ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γλασκώβη: Σκωτσέζικος ήλιος

Μην ακούτε κουβέντα για τον «κακό» της τον καιρό.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

 Η Γλασκώβη είναι μία από τις πιο φιλικές και ευχάριστες πόλεις στον κόσμο που μπορεί να επισκεφτεί κανείς.

Μπορεί το Εδιμβούργο να είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας, δυτικά όμως βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της, η Γλασκώβη, η οποία τα τελευταία χρόνια μεταμορφώνεται συνεχώς και αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
Η πρώτη μου εντύπωση, όταν μετακόμισα εδώ τον περασμένο Αύγουστο, πέρα από τον... θεότρελο καιρό, ήταν ο ζωντανός χαρακτήρας της πόλης και τα χαμογελαστά μάτια των ανθρώπων.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει την αντισυμβατική αυτή Σκωτσέζα, θα την περιέγραφα ως ένα σύγχρονο βιομηχανικό κέντρο που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Κλάιντ, με βικτωριανή αρχιτεκτονική και art nouveau «πινελιές» και διανθίζεται από ατμοσφαιρικές παμπ, εξαιρετικά διακοσμημένα εστιατόρια και πολυσυλλεκτικούς χώρους τέχνης και ψυχαγωγίας.

Αρκεί μια βόλτα στο κέντρο για να διαπιστώσει κανείς την άνθηση της πόλης κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού. Μεγάλες λεωφόροι που εκτείνονται σε παράλληλους και κάθετους δρόμους, κτίρια με βαριές προσόψεις κοκκινωπού ή γκρίζου χρώματος από ψαμμίτη (τοπικό ιζηματογενές πέτρωμα), με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και σκαλιστές λεπτομέρειες, συνυπάρχουν με μοντέρνες γυάλινες κατασκευές στην παραποτάμια κυρίως περιοχή.  

Εμβληματική μορφή της πόλης είναι ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Charles Rennie Mackintosh (1868-1928), που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γλασκώβη προικίζοντάς τη με ξεχωριστής καλαισθησίας δημιουργίες. Φημισμένη για τη μουσική σκηνή της, η οποία είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στη Μ. Βρετανία (από εδώ ξεπήδησαν συγκροτήματα όπως οι Simple Minds, Franz Ferdinand, Mogwai, Travis, Primal Scream, Belle and Sebastian, Camera Obscura, o Mark Knopfler από τους Dire Straits κ.ά.), συνιστά ένα εξαιρετικό «φυτώριο» δημιουργικότητας όπου καθημερινά πραγματοποιούνται συναυλίες για τις οποίες πετάει τη σκούφια του κάθε «τρελαμένος» μουσικόφιλος, όπως εγώ.

Οι άνθρωποι κάνουν την πόλη

Μπορεί η πρώτη εντύπωση σε μια πόλη να είναι τα κτίρια και οι δρόμοι, στη συνέχεια όμως αυτό που κάνει τη διαφορά και τη χαρακτηρίζει ως όμορφη, αδιάφορη ή μοναδική, είναι οι άνθρωποι. Δεν είναι τυχαίο το σύνθημα «People make Glasgow» που κυριαρχεί στο πολυσύχναστο κέντρο της και δίνει το στίγμα για το τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένει κανείς όταν την επισκεφτεί ή αν αποφασίσει να ζήσει εκεί.

Σαν άλλοι ανυπότακτοι Γαλάτες, οι κάτοικοί της, που ψήφισαν πανηγυρικά «Ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, δεν είναι ο καθρέφτης της πόλης. Είναι η ίδια η πόλη. Ανεπιτήδευτα ευγενικοί, εξαιρετικά φιλικοί, με ευφυές χιούμορ και πολλή διάθεση για τις εγκόσμιες απολαύσεις, κουνάνε επιδεικτικά το μεσαίο τους δάκτυλο σε οτιδήποτε συντηρητικό και αυταρχικό βρεθεί στο δρόμο τους.

Γι’ αυτό και όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο, η Γλασκώβη ήταν μία από τις πρώτες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου που το... γιόρτασε πανηγυρικά.

Η ιλιγγιώδης αύξηση της εγκληματικότητας λόγω της οικονομικής κρίσης τη δεκαετία του ’60 παρουσίασε σημαντική ύφεση όταν η Γλασκώβη ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1990, γεγονός που στάθηκε αφορμή για να γίνουν έργα ανάπτυξης και αναμόρφωσης και να επανεκκινήσει η οικονομία της. Ετσι, ενώ κατείχε τα πιο υψηλά ποσοστά παραβατικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πλέον δεν ξεπερνά σε επικινδυνότητα άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.       
Τα τελευταία χρόνια έχει κατά καιρούς ψηφιστεί η «πιο φιλική πόλη στον κόσμο» και, σύμφωνα με το National Geographic Traveler, συνιστά έναν από τους 20 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για το 2016.

Εκτός από τη βαριά προφορά των ντόπιων, που «ακυρώνει» όλα τα πτυχία αγγλικής γλώσσας που μπορεί να διαθέτει κάποιος, και την ανθυγιεινή κουζίνα, που βασίζεται στα τηγανητά και τα άκρως λιπαρά εδέσματα, το μόνο μειονέκτημα που χαρακτηρίζει τη σκωτσέζικη «συμπρωτεύουσα» είναι ο απρόβλεπτος και συνήθως μουντός και βροχερός καιρός. Γι’ αυτό και οι άνθρωποί της, που διακρίνονται για το αυτοσαρκαστικό τους χιούμορ, φρόντισαν να με ενημερώσουν πως στην πόλη τους υπάρχουν αποκλειστικά δύο εποχές, ο χειμώνας και ο... Ιούλιος, υπενθυμίζοντάς μου ότι είμαι Ελληνίδα και άρα δεν πρέπει να γκρινιάζω.

Αξιοθέατα και μεταφυσικές... ανησυχίες

Η Γλασκώβη, που λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τις σκωτσέζικες γαελικές λέξεις «gael» (που σημαίνει «πράσινο») και «cau» (που σημαίνει «κοιλότητα»), με εξέπληξε ευχάριστα όταν ανακάλυψα πως διαθέτει περισσότερα από 30 μουσεία, αναρίθμητα πολιτιστικά κέντρα και πολλά επιπλέον αξιοθέατα. Μπορεί να μην έχει τις προδιαγραφές του αγαπημένου μου Βερολίνου, όποιος όμως τύχει να επισκεφτεί αυτή την ιδιαίτερη, από κάθε άποψη, πόλη -είτε σκοπεύει να κάνει μια μονοήμερη εκδρομή είτε να μείνει περισσότερο-, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές και ελκυστικές επιλογές.

Το Gallery of Modern Art, στην κεντρική πλατεία Royal Exchange Square, συγκεντρώνει τους πιο πολυάριθμους για το είδος του επισκέπτες στη Σκωτία. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο που κάποτε υπήρξε η οικία ενός πλούσιου καπνεμπόρου και φιλοξενεί εκθέσεις και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Στην είσοδό του δεσπόζει το χαρακτηριστικό -όσο και σουρεαλιστικό- άγαλμα του Δούκα του Wellington με τον πορτοκαλί κώνο στο κεφάλι, που όταν το πρωτοαντίκρισα, από τη μια με εξέπληξε και από την άλλη μού προκάλεσε ασταμάτητο γέλιο.

Δέκα λεπτά με τα πόδια από την επίσης κεντρική πλατεία George Square, ο καθεδρικός ναός της πόλης στην Castle Street είναι ένα έξοχο δείγμα σκωτσέζικης γοτθικής αρχιτεκτονικής μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα μ.Χ. και οι κορυφές του είναι ενδεχομένως από τις πιο ψηλές στην Ευρώπη. Οι συνωμοσιολόγοι θέλουν να πιστεύουν πως τα αψιδωτά τόξα της μεγαλοπρεπούς οροφής στο εσωτερικό, που αιώνες τώρα κοιτάζουν αφ’ υψηλού τους πιστούς, γνωρίζουν μεν πολλά, αλλά δεν θα αποκαλύψουν ποτέ σε ποιο σημείο του ναού είναι κρυμμένο το περίφημο Αγιο Δισκοπότηρο.

Πίσω από τον καθεδρικό ναό, στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου στην Cathedral Square, εκτείνεται το βικτωριανό νεκροταφείο, γνωστό και ως Νεκρόπολη (Necropolis) ή αλλιώς «Πόλη των Νεκρών». Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και η αρχιτεκτονική των μνημάτων εκτός από το το ότι μας ταξιδεύει στη βικτωριανή Γλασκώβη -τη δεύτερη πιο σημαντική πόλη της βρετανικής αυτοκρατορίας-, φέρει επίσης τις υπογραφές των μεταγενέστερων και σπουδαίων για την εποχή τους αρχιτεκτόνων της, συμπεριλαμβανομένων των Alexander «Greek» Thomson (του έδωσαν το παρατσούκλι «Greek» επειδή λάτρευε την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική), Mackintosh και JT Rochead. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της Νεκρόπολης επηρεάστηκε από το νεκροταφείο-ορόσημο Père Lachaise του Παρισιού. Κι επειδή οι κάτοικοι της Γλασκώβης, όπως και οι υπόλοιποι Σκωτσέζοι, είναι λάτρεις του μεταφυσικού -μάλιστα, υπάρχει έδρα Μεταφυσικής Ψυχολογίας στο τοπικό πανεπιστήμιο-, μην εκπλαγείτε αν ακούσετε πάμπολλες ιστορίες για παράξενα και ανεξήγητα φαινόμενα που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους (και) εδώ...

Μια ευφάνταστη εμπειρία είναι η επίσκεψη στη Σχολή Καλών Τεχνών, Glasgow School of Art, στην οδό Renfrew 167. Οχι μόνο γιατί μπορεί κανείς να θαυμάσει τις απλές και καθαρές αρχιτεκτονικές γραμμές της ή τη μεγάλη συλλογή πινάκων, επίπλων και άλλων έργων του ιδρυτή της Charles Rennie Mackintosh, αλλά και γιατί συγκεντρώνει κάθε είδους κόσμο: από ιδιοφυΐες μέχρι συνωμοσιολόγους και από trustafarians (φραγκάτους αντισυμβατικούς) μέχρι cool τυπάκια που κάνουν το περιβάλλον ζωντανό και πολυσυλλεκτικό. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φοιτητής για να αράξει εκεί - μία μπίρα και ένα χαμόγελο αρκούν.  

Από τα αγαπημένα μου σημεία -εκτός από τη Νεκρόπολη, που προσφέρεται για «γκόθικ» περιπάτους- είναι και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, που ιδρύθηκε το 1451 και αποτελεί το τέταρτο παλαιότερο πανεπιστήμιο στον αγγλόφωνο κόσμο. Πρόκειται για μια «συστάδα» κτιρίων με περίτεχνη αρχιτεκτονική και έντονη ατμοσφαιρικότητα, στο οποίο δικαιολογημένα γυρίστηκαν κάποιες σκηνές των ταινιών «Harry Potter». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημοφιλής και πρόσφατα ανακαινισμένη Kelvingrove Art Gallery and Museum στην οδό Argyle, η οποία έχει δωρεάν είσοδο, όπως όλα άλλωστε τα μουσεία στη Γλασκώβη, και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό βικτωριανό κτίριο με μεγαλοπρεπείς πυργίσκους. Περίπου 8.000 έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας εκτίθενται στους τρεις ορόφους της γκαλερί, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της ευρωπαϊκής και σκωτσέζικης τέχνης στο πέρασμα των αιώνων, ενώ προσφέρει πληροφορίες και για την καθημερινή ζωή στη Γλασκώβη του 20ού αιώνα. Σε κοντινή απόσταση, μια εξαιρετική «πράσινη» εμπειρία είναι οι Βοτανικοί Κήποι και το πάρκο Kelvingrove, με πολλά θερμοκήπια αλλά και χώρους περιπάτου και... ηλιοθεραπείας (καιρού επιτρέποντος).

Ομως η σύγχρονη όψη της πόλης ακούει στο όνομα Κέντρο Επιστημών της Γλασκώβης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό συγκρότημα κτιρίων με περίτεχνο και ελλειπτικό σχήμα. Η «καρδιά» τους είναι τo Science Mall, μια γυάλινη, ασημένια κατασκευή με τρεις ορόφους γεμάτους με εκθέματα, συλλογές και αίθουσες με ειδικά εφέ.

West End: βόλτα στην πιο hip γειτονιά

Αναμφισβήτητα η πιο εναλλακτική περιοχή, που πρόσφατα ψηφίστηκε «η καλύτερη γειτονιά του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας» από την Academy of Urbanism, είναι το West End.

Τα κτίρια από ψαμμίτη, τα ψαγμένα στενά του, τα vintage μαγαζιά, οι έθνικ νοστιμιές, οι καλαίσθητες παμπ και καφετέριες και ο πολύχρωμος κόσμος του, το καθιστούν σημείο αναφοράς για τους απανταχού μποέμ της Γλασκώβης. Αν και ακριβή συνοικία για να αγοράσει ή για να νοικιάσει κανείς διαμέρισμα, έχει μεγάλη ζήτηση από φοιτητές, όχι μόνο γιατί είναι κοντά στα πανεπιστήμια, αλλά και γιατί προσφέρει μεγάλη γκάμα επιλογών, από πρωινή χαλάρωση και απογευματινό socializing μέχρι νυχτερινή μπιροκατάνυξη.

Για να μην πελαγώσει κανείς από το πλήθος επιλογών, μια καλή αρχή είναι το Ashton Lane, κοντά στο σταθμό Hillhead. Πρόκειται για ένα πανέμορφο στενό με ατμοσφαιρικά μπαρ και υπέροχα ρεστοράν.
Το Hanoi Bike Shop (8, Ruthven Lane), με deco ποδήλατα και χάρτινα φαναράκια να κρέμονται από το ταβάνι, εκπροσωπεί επάξια τη βιετναμέζικη κουζίνα στην περιοχή, είναι σχετικά οικονομικό και πολύ δημοφιλές, αφού για κάποιον ανεξήγητο λόγο το πόσταρε η Μπιγιονσέ στο Instagram.

Στο κέντρο του West End το μπαρ Hillhead Book Club (17, Vinicombe Street) εκτός από φαγητό, χαλαρή ατμόσφαιρα και vintage διάθεση, διαθέτει τραπέζια πινγκ πονγκ, ρετρό video games και μια μεγάλη γκάμα κοκτέιλ.
Για πιο νεανικές καταστάσεις, το The Stravaigin (28, Gibson Street) είναι λίγο πιο hip και μένει ανοιχτό μέχρι τη 1 (στη Γλασκώβη συνήθως οι παμπ και τα εστιατόρια κλείνουν τα μεσάνυχτα).

Καιρός για μπάλα: Σέλτικ VS Ρέιντζερς

Η Γλασκώβη είναι η έδρα των δύο ιστορικότερων ομάδων της Σκωτίας, της θρυλικής Σέλτικ και της Ρέιντζερς οι οποίες διαθέτουν διαφορετικό θρησκευτικό και πολιτικό υπόβαθρο η καθεμία. Αν σας αρέσει το ποδόσφαιρο, αξίζει να παρακολουθήσετε έναν αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Αλλωστε τα ντέρμπι μεταξύ τους είναι από τα πιο φημισμένα της Ευρώπης. Αρκεί, βέβαια, να μην μπλέξετε ή να μην τύχει και βρεθείτε μπροστά σε κάποιον καβγά μεταξύ των οπαδών.

Για τους πιο ψαγμένους

The South Side: Παρότι το πιο πιθανό είναι να περάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στο West End και στο κέντρο, ωστόσο αξίζει να κατευθυνθούμε νότια και να δούμε τη συλλογή έργων τέχνης Burrell στο Pollok Country Park, το Charles Rennie Mackintosh’s House for an Art Lover (www.houseforanartlover.co.uk), το The Mackintosh House (82, Hillhead St) και την περιοχή Shawlands, στην οποία, εκτός από καλόγουστες γειτονιές, υπάρχουν και πολλά ωραία μπαράκια και εστιατόρια. The Barras: Το παζάρι του East End, που γίνεται κάθε Σάββατο και  Κυριακή (www.glasgow-barrowland.com/market), αποτελεί το τελευταίο, ίσως, αυθεντικό δείγμα της παλιάς Γλασκώβης. Ενίοτε μπορεί κανείς να βρει εκεί σπάνια κομμάτια σε καλές τιμές, αλλά, αν απογοητευτεί, το διπλανό Barrowland Ballroom ενδεχομένως να τον αποζημιώσει, καθότι είναι ο καλύτερος ίσως χώρος για ζωντανή μουσική στη Σκωτία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X