ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κουφονήσια: Παραδεισένιο τοπίο

Στα Κουφονήσια νιώθεις ολιγαρκής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δίκαια έχουν ονομαστεί «Η Τζαμάικα της Ευρώπης». Άλλωστε, το επιβεβαιώνουν οι επισκέπτες που καταφτάνουν στο νησί από κάθε γωνιά της γης. Ένας υποθαλάσσιος παράδεισος, με άφθονο ψάρι, που αποτελεί πόλο οργανωμένων καταδυτών και ψαράδων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στα Κουφονήσια νιώθεις ολιγαρκής, ευχαριστιέσαι με μικρά όμορφα πράγματα, όπως να απολαμβάνεις τον πρωινό καφέ σου στο λιμάνι, να χαζεύεις τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο στην άμμο και τους ψαράδες να ξεμπλέκουν τα δίχτυα τους καθώς γυρίζουν κάθε πρωί φορτωμένοι με την αλιεία τους. Δεν είναι μόνο οι μαγευτικές παραλίες όμως που κάνουν τα Κουφονήσια να ξεχωρίζουν. Είναι και η μικροσκοπική τους Χώρα με τα μπλε-λευκά κυκλαδίτικα σπιτάκια, στολισμένα με γεράνια και βουκαμβίλιες, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, τα καφενεία και οι γραφικές ταβερνούλες.

Οι τακτικοί επισκέπτες τους ξέρουν τι ώρα περνά ο Σκοπελίτης, σε ποια παραλία να κολυμπήσεις όταν πιάσει βοριάς, ποιες είναι οι συγγένειες των κατοίκων μεταξύ τους, και κάθε καλοκαίρι επιστρέφουν, ψάχνοντας τα ίδια μέρη και τους ανθρώπους που αγάπησαν. Οι παλαιότεροι ίσως να τα θυμάστε απομονωμένα και «ανυποψίαστα» σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των κοσμικών Κυκλάδων.

Σήμερα, τα Κουφονήσια της άγονης γραμμής μπορεί να μην είναι το ίδιο άγνωστα όπως τότε, ωστόσο, διατηρούν αυτή τη λιτή και απέριττη ομορφιά και συστήνονται με τον δικό τους τρόπο στους όλο και περισσότερους επισκέπτες που αναζητούν την καλοκαιρινή ανεμελιά. Κι αν απορείτε προς τι ο πληθυντικός «Κουφονήσια», η απάντηση είναι εύκολη και απλή. Πρόκειται για δύο νησάκια, το Κάτω Κουφονήσι με τις λιγοστές κατοικίες και το γραφικό λιμανάκι στο οποίο καταφτάνουν τα εκδρομικά καράβια μεταφέροντας τουρίστες που εξαπλώνονται σε χρόνο dt στις λίγες αλλά μαγευτικές παραλίες, και το Πάνω Κουφονήσι το οποίο μέσα σε 3.5 τ.χλμ. «χωράει» 370 μόνιμους κατοίκους.

Το προσωνύμιο «Μύκονος των Μικρών Κυκλάδων» που τους έχουν προσδώσει τους πάει γάντι, αφού τα τελευταία χρόνια συρρέουν εδώ διαφόρων λογιών ταξιδιώτες - από σκαφάτους μέχρι εναλλακτικούς campers. Τα Κουφονήσια όμως είναι και ο παράδεισος του ποδηλάτη, καθώς ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι δεν υπάρχουν και το ΙΧ είναι περιττό.

Πού να φάτε
Xοντρός Κάβος Πολύ καλό εστιατόριο με θέα στην Κέρο.
Ταβέρνα Φοίνικας Ωραία ταβέρνα σε μια από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού.
Eστιατόριο Ρεμέτζο Πολύ δημοφιλές εστιατόριο με καλές τιμές και ευχάριστο περιβάλλον.
Kαρνάγιο Πολύ ωραίοι μεζέδες σε καλές τιμές και σε πολύ όμορφο σημείο μπροστά στη θάλασσα.
Kαπετάν Νικόλας Πρόκειται, κατά τη γνώμη μας, για το καλύτερο φαγητό του νησιού. Καλό ψάρι και πολύ φιλική εξυπηρέτηση.

Πού να κολυμπήσετε
Αν ρωτήσετε τους ντόπιους πού να στήσετε την ομπρέλα σας οι περισσότεροι θα σας δείξουν το μονοπάτι που οδηγεί σε μια υδάτινη συστάδα από αμμουδερές και βοτσαλωτές παραλίες: Την εξωτική Μεγάλη Άμμο, την παραλία του Φανού, το αποκομμένο Πορί με τις φημισμένες σπηλιές, την εντυπωσιακή παραλία της Ιταλίδας (Πλατιά Πούντα) με τη χρυσαφένια άμμο και τα κρυστάλλινα νερά, και την πολυσύχναστη ακτή του Χαροκόπου. Στο Κάτω Κουφονήσι, η παραλία Νερό φιλοξενεί τους γυμνιστές και όσους δεν έχουν ταμπού. Από εκεί με είκοσι λεπτά περπάτημα σε βορειοδυτική κατεύθυνση, φτάνετε στην έρημη βοτσαλωτή παραλία Φύκιο που έχει θέα προς τη Νάξο.

Πού να μείνετε
Τα τελευταία χρόνια, τα Κουφονήσια έχουν γίνει δημοφιλής προορισμός και κάθε καλοκαίρι προσελκύουν ορδές παραθεριστών. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί και τα καταλύματα (κάτι που θέλει λίγο προσοχή, καθώς ένα ωραίο νησιωτικό τοπίο μπορεί να χαλάσει από τα πολλά κτίσματα). H διαμονή δεν είναι ιδιαίτερα οικονομική, παρ’ όλα αυτά, με λίγο ψάξιμο, βρίσκει κανείς προσιτές τιμές. Την περίοδο της υψηλής επισκεψιμότητας, βέβαια, κάθε είδους δωμάτιο είναι δυσεύρετο στο Άνω Κουφονήσι, γι’ αυτό, αν δεν έχετε κάνει ακόμα κράτηση, πρέπει να βιαστείτε. Πιο κάτω σας παραθέτουμε μερικά όμορφα, value for money ξενοδοχεία.

Aeolos Hotel (τηλ. +302285074.296, www.aeoloshotel.com) Σύγχρονο μικρό ξενοδοχείο, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, έχει προσεγμένα δωμάτια, ένα καφέ που σερβίρει ελαφρύ φαγητό και πιστοποιητικό διάκρισης από το Tripadvisor. Από 100 έως 135 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Μυρτώ (τηλ. +302285074.400, www.myrto-hotel.gr) Ξενοδοχείο τριών αστέρων, που κάνει ποδαρικό φέτος το καλοκαίρι. Έχει δωμάτια και σουίτες με θέα στη θάλασσα, είναι φιλικό προς τα ΑμεΑ, αλλά όχι και τόσο προς καπνιστές, καθώς απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα στα δωμάτια. Από 90 έως 120 ευρώ το απλό δίκλινο δωμάτιο με πρωινό μπουφέ.

Αιγαίον (τηλ. +302285074.050, www.hotel-aigaiongr) Βρίσκεται στην κεντρική παραλία, στον οικισμό του Κουφονησίου, γύρω στα 100 μέτρα από το λιμάνι. Διαθέτει καφέ-μπαρ που είναι ανοιχτό από το πρωί έως το βράδυ, στο οποίο σερβίρονται σνακ, μακαρονάδες, αλλά και κοκτέιλ. Από 110 ευρώ το απλό δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Keros Art Hotel (τηλ. +302285071.601, www.keroshotel.gr) Διαθέτει είκοσι τρία παραδοσιακά δωμάτια (μονόκλινα, δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα) και αποτελείται από τρία ξεχωριστά μονώροφα κτήρια κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, που συνδέονται μεταξύ τους με νησιωτικούς βραχόκηπους, πισίνα, pool bar και πέτρινα παρτέρια με βουκαμβίλιες. Από 90 έως 120 ευρώ το απλό δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Michalis Little Houses (τηλ. +302285074.490, www.mentrinos.com) Βρίσκεται σ’ ένα γαλήνιο σημείο των νησιών, κοντά στο λιμάνι, στα εστιατόρια και στα μαγαζιά. Τα δωμάτιά του είναι καλόγουστα, χωρίς να είναι εξεζητημένα, και έχουν ωραία θέα για να χαζέψει κανείς την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα. Από 80 έως 90 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο χωρίς πρωινό.

Sorokos Hotel (τηλ. +306972112.315, www.sorokos.gr) Κτισμένο σε διαφορετικά επίπεδα, σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, διαθέτει απλά δωμάτια και αποτελεί μία πιο οικονομική επιλογή. Από 50 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

Villa Maria Vekri (τηλ. +302285029.225, www.koufonissia.gr) Πρωτοκτίστηκε για να λειτουργήσει σαν κατοικία, αλλά τελικά αναδιαμορφώθηκε σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα. Οι ιδιοκτήτες είναι φιλόξενοι και οι τιμές φιλικές. Από 50 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο χωρίς πρωινό.

Μετάβαση
Το καλοκαίρι υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά για το Άνω Κουφονήσι, με πλοία της Hellenic Seaways (διάρκεια 5 ώρες, κόστος από 57 ευρώ), της Blue Star (διάρκεια γύρω στις 7.5-8.5 ώρες, κόστος από 34.50 ευρώ) ή της Sea Jets (διάρκεια γύρω στις 6 ώρες, κόστος από 59 ευρώ). Τα δρομολόγια (λιγότερο τακτικά βέβαια) εκτελούνται και από Ραφήνα, από τη Sea Jets (διάρκεια 4-7 ώρες, κόστος από 59 ευρώ). Εναλλακτικά, μπορείτε να προσεγγίσετε το Άνω Κουφονήσι μέσω γειτονικών νησιών, όπως η Νάξος (με σκάφος όπως το Εξπρές Σκοπελίτης).

Τι να κάνετε
Βόλτα στη Χώρα Στο Πάνω Κουφονήσι θα βρείτε τον γραφικό οικισμό της Χώρας και μοναδικό του νησιού, ακριβώς επάνω από το μικρό λιμάνι. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα σπιτάκια και τα ασβεστωμένα σοκάκια. Στο κέντρο δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που είναι ο προστάτης του νησιού.

Θαλασσινές σπηλιές Βρίσκονται στο Πάνω Κουφονήσι, πίσω από την παραλία Πορί. Το μοναδικό τοπίο αποτελείται από απόκρημνα βράχια που σχηματίζουν σπήλαια και μικρές παραλίες, οι οποίες μοιάζουν με πισίνες. Το κολύμπι σ’ αυτές είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.

Εκδρομή στην Κέρο Το μικρό αυτό και ακατοίκητο νησάκι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τα Κουφονήσια. Αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο, καθώς φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα του κυκλαδίτικου πολιτισμού, όπως το πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο. Οι παραλίες του νησιού είναι πανέμορφες.

Βόλτα με τα πόδια Τα Κουφονήσια είναι ιδανικά για περπάτημα, καθώς όλες οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορούν να καλυφθούν πολύ άνετα με τα πόδια. Ακολουθήστε τη διαδρομή από τη Χώρα στον Ξυλοπάτη και ανακαλύψτε αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά και σπηλιές. Μία άλλη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά και πάλι από τη Χώρα και περνώντας από τον Προφήτη Ηλία καταλήγει στην Πάνω Μεριά. Η θέα από τα εσωτερικά μονοπάτια είναι μοναδική. Για να δείτε όλο το νησί περπατώντας θα χρειαστείτε τρεις ώρες.

Περιπλάνηση με ποδήλατο Νοικιάστε ένα ποδήλατο και κάντε το γύρο του νησιού ακολουθώντας την παραλιακή οδό.

Θαλάσσια σπορ Οι θάλασσες της περιοχής είναι ιδανικές για θαλάσσια αθλήματα, όπως η ιστιοσανίδα. Στο Πορί θα βρείτε πολλούς σέρφερ να κάνουν προπόνηση, ενώ άλλοι προτιμούν την Πλατιά Πούντα.

Πανηγύρι της Παναγιάς Στις 15 Αυγούστου μην χάσετε το πανηγύρι της Παναγιάς, όπου όλοι οι ντόπιοι ταξιδεύουν με καΐκια στο Κάτω Κουφονήσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση