ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνδρος: Η μικρά Αγγλία

Ένα μικρό γραφικό λιμανάκι, το Γαύριο, ιδανικό για ξεκούραστες διακοπές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ένα μικρό γραφικό λιμανάκι, το Γαύριο, ιδανικό για ξεκούραστες διακοπές τώρα τον Σεπτέμβρη. Χωριά γεμάτα νερά και πράσινο στην ενδοχώρα, υπέροχες παραλίες και φυσικά μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική Χώρα. Γεμάτη νεοκλασικά που σου μεταφέρουν μεμιάς στην ένδοξη ιστορία του νησιού με τους εφοπλιστές και τους καπεταναίους. Αν μάλιστα είδατε και την Μικρά Αγγλία, στον κινηματογράφο, θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά στην αισθητική της Χώρας.

Βόλτες και φαγητό
Για φαγητό στη Χώρα πηγαίνουμε στην Πλακούρα στον Νόνα που φτιάχνει καλό μπακαλιάρο σκορδαλιά. Καλή ψαροταβέρνα Τα Γιάλια (24650) στην παραλία τα Γιάλα. Ελάτε για μπάνιο και μετά δοκιμάστε κεφαλάδες και ντόπιους σαργούς. Λίγο έξω από το Γαύριο σταματήστε για φαγητό στην ταβέρνα του Γιαννούλη. Αρνάκι στη λαδόκολλα, κολοκυθάκια με αυγολέμονο, μελιτζάνες ιμάμ, κεφτέδες, όλα σαν να τα φτιάχνει μια μαμά. Αν έχετε παιδιά, να τα πάτε στην ταβέρνα Κόσης, στην μέση του τίποτα, μετά τον Άνω Φελλό. Μπορείτε να το συνδυάσετε με μπάνιο στον Ζόργκο που είναι η ομορφότερη παραλία του νησιού (θέλει άπνοια). Στον Κόση θα φάτε παιδάκια, συκώτι ψημένο μέσα σε μπόλια και ντόπια σαλατικά. Αλλά τα παιδιά θα χαζέψουν με τα άλογα -ζητήστε να τα ανεβάσουν για μια μικρή βόλτα- και τα ελάφια. Αγαπημένο και το «Στου Ζοζέφ» όπου η Κατερίνα Ρεμούνδου, μετέτρεψε το παραδοσιακό καφενείο στο χωριό Πιτροφός, σε ένα γλυκύτατο μαγαζί που αναβιώνει την ανδριώτικη. Δοκιμάστε οπωσδήποτε φρουτάλια, σκορδομακάρονα, κολοκυθοταλιατέλες με λούζα, κοτόπουλο στα αμπελόφυλλα στην γάστρα, και  βέβαια πίτες με φύλλο που ανοίγει μόνη της (+302282051050, Πιτροφός, 6χλμ πριν την Χώρα της Άνδρου).

Που θα κολυμπήσετε 
Στο Φελλό και το Βιτάλι κοντά στο Γαύριο ή στα Γιάλια- και τα Πίσω γιαλια κοντά στη Χώρα. Ωραιότερες παραλίες ο Πλάτανος ή Βόρη  που έχει και ναυάγιο και η Άχλα στα βοριοανατολικά του νησιού. Θα χρειαστείτε τζιπ για να φτάσετε. Η ωραιότερη παραλία του νησιού ο Ζόρκος, όταν έχει άπνοια. Προσωπικά λατρεύω την Χρυσή Άμμο, που έχει ένα υπέροχο beach bar και ατμοσφαιρικές μουσικές.

Που θα μείνετε
Εξαρτάται από το λόγο του ταξιδιού! Αν πάτε για ένα ατμοσφαιρικό σαββατοκύριακο, η αρχοντική Χώρα της Άνδρου είναι η καλύτερη επιλογή. Το Μικρά Αγγλία είναι  ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό διακοσίων ετών με ένα όμορφο περιβόλι στο πίσω μέρος του κτηρίου (Χώρα, +302282022207). Ακόμη πιο ατμοσφαιρικό, το Αίγλη, ο ιστορικό ξενοδοχείο της Χώρας, πλήρως ανακαινισμένο, θα σας κάνει να νιώθετε σαν να βρίσκεστε σε άλλη εποχή! Ψηλοτάβανα δωμάτια, μια μαρμάρινη κεντρική σκάλα ξύλινα πατώματα και όμορφη επίπλωση (Χώρα, +302282022060). Μία πολύ πιο απλή λύση, για να βρίσκεστε κοντά στο Γαύριο αλλά και μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού (διασχίζοντας τον δρόμο) είναι ο Περράκης, ένα '80s κλασικό ξενοδοχείο, προσεγμένο και περιποιημένο (Γαύριο +302282071456-7). Τέλεια επιλογή και το Onar Residence στην Άχλα. Πέτρινα αυτόνομα κυκλαδίτικα σπιτάκια, με αυλές πέργκολες και αιώρες, σε μια γαλήνια κοιλάδα με ένα ποταμάκι, πλατάνια σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, όπου για να φτάσετε, περνάτε 10 χιλιόμετρα χωματόδρομου (+306932563707, +302106251052).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση