ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:38
 

Μόσχα: Όταν ανοίγει η αυλαία

Τα ιστορικά μουσικά θέατρα της ρωσικής πρωτεύουσας υποδέχονται τον ταξιδιώτη με υψηλού επιπέδου παραστάσεις

Newsroom Κ, Αθήνα

Τα ιστορικά μουσικά θέατρα της ρωσικής πρωτεύουσας υποδέχονται τον ταξιδιώτη με υψηλού επιπέδου παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και συμφωνικής μουσικής.

Η ρωσική πρωτεύουσα παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικά –παρά τις όποιες πρακτικές δυσκολίες μπορεί να συναντήσει ο μεμονωμένος ταξιδιώτης–, κυρίως χάρη στα πολλά αξιοθέατά της. Εκτός από τα συνήθη –όπως το Κρεμλίνο, το Μουσείο Πούσκιν και η Πινακοθήκη Τρετιακόφ– η Μόσχα παρέχει μοναδικές ευκαιρίες απόλαυσης συμφωνικής μουσικής, όπερας και μπαλέτου. Αυτές δεν περιορίζονται στο διάσημο Θέατρο Μπολσόι, όπου από το 2002 λειτουργεί και η Νέα Σκηνή σε παρακείμενο κτίριο. Ο μουσικόφιλος επισκέπτης μπορεί να χαρεί παραστάσεις στο Μέγαρο Τσαϊκόφσκι της Φιλαρμονικής της Μόσχας, στη «Νέα Όπερα», στο Θέατρο Στανισλάφσκι αλλά και στο Θέατρο του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει βαθιά μουσική παράδοση ήδη από την εποχή του Τσάρου, με εμβληματικούς συνθέτες όπως ο Αλεξάντρ Μποροντίν, ο Αλεξάντρ Γκλαζουνόφ, ο Μοντέστ Μουσόργκσκι, ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ο Σεργκέι Προκόφιεφ, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ο Αράμ Χατσατουριάν. Η σοβιετική περίοδος δεν βοήθησε στην άνθηση της συμφωνικής μουσικής και της όπερας, δεδομένου ότι οι συνθέτες της εποχής έπρεπε να προσαρμοστούν στο «στενό» περιβάλλον του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Ο δύσμοιρος ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) το συνειδητοποίησε με οδυνηρό τρόπο όταν ο Στάλιν παρακολούθησε την όπερά του «Η λαίδη Μάκβεθ από το Μτσενσκ» και τη βρήκε «προ-σοσιαλιστική, μικροαστική και καθόλα ανάρμοστη», εγκαινιάζοντας μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία λάσπης εναντίον του συνθέτη. Γενικά, με εξαίρεση την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν λόγω της συγκυρίας είχαν χαλαρώσει οι καλλιτεχνικοί περιορισμοί, η προσπάθεια αυστηρού ελέγχου των συνθετών είχε μάλλον αρνητικό αντίκτυπο στη μουσική δημιουργία.

Ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για μουσική στη Μόσχα είναι η Φιλαρμονική της. Η παλαιότερη συμφωνική ορχήστρα της πόλης ιδρύθηκε το 1922 και στεγάζεται από το 1940 στο Μέγαρο Μουσικής Τσαϊκόφσκι, επί της πλατείας Μαγιακόφσκι. Έναν χρόνο αργότερα άνοιξε το Θέατρο Στανισλάφσκι, ενώ κατά τα δύο τελευταία χρόνια της ΕΣΣΔ ιδρύθηκαν το Μπαλέτο του Κρεμλίνου και η Νέα Όπερα του Κολομπόφ.

Το θέατρο που κυριαρχεί, τόσο από πλευράς φήμης όσο και από άποψη μεγαλοπρέπειας, είναι το Μπολσόι (σ.σ.: σημαίνει «μεγάλο» στα ρωσικά), το οποίο άνοιξε το 1825. Έπειτα από επανειλημμένες ανακαινίσεις και ριζικές ανακατασκευές –η πιο πρόσφατη, της περιόδου 2005-2011, στοίχισε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ–, το εμβληματικό κτίριο βρίσκεται ξανά στη διάθεση του κοινού, επιδεικνύοντας την παλιά τσαρική του αίγλη και τη θαυμάσια ακουστική του που είχε ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα κατά τη σοβιετική περίοδο.

Αν και στο εξωτερικό φημίζεται κυρίως για το ομώνυμο μπαλέτο, το Μπολσόι ανεβάζει εξίσου συχνά όπερες αλλά και συναυλίες συμφωνικής μουσικής. Το μπαλέτο όμως παραμένει ο πυρήνας της ύπαρξής του, με τα πάθη των συντελεστών να εξάπτονται και εκτός σκηνής: το 2013 ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής Σεργκέι Φιλίν δέχτηκε επίθεση με οξύ στο πρόσωπο, για την οποία καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία ο χορευτής Ντμιτριτσένκο, που φέρεται να ήταν δυσαρεστημένος από τον παραγκωνισμό του.

Οι τιμές για μια θέση στο ιστορικό θέατρο ή στη Νέα Σκηνή αρχίζουν από 25 ευρώ και φτάνουν στο δεκαπλάσιο του ποσού αυτού ανάλογα με την παράσταση και τον τρόπο αγοράς του εισιτηρίου. Προτιμήστε να κάνετε κράτηση μέσω διαδικτύου εάν δεν θέλετε να πληρώσετε ένα απρόβλεπτο «καπέλο» στον concierge του ξενοδοχείου σας. Στις παραστάσεις τόσο του μπαλέτου όσο και της όπερας παρουσιάζονται έργα Ρώσων και Ευρωπαίων συνθετών. Το αποτέλεσμα είναι υψηλού επιπέδου, παρότι στην περίπτωση της όπερας δεν φτάνει τα κορυφαία θέατρα διεθνώς.

Κάθε θέατρο και το κοινό του

Αυτό που έχει μοναδικό ενδιαφέρον τόσο στο Μπολσόι όσο και στα άλλα θέατρα είναι η ανθρωπογεωγραφία του κοινού. Περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα θεατών – από σοβιετικού τύπου λάτρεις της μουσικής, avant-garde τοπική ιντελιγκέντσια, τουρίστες, καθώς και εκπροσώπους της νέας γενιάς ευκατάστατων Ρώσων που πηγαίνουν απλώς για να δώσουν το «παρών». Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να παραξενευτείτε εάν οι διπλανοί σας ελέγχουν τα e-mails τους ή τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της παράστασης, πρακτικές οι οποίες ουδόλως προσθέτουν στην απόλαυση του θεάματος. Ενδιαφέρον έχουν και οι συντηρητικά ντυμένες ταξιθέτριες, πιεστικές όταν πουλούν το πρόγραμμα της παράστασης και ασύλληπτα γρήγορες στην γκαρνταρόμπα.

Αντιθέτως, στις συναυλίες στο ιστορικό Μέγαρο Τσαϊκόφσκι της Φιλαρμονικής της Μόσχας, η συμπεριφορά του κοινού είναι άψογη. Για τον Σοστακόβιτς η Κρατική Φιλαρμονική ήταν «ένα είδος πανεπιστημίου, το οποίο παρακολουθούν εκατομμύρια θεατές και χιλιάδες μουσικοί», με τεράστια σημασία στη μουσική ζωή του τόπου.

Το μέγαρο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1940, λίγους μήνες πριν από τον «Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο» όπως είναι γνωστός στη Ρωσία ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αρχιτεκτονικά προσπαθεί να συγκεράσει τον εγγενή αστικό χαρακτήρα της υψηλής μουσικής με τις επιταγές του «υπαρκτού σοσιαλισμού», παρουσιάζοντας ένα ενδιαφέρον όσο και παράξενο αποτέλεσμα. Στη μεγάλη αίθουσα με τα βελούδινα καθίσματα ακούστηκαν για πρώτη φορά η 7η συμφωνία του Προκόφιεφ, η 11η συμφωνία του Σοστακόβιτς, ενώ στη μακρά ιστορία της έχει φιλοξενήσει θρύλους της μουσικής, όπως ο Σβιατοσλάβ Ρίχτερ, ο Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, ο Πάμπλο Καζάλς, και μοναδικούς διευθυντές ορχήστρας, μεταξύ των οποίων οι Στοκόφσκι, Μαζούρ και Μπερνστάιν.

Ο τυχερός επισκέπτης μπορεί να ακούσει έργα που παίζονται σπάνια, όπως η όπερα «Θησέας» του Γκέοργκ Χέντελ που ανέβηκε πριν από λίγους μήνες, σε συναυλιακή μορφή. Σε αυτές τις παραστάσεις δεν βλέπει κανείς τουρίστες, οι οποίοι προτιμούν το Μπολσόι, ή εκπροσώπους της «πλουτοκρατίας». Το κοινό εδώ αποτελούν ακροατές με μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμφωνική μουσική.

Εκτός από το Μέγαρο Τσαϊκόφσκι, η Φιλαρμονική εμφανίζεται και στη «Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου της Μόσχας» στην οδό Νικίτσκαγια, καθώς και την αίθουσα συναυλιών «Ραχμάνινοφ» στο Ολυμπιακό Χωριό. Δυστυχώς, σε αντίθεση με το Μπολσόι, δεν μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο μέσω της ιστοσελίδας της, γιατί ο χρήστης απαιτείται να είναι κάτοχος ρωσικού αριθμού τηλεφώνου.

Αν αγαπάτε τη μουσική, κρατήστε οπωσδήποτε μια βραδιά για το Θέατρο Στανισλάφσκι & Ντεμίρομιτς-Νταντσένκο, αποτέλεσμα συγχώνευσης το 1941 των δύο ιστορικών θεάτρων που ιδρύθηκαν το 1918 και το 1919 αντίστοιχα. Φιλοξενείται στο υπέροχο θέατρο Ντιμιτρόφσκι, επί της ομωνύμου λεωφόρου, που χρονολογείται από το 1938. Το Στανισλάφσκι ανεβάζει παραστάσεις όπερας και μπαλέτου από το δυτικό και το ρωσικό ρεπερτόριο. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 15 έως 70 ευρώ, ανάλογα με τη θέση και την παράσταση.

Η Νέα Όπερα –με παραστάσεις σχεδόν αποκλειστικά λυρικού θεάτρου– ιδρύθηκε το 1991 από τον μαέστρο Κολομπόφ, που τη σφράγισε με την προσωπικότητά του έως τον πρόωρο θάνατό του το 2003. Στεγάζεται στο ανακαινισμένο Θέατρο των Καθρεπτών, 700 θέσεων, που χτίστηκε το 1910 στον κήπο Ερμιτάζ της Μόσχας.

Ο φιλόμουσος επισκέπτης, λοιπόν, δύσκολα θα απογοητευτεί με τις υψηλού επιπέδου παραστάσεις, σε σχετικά χαμηλές τιμές, που θα δει στη Μόσχα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μπλόκαραν λογαριασμούς με ΜΕΔ στη ΣΚΤ

«Δυστυχώς αργήσατε. Αυτή την ενέργεια έπρεπε να την κάνετε τουλάχιστον δύο χρόνια πριν.»
πανασιανός  |  17:40

ΣΤΕΚ: Καταγγελία για ηχορύπανση στις τουριστικές περιοχές

«Ας κλείσουν ξενοδοχείο σε περιοχή που δεν έχει "ηχορύπανση" γιατί αν χαμηλώσουμε τα ντέσιμπελ, πάλε ...»
Logik  |  16:04

ΣΤΕΚ: Καταγγελία για ηχορύπανση στις τουριστικές περιοχές

«Ας κλείσουν ξενοδοχείο σε περιοχή που δεν έχει "ηχορύπανση" γιατί αν χαμηλώσουμε τα ντέσιμπελ, πάλε ...»
Logik  |  16:04

Τα ΜΕΔ των 7.5 δισ. ευρώ στον πυρήνα της έρευνας για ΣΚΤ

«ΠΡΟΣ Ai Em: ΣΟΥ ΈΦΤΑΙΞΕ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ!!!!! ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ: ΕΠΙ ΠΟΙΩΝ ...»
ΠΑΝΑΣΙΑΝΟΣ  |  15:52

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Η μεσαιωνική αύρα της Γάνδης είναι από τα πιο γοητευτικά στοιχεία της.

Γάνδη by locals

Εξόρμηση για αγορές στο παλιό ταχυδρομείο, κυριακάτικα μπουκέτα στην πλατεία Kouter και τα πιο νόστιμα γεμιστά κεφτεδάκια ...
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Nyhavn, το παλιό λιμάνι της Κοπεγχάγης είναι σήμερα το πλέον τουριστικό σημείο της πόλης.

Κοπεγχάγη: Ποιος βιάζεται;

Η τάση της New Nordic κουζίνας, που κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς σε όλη την Ευρώπη, ξεκίνησε από την Κοπεγχάγη
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η θέα στην πόλη από τον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα.

Μόσχα by locals

Ένας δρόμος-κόσμημα, το μουσείο των κοσμοναυτών και γκουρμέ εμπειρίες σιβηρικής έμπνευσης
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο πεζόδρομος της Kneza Mihaila είναι η βασική εμπορική αρτηρία του Βελιγραδίου.

Βελιγράδι: Έξω καρδιά

Tα ποιοτικά στέκια και η πολυκύμαντη ιστορία του δημιουργούν ένα εκρηκτικό, άκρως βαλκανικό, μίγμα
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Υποδεχτείτε το καλοκαίρι στον δημόσιο αστικό χώρο Kvaesthusmole.

Κοπεγχάγη by locals

Πινγκ πονγκ συνοδεία μπίρας, ένα πάρκο γεμάτο εκπλήξεις και η εκκλησία που έγινε γκαλερί
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Με μεγάλη αρχιτεκτονική παράδοση, το Σικάγο έρχεται δεύτερο, μετά τη Νέα Υόρκη, σε ουρανοξύστες

Σικάγο by locals

Ένα θερμοκήπιο με ιστορία 100 ετών, το τρένο που αγαπούν οι ντόπιοι και ο γνήσιος «βασιλιάς των μπέργκερ»
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
H Mαδρίτη έχει σπουδαία αρχιτεκτονική – θαυμάστε το κτίριο Metropolis στη συμβολή της Gran Via με την Alcalα

Μαδρίτη by locals

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ισπανική πρωτεύουσα, συστημένα από ντόπιους
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το 2017 η τέχνη του pizzaiolo εντάχθηκε στον κατάλογο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Νόστιμη Νάπολη

Οκτώ στάσεις για φαγητό και γλυκό στην πόλη-σύμβολο της ιταλικής γαστρονομίας
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Αποψη του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων από τον Σηκουάνα

Παρίσι by locals

Πιείτε το ποτό σας στο πρώτο πινγκ πονγκ μπαρ της πόλης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η κεντρική πλατεία στην παλιά πόλη της Μπρατισλάβας

Μπρατισλάβα by locals

Ντάμπλινγκ στον ατμό α λα σλοβακικά, η αγορά τροφίμων με την πιο «ψαγμένη» πελατεία και ένα ιστορικό σινεμά της πόλης
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Mέχρι τις 13 Φεβρουαρίου η Βενετία ζει στους ρυθμούς του καρναβαλιού.

Bενετία by locals

Τιραμισού σε 25 διαφορετικές εκδοχές, η καλύτερη θέα στην πόλη και το μοναδικό μπαρ στο Ριάλτο που ξέρει από... ξενύχτι
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το Μπιγκ Μπεν δεν είναι απλώς το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου, αλλά ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα στον κόσμο

Λονδίνο by Locals

Βάλτε τον αγαπημένο προορισμό στην ταξιδιωτική σας ατζέντα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Galleria Vittorio Emanuele ΙΙ είναι το πιο παλιό εμπορικό κέντρο της Ιταλίας.

Μιλάνο by locals

Το Μιλάνο έχει ταυτιστεί με το shopping, όμως ενδιαφέρουσες μπουτίκ δεν υπάρχουν μόνο στο «χρυσό τρίγωνο»
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Χειμωνιάτικο σκηνικό στην παλιά πόλη του Μόντρεαλ.

Μόντρεαλ by locals

Ένα μπαρ βγαλμένο από ταινία του Ντέιβιντ Λιντς, ρούχα με λιγότερο από 1 ευρώ και το brunch που θα θυμάστε για καιρό.
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Limmat, που εκβάλλει στη λίμνη της Ζυρίχης. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Ζυρίχη by locals

Μοναδικά δώρα από ντόπιους ντιζάινερ, σάουνα α λα ελβετικά και το καλύτερο γκόρντον μπλου που γευτήκατε ποτέ
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ