ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λυών: Φώτα παντού

Η υπέροχη ατμόσφαιρα και τα εξαιρετικά μουσεία της σας δίνουν δύο ακόμα λόγους να την επισκεφτείτε

Newsroom Κ, Αθήνα

Τον Δεκέμβρη φοράει τα καλά της για τη φαντασμαγορική Fête des Lumières. Η υπέροχη ατμόσφαιρα και τα εξαιρετικά μουσεία της σας δίνουν δύο ακόμα λόγουςνα την επισκεφτείτε αυτή την εποχή.

Βλέποντάς την από ψηλά, έχεις την εντύπωση μιας σύγχρονης, πυκνοδομημένης πόλης, με καινούργιες γειτονιές και βιομηχανικό προφίλ. Φτάνοντας στο κέντρο της Λυών, όμως, μπαίνεις προοδευτικά σε έναν άλλο κόσμο· εκείνον μιας από τις ιστορικότερες πόλεις της Γαλλίας, με πολύ σημαντικό ρωμαϊκό παρελθόν, άρωμα Μεσαίωνα και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Τη διατρέχουν δύο μεγάλα ποτάμια, ο Ροδανός (Rhône) και ο Σον (Saône), κεντρικοί άξονες μεταφοράς κρασιών και εμπορευμάτων προς την Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο το πάλαι ποτέ. Oι δύο λόφοι της –με τη δική του ιστορία ο καθένας– και ο μεσαιωνικός οικισμός στους πρόποδες των οποίων είναι χτισμένος συνθέτουν ένα συναρπαστικό σκηνικό.

ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ NOTRE - DAME

Ο λόφος της Notre-Dame de Fourvière, στη δυτική πλευρά, αποτελεί σήμα κατατεθέν της Λυών. Πήρε την ονομασία του από την εμβληματική βασιλική της Notre-Dame, που βρίσκεται στην κορυφή. Η εκκλησία χτίστηκε το 1884 στα ερείπια μιας ρωμαϊκής αγοράς. Έχει αρκετές ομοιότητες με τη Sacre Cœur στο Παρίσι, η οποία ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια μετά. Και οι δύο εκκλησίες χτίστηκαν ως «απάντηση» στην Παρισινή Κομμούνα του 1871. Με επίκεντρο τη Notre-Dame de Fourvière, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου η φαντασμαγορική γιορτή La Fête des Lumières (www.fetedeslumieres.lyon.fr), ένα έθιμο που κρατάει από το 1643. Τότε η πόλη είχε χτυπηθεί από επιδημία πανώλης και οι άρχοντες υποσχέθηκαν στην Παναγία να της αποτίνουν φόρο τιμής κάθε χρόνο αν τους βοηθούσε.

Αυτή την ευγνωμοσύνη εκφράζουν οι Λυωνέζοι, τοποθετώντας πολύχρωμα κεριά στα περβάζια των παραθύρων, ενώ τα δημόσια κτίρια φωταγωγούνται, με εντυπωσιακά εφέ να σχηματίζονται πάνω στις προσόψεις τους. Έτσι και φέτος, από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου, πάνω από 50 φωτεινές εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης –δρόμους, πάρκα, πλατείες–, μεταμορφώνοντάς την κάθε βράδυ μετά τη δύση του ήλιου. Τη Notre Dame αξίζει να την επισκεφτείτε έτσι κι αλλιώς, για να θαυμάσετε τη θέα από τον λόφο και να δείτε στο εσωτερικό της το επίχρυσο άγαλμα της Παναγίας και τις τιρκουάζ αποχρώσεις της μαρμάρινης τοιχοποιίας. Θα την προσεγγίσετε είτε με αυτοκίνητο, είτε με τελεφερίκ, είτε περπατώντας τον ανηφορικό δρόμο Montée St. Barthélémy, που μέσα από περιβόλια και κήπους θα σας βγάλει στην κορυφή του λόφου.

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

Στη βόρεια πλευρά της Λυών βρίσκεται ο λόφος της Croix Rousse, στον οποίο άνθησε η μεταξουργία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Από τότε, η συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα αποτέλεσε ένα από τα πολύ δυνατά σημεία αναφοράς στην εξέλιξη της πόλης. Τα μακρόστενα και ψηλοτάβανα κτίρια σχετίζονται με την ανάγκη των μεταξουργών να τοποθετούν στο εσωτερικό τους ψηλά υφαντικά μηχανήματα και αργαλειούς.

Πολλά από αυτά τα κτίρια σήμερα, εκτός από άριστα συντηρημένα, είναι και διακοσμημένα με σκηνές από την παλιά καθημερινή ζωή των εργατών, αλλά και από τη νεότερη παράδοση. Στην περιοχή μπορεί επίσης κανείς να επισκεφτεί τα παλιά εργαστήρια, να δει τους αργαλειούς, αλλά και να μάθει πολλά για την ιστορία του μεταξιού στη Γαλλία. Μεταξωτά ρούχα πουλιούνται ακόμα στους δρόμους της Croix Rousse, ραμμένα από τις λίγες μικρές βιοτεχνίες που έχουν απομείνει.

Αναζητήστε τα traboules, τα περίφημα στεγασμένα περάσματα, που κατασκευάστηκαν για να διευκολύνουν τους εμπόρους μεταξιού να μεταφέρουν υλικά και υφάσματα από τον έναν δρόμο στον άλλο ή στο ποτάμι. Πρόκειται για στενές και μακριές στοές οι οποίες συχνά περνούν μέσα από αυλές σπιτιών. Oι ίδιες στοές στάθηκαν σωτήριες για τους κατοίκους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού μέσω αυτών διέφευγαν από τις επιδρομές των ναζί. Στην Croix Rousse λειτούργησε το 1862 το πρώτο αστικό τελεφερίκ στον κόσμο, που σήμερα έχει βέβαια αποσυρθεί από την κυκλοφορία. Την περιοχή εξυπηρετούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

H ιστορική Vieux Lyon (σημαίνει «Παλιά Λυών») έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Περπατώντας στις γειτονιές της, θα δείτε πρώτα εκείνη του Αγ. Ιωάννη, που υπήρξε πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο κατά τον Μεσαίωνα, με τον ομώνυμο καθεδρικό, πλαισιωμένο από αναγεννησιακά κτίρια του 16ου και του 17ου αιώνα.

Ολόγυρα, τα στενά είναι γεμάτα από καταστήματα, γκαλερί, καφέ και bouchons, τα παραδοσιακά εστιατόρια που έχουν ταυτιστεί με την κουζίνα της Λυών από τα μεσαιωνικά χρόνια και σερβίρουν τοπικά πιάτα, όπως χειροποίητα λουκάνικα, ψητό χοιρινό και πατέ.

Στην Presque’île, τη χερσόνησο που σχηματίζουν τα δύο ποτάμια, χτυπάει πραγματικά η καρδιά της Λυών, με τα κυβερνητικά κτίρια, το δημαρχείο, την όπερα και το εμπορικό κέντρο. Περπατήστε στην οδό Auguste Comte, όπου θα βρείτε παλαιοπωλεία, ενώ οι Rue Victor Hugo και Rue de la République είναι γεμάτες από καταστήματα με ρούχα, μοντέρνα αλλά και vintage.


Η rue Mercière, ένας από τους αρχαιότερους δρόμους της πόλης, φημίζεται για τα bouchons της, δηλαδή τα παραδοσιακά λυωνέζικα εστιατόρια. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Η rue Mercière, στη βόρεια πλευρά του Presque’île, είναι από τους αρχαιότερους δρόμους της πόλης. Κατά μήκος της θα δείτε καλοσυντηρημένα σπίτια του 16ου και του 17ου αιώνα, και εστιατόρια. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται η Place des Terreaux – η πλατεία είναι γνωστή για το περίτεχνο σιντριβάνι, δημιούργημα του γλύπτη Bartholdi, ο οποίος σχεδίασε και το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη. Αρκετά πιο νότια, η place Bellecour προσελκύει ντόπιους και επισκέπτες με τα καφέ, τα μπιστρό και τα παραδοσιακά της εστιατόρια. Στο σημείο της Presque’île, όπου διασταυρώνονται τα δύο ποτάμια, βρίσκεται το νέο τμήμα της πόλης. Η παλιά βιομηχανική ζώνη αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα πολεοδομικά σχέδια ανασυγκρότησης στην Ευρώπη και περιλαμβάνει κτίρια-πρότυπα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Μεταξύ άλλων, θα δείτε έργα του Massimiliano Fuksas (κατοικίες πάνω στο ποτάμι) και των Jakob and Mac Farlane (την έδρα του δημοσιογραφικού οργανισμού Euronews).

Μουσεία

• Μουσείο Καλών Τεχνών (Place des Terreaux, τηλ. +33-472101740, www.mba-lyon.fr, καθημερινά πλην Τρίτης 10.00-18.00, Παρασκευή 10.30-18.00, είσοδος 12 ευρώ για πρόσβαση στις μόνιμες συλλογές και στις περιοδικές εκθέσεις, 8 ευρώ μόνο για τη μόνιμη έκθεση). Πλήθος συλλογών κλασικής και σύγχρονης τέχνης, από την Αναγέννηση έως τους Πικάσο, Ματίς, Μπονάρ κ.ά. Με την επίσκεψή σας θα έχετε δει τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα ζωγραφικής του 20ού αιώνα.

• Musée des Confluences (86 Quai Perrache, τηλ. +33-428381212, www.museedesconfluences.fr, καθημερινά πλην Δευτέρας, Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 11.00-19.00, Πέμπτη 11.00-22.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-19.00, είσοδος 9 ευρώ). Το φουτουριστικό κτίριο διαθέτει προϊστορικές συλλογές από ανθρώπινες μούμιες, ταριχευμένα ζώα της ευρύτερης περιοχής της αρχαίας Αιγύπτου, του Νεπάλ και πολλά άλλα αντικείμενα ανθρωπολογικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος.

• Musée des Tissus et des Arts Decoratifs (34 Rue de la Charité, τηλ. +33-478384200, www.mtmad.fr, Tρίτη-Κυριακή 10.00-18.00, είσοδος 10 ευρώ). Το Μουσείο Υφασμάτων και Διακοσμητικών Τεχνών ιδρύθηκε το 1864 και διαθέτει ίσως τη μεγαλύτερη συλλογή υφασμάτων στον κόσμο: πάνω από 2,5 εκατ. κομμάτια. Στις αίθουσές του θα δείτε έπιπλα, πίνακες, πορσελάνες, διακοσμητικά μικροαντικείμενα κ.λπ.
• Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (81 Quai Charles de Gaulle, τηλ. +33-472691717 , www.mac-lyon.com, Τετάρτη-Παρασκευή 11.00-18.00, Σάββατο-Κυριακή 11.00-19.00, είσοδος 8 ευρώ). Ιδρύθηκε το 1984 και το 1995 μετακόμισε στο σημερινό κτίριο, το οποίο σχεδίασε ο Renzo Piano. Έργα σύγχρονης τέχνης, περιοδικές εκθέσεις, installations και events.

• Musée Gadagne (1 Place du petit Collège, τηλ. +33-478420361, www.gadagne.musees.lyon.fr, ανοιχτά από Τετάρτη έως Κυριακή 11.00-18.30, είσοδος 6 ευρώ). Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο και στην ουσία πρόκειται για δύο μουσεία: το Μουσείο Ιστορίας της Λυών και το Μουσείο Μαριονέτας. Το πρώτο διηγείται την ιστορία της περιοχής μέσα από γλυπτά, πίνακες και αντικείμενα, το δεύτερο έχει μια μοναδική συλλογή από μαριονέτες από όλο τον κόσμο.

• Institut Lumière (25 Rue du Premier Film, τηλ. +33-478781895, www.institut-lumiere.org, Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.30, είσοδος 7 ευρώ). Στο οικογενειακό αρχοντικό της οικογένειας Lumière στεγάζεται το μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε από απογόνους των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών. Τα αδέρφια Auguste και Louis Lumière έζησαν και δημιούργησαν στη Λυών και το μουσείο διηγείται τη ζωή τους, αλλά και το πώς έφτασαν να εφεύρουν τον κινηματογράφο και να «γυρίσουν» τις πρώτες ταινίες τους στα τέλη του 19ου αιώνα.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ!

Με ορμητήριο τη Λυών μπορείτε να κάνετε εκδρομές στις κοντινές οινοπαραγωγούς περιοχές. Στα βόρεια της Λυών βρίσκεται η επαρχία Beaujolais, γνωστή για το Beaujolais Nouveau, ένα φρέσκο κρασί το οποίο αφήνεται να παλαιώσει μόνο για λίγες εβδομάδες και βγαίνει κάθε χρόνο στην αγορά την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου (Λυών-Beaujolais: 64 χλμ.). Ακόμα πιο βόρεια εκτείνεται η Βουργουνδία και τα φημισμένα κρασιά της, Pinot Noir και Chardonnay.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Σέβομαι το Σύνταγμα» δηλώνει ο Κ. Μπαρμπαρούσης

«Δεν το σώζεις χρυσέ μου.... Δεν το σώζεις..... Είσαι σαν βρεγμένο γατί τώρα, πριν 2 μέρες όμως εξωτερίκευσες ...»
Ανώνυμος  |  21:51

Μέχρι τον Σεπτέμβρη η εθνική στρατηγική για το Τρόοδος

«"...ο κ. Παπαδούρης ανέλαβε και τα έξοδα εκπόνησης της στρατηγικής αλλά και τα έξοδα λειτουργίας του ...»
Ai Em  |  21:27

Από τους Τραμπ-Κιμ στους Τσίπρα-Ζάεφ

«Εδώ φαίνεται η πλάνη, τόσο του αρθρογράφου όσο και άλλων. "Όλος ο πλανήτης θα αναφέρεται πλέον σε Βόρεια ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:50

#PoliticsBlog Ο Φούλης, η οριζόντια ψηφοφορία, η γκεστ σταρ και το... Τατουάζ

«Σιγά μην προκάλεσε συναγερμό το άρθρο του Λεβέντ. Λες και είναι η πρώτη φορά που επιτίθεται με εμπάθεια ...»
Leo  |  12:55

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Η μεσαιωνική αύρα της Γάνδης είναι από τα πιο γοητευτικά στοιχεία της.

Γάνδη by locals

Εξόρμηση για αγορές στο παλιό ταχυδρομείο, κυριακάτικα μπουκέτα στην πλατεία Kouter και τα πιο νόστιμα γεμιστά κεφτεδάκια ...
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Nyhavn, το παλιό λιμάνι της Κοπεγχάγης είναι σήμερα το πλέον τουριστικό σημείο της πόλης.

Κοπεγχάγη: Ποιος βιάζεται;

Η τάση της New Nordic κουζίνας, που κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς σε όλη την Ευρώπη, ξεκίνησε από την Κοπεγχάγη
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η θέα στην πόλη από τον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα.

Μόσχα by locals

Ένας δρόμος-κόσμημα, το μουσείο των κοσμοναυτών και γκουρμέ εμπειρίες σιβηρικής έμπνευσης
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο πεζόδρομος της Kneza Mihaila είναι η βασική εμπορική αρτηρία του Βελιγραδίου.

Βελιγράδι: Έξω καρδιά

Tα ποιοτικά στέκια και η πολυκύμαντη ιστορία του δημιουργούν ένα εκρηκτικό, άκρως βαλκανικό, μίγμα
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Υποδεχτείτε το καλοκαίρι στον δημόσιο αστικό χώρο Kvaesthusmole.

Κοπεγχάγη by locals

Πινγκ πονγκ συνοδεία μπίρας, ένα πάρκο γεμάτο εκπλήξεις και η εκκλησία που έγινε γκαλερί
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Με μεγάλη αρχιτεκτονική παράδοση, το Σικάγο έρχεται δεύτερο, μετά τη Νέα Υόρκη, σε ουρανοξύστες

Σικάγο by locals

Ένα θερμοκήπιο με ιστορία 100 ετών, το τρένο που αγαπούν οι ντόπιοι και ο γνήσιος «βασιλιάς των μπέργκερ»
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
H Mαδρίτη έχει σπουδαία αρχιτεκτονική – θαυμάστε το κτίριο Metropolis στη συμβολή της Gran Via με την Alcalα

Μαδρίτη by locals

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ισπανική πρωτεύουσα, συστημένα από ντόπιους
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το 2017 η τέχνη του pizzaiolo εντάχθηκε στον κατάλογο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Νόστιμη Νάπολη

Οκτώ στάσεις για φαγητό και γλυκό στην πόλη-σύμβολο της ιταλικής γαστρονομίας
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Αποψη του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων από τον Σηκουάνα

Παρίσι by locals

Πιείτε το ποτό σας στο πρώτο πινγκ πονγκ μπαρ της πόλης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η κεντρική πλατεία στην παλιά πόλη της Μπρατισλάβας

Μπρατισλάβα by locals

Ντάμπλινγκ στον ατμό α λα σλοβακικά, η αγορά τροφίμων με την πιο «ψαγμένη» πελατεία και ένα ιστορικό σινεμά της πόλης
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Mέχρι τις 13 Φεβρουαρίου η Βενετία ζει στους ρυθμούς του καρναβαλιού.

Bενετία by locals

Τιραμισού σε 25 διαφορετικές εκδοχές, η καλύτερη θέα στην πόλη και το μοναδικό μπαρ στο Ριάλτο που ξέρει από... ξενύχτι
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το Μπιγκ Μπεν δεν είναι απλώς το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου, αλλά ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα στον κόσμο

Λονδίνο by Locals

Βάλτε τον αγαπημένο προορισμό στην ταξιδιωτική σας ατζέντα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Galleria Vittorio Emanuele ΙΙ είναι το πιο παλιό εμπορικό κέντρο της Ιταλίας.

Μιλάνο by locals

Το Μιλάνο έχει ταυτιστεί με το shopping, όμως ενδιαφέρουσες μπουτίκ δεν υπάρχουν μόνο στο «χρυσό τρίγωνο»
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Χειμωνιάτικο σκηνικό στην παλιά πόλη του Μόντρεαλ.

Μόντρεαλ by locals

Ένα μπαρ βγαλμένο από ταινία του Ντέιβιντ Λιντς, ρούχα με λιγότερο από 1 ευρώ και το brunch που θα θυμάστε για καιρό.
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Limmat, που εκβάλλει στη λίμνη της Ζυρίχης. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Ζυρίχη by locals

Μοναδικά δώρα από ντόπιους ντιζάινερ, σάουνα α λα ελβετικά και το καλύτερο γκόρντον μπλου που γευτήκατε ποτέ
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ