα επτά μοναστήρια της (η λιγότερο γνωστή πτυχή της) είναι μια πολύ καλή αιτία ή αφορμή για να περπατήσετε στα σοκάκια και στις πλαγιές της. Το Μοναστήρι της Ζούρβας και αυτό του Προφήτη Ηλία συγκεντρώνουν τον πιο πολύ κόσμο, ειδικά κατά τη Σταύρωση τη Μ. Πέμπτη. Η πιο ξεχωριστή στιγμή του τελετουργικού είναι όταν ο Επιτάφιος της ενορίας του Αη Γιάννη στο Καμίνι φτάνει στο λιμανάκι και μπαίνει στη θάλασσα για να φέρει ευλογία στα νερά, στους σφουγγαράδες και τους ναυτικούς. Στη συνέχεια όλοι οι Επιτάφιοι συναντιούνται στο γοητευτικό λιμάνι του νησιού, όπου, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός γεμίζει βεγγαλικά, ενώ τα φωταγωγημένα πλοία συμπληρώνουν με τις σειρήνες τους και με φωτοβολίδες το ηχητικό και χρωματικό πανδαιμόνιο. Τραντάζεται ο τόπος και ο εορτασμός της Ανάστασης θυμίζει τον τρόπο που γιορτάζουν τα Μιαούλεια. Αλλωστε, τα πάντα στην Υδρα -ιστορία, θρησκεία, αρχιτεκτονική- δένουν μεταξύ τους με έναν απίθανο τρόπο. 

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ 

Στην Υδρα επιλέξτε ανάμεσα στο σύγχρονης αισθητικής Hydra Hotel (Τ/22980-53.420, www.hydra-hotel.gr, από 150 ευρώ το δίκλινο), το κλασικό Miranda με τη φιλική εσωτερική αυλή (T/22980-52.230, www.mirandahotel.gr, το δίκλινο από 120 ευρώ) και το πολύ ιδιαίτερο Bratsera Hotel (T/22980-53.971, www.bratserahotel.com) στον ίδιο χώρο όπου παλιά λειτουργούσε σφουγγαράδικο. Για περισσότερες επιλογές: www.hydra.com. Ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό είναι μεταξύ άλλων το εστιατόριο του Bratsera στην εσωτερική αυλή του ξενοδοχείου, η ταβέρνα Γειτονικό (Τ/22980-53.615) για σπιτικές γεύσεις, το ιταλικό Il Casta (T/22980-52.967, 6989-278.503) και ο ιστορικός Ομιλος (Τ/22980-53.800) για την εξαιρετική θέση του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση