ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξενοδοχεία σαν σκηνικό

Τα καταλύματα που αφηγούνται την ιστορία τους με τρόπο θεατρικό κερδίζουν το χειροκρότημα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σε μια εποχή που το ντιζάιν από μόνο του δεν αρκεί πλέον για να κάνει ένα ξενοδοχείο ξεχωριστό, τα καταλύματα που αφηγούνται την ιστορία τους με τρόπο θεατρικό κερδίζουν το χειροκρότημα.

Το Stora Hotellet στην Ουμέα της Σουηδίας είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ξενοδοχείου με αίσθηση θεατρικού σκηνικού. Ο φωτισμός είναι χαμηλός και κουρτίνες από ατσάλινες αλυσίδες πλαισιώνουν τον χώρο υποδοχής. Το γυάλινο γραφείο της ρεσεψιόν στηρίζεται επάνω σε μεταλλικά πλοκάμια χταποδιών, ενώ στη βιβλιοθήκη πίσω του μεγάλα κοχύλια και καπέλα ναυτικών φωτίζονται υποβλητικά.

Oλόγυρα κυριαρχεί η αίσθηση ότι έχεις σαλπάρει σε κάποια σκοτεινή θάλασσα. Εξίσου ονειρική είναι η κεντρική σκάλα, που οδηγεί στους ορόφους του ξενοδοχείου και η οποία μοιάζει να «αποσυντίθεται» στα κομμάτια ξύλου που την αποτελούν. Το Stora, όπως πολλά ακόμα μικρά πολυτελή ξενοδοχεία στον κόσμο, έχουν εξελίξει την έννοια της «μοναδικής εμπειρίας». Eχουν επιλέξει να αφηγηθούν μια ιστορία, και οι λεπτομέρειες με τις οποίες το κάνουν, μέσα από τη διακόσμηση και το ύφος της εξυπηρέτησης, προσδίδουν στην εμπειρία του χρήστη θεατρική διάσταση.

Η «υπόθεση» του έργου που αφηγείται το Stora Hotellet είναι στενά συνδεδεμένη με τη ναυτική ιστορία της Ουμέα, καθώς από την ίδρυσή του, το 1895, έχει φιλοξενήσει ναύτες, καπετάνιους, εμπόρους και αριστοκράτες που ταξίδευαν έως εκεί. Το ιστορικό ξενοδοχείο ανακαινίστηκε το 2014, όταν η Ουμέα επελέγη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στην ερώτηση «ποια είναι τα “μαγικά” συστατικά που χρειάζονται, σε επίπεδο σχεδιασμού, ώστε ένα ξενοδοχείο να αναχθεί σε θεατρική εμπειρία», ο Erik Nissen Johansen, creative director του αρχιτεκτονικού γραφείου Stylt Trampoli, που υλοποίησε το έργο, επισημαίνει ότι: «Δεν έχει να κάνει μόνο με το ντιζάιν, αλλά με όλο το concept.

Στις μέρες μας σχεδόν κάθε ξενοδοχείο διαθέτει αξιοπρεπή σχεδιασμό, και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα προκειμένου να ξεχωρίσεις από το πλήθος. Το “κλειδί” της ξεχωριστής εμπειρίας είναι να εντοπίσεις το “νήμα” που θα συνδέσει θεματικά μεταξύ τους όλα τα επιμέρους στοιχεία. Από τη διακόσμηση μέχρι τις στολές του προσωπικού και από το φαγητό μέχρι τη μυρωδιά του χώρου, τα πάντα πρέπει να υποστηρίζουν το κεντρικό θέμα. Για το Stora αυτό είναι η ναυτική κληρονομιά του. Και αυτή εκφράζεται όχι μόνο μέσα από τον “πολυέλαιο”, που φτιάξαμε από καραβόσχοινο, αλλά ακόμα και από την ελαφρά μυρωδιά πίσσας που έχει το σχοινί, προσδίδοντας στον χώρο αίσθηση καραβιού».

Στο Stora η «πλοκή» συνδέει το ναυτικό παρελθόν της πόλης με το γεγονός ότι στο ξενοδοχείο συναντιούνταν οι θαλασσοδαρμένοι ναυτικοί με την ελίτ της Ουμέα, ακόμα και με τον ίδιο τον βασιλιά της Σουηδίας. Αυτή η ενδιαφέρουσα αντίθεση εκφράζεται σχεδιαστικά από τη μία με τις ψηλοτάβανες σουίτες με τα βαριά βελούδα και από την άλλη με τις σοφίτες, που παραπέμπουν στις καμπίνες των ναυτικών.

Φανταστικούς μικρόκοσμους δημιουργεί και το Hotel Not Hotel στο Αμστερνταμ. Τα δωμάτιά του θα μπορούσε κανείς να τα παρομοιάσει με συλλογή από «μονόπρακτα». Την παράσταση κλέβει το «The Crisis Free Zone» – «το μοναδικό μέρος όπου μπορεί κανείς να ξεφύγει από το βάσανο των δυσάρεστων ειδήσεων και των υπό κατάρρευση οικονομιών». Εξωτερικά το δωμάτιο μοιάζει με βικτωριανό παρεκκλήσι, το οποίο προστατεύεται από το κακό με έναν ξύλινο φράχτη, ενώ το εσωτερικό του περιγράφεται ως άδυτο της αγάπης. Στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου αναφέρονται χιουμοριστικά βρικόλακες, φαντάσματα και τραπεζίτες.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Κάθε ιστορία χρειάζεται τους πρωταγωνιστές της. Το Gotham στο Μάντσεστερ είναι, ίσως, το μοναδικό ξενοδοχείο στον κόσμο όπου κάθε μέλος του προσωπικού έχει έναν ρόλο, όπως τον ευγενή Lord Slaford ως υπεύθυνο του μπαρ και τη γοητευτική απατεώνισσα Connie, η οποία «εξέρχεται του θησαυροφυλακίου με σακιά γεμάτα κέρματα που δαπανά σε χαβιάρι και σαμπάνια». Το αρ νουβό κτίριο του Gotham Hotel είχε χρησιμοποιηθεί ως τράπεζα στις αρχές του 20ού αιώνα – γεγονός που ενέπνευσε και τους ρόλους του cast, του προσωπικού δηλαδή. Το ξενοδοχείο διαθέτει, επίσης, αχθοφόρο και μπάτλερ, ο οποίος γοητεύει επιδεικνύοντας τη μαεστρία του στο σερβίρισμα τσαγιού αλλά και στον χορό.

«Αυτό που κάνει την εμπειρία φιλοξενίας ξεχωριστή είναι όταν ο επισκέπτης βλέπει το παρελθόν του κτιρίου να ζωντανεύει σε κάθε λεπτομέρεια. Το προσωπικό του Gotham ενσαρκώνει την ιστορία του χώρου σε καθημερινή βάση, εξισορροπώντας στοιχεία διασκέδασης, κοκεταρίας και μυστηρίου», εξηγεί ο Robin Sheppard, συνιδρυτής της Bespoke Hotels, της εταιρείας στην οποία ανήκει το Gotham.

«Το μυστικό είναι η συμπεριφορά του προσωπικού να δείχνει αυθόρμητη και όχι σκηνοθετημένη», λέει. Ποιο είναι όμως το επόμενο βήμα απέναντι σε μια γενιά ταξιδιωτών ολοένα και πιο απαιτητικών; «Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά ο ταξιδιώτης θα εντυπωσιάζεται πάντα από το εξαιρετικό σέρβις σε μια μοναδική τοποθεσία. Αν είναι σωστά αυτά τα δύο, όλα τα υπόλοιπα βρίσκουν τη θέση τους», καταλήγει ο Robin.

Σε όλη αυτή τη θεατρική εμπειρία, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη σημασία του ρόλου του φιλοξενουμένου. Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία την οποία το προσωπικό του ξενοδοχείου θα πρέπει να χειριστεί με επιδεξιότητα. Ενα ποσοστό ταξιδιωτών δεν επιζητά κάτι παραπάνω από την υποβλητική αίσθηση που δημιουργεί η σκηνογραφία του χώρου. Κάποιοι φιλοξενούμενοι βρίσκουν διασκεδαστικό το παιχνίδι των ρόλων από τη μεριά του προσωπικού και ανταποκρίνονται με χιούμορ. Διαβάζοντας, ωστόσο, τα σχόλια στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες αξιολόγησης, διαπιστώνει κανείς ότι η θεατρικότητα πρέπει να συνοδεύεται από εξαιρετική εξυπηρέτηση.

Παράλληλα, τα συγκεκριμένα καταλύματα δείχνουν να εμπνέουν ως χώρος φιλοξενίας ειδικών εκδηλώσεων. Το Wonderland House, για παράδειγμα, που είναι διακοσμημένο με αναφορές στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, αποτελεί κορυφαίο χώρο για bachelor πάρτι στο Μπράιτον της Αγγλίας. Οι μέλλουσες νύφες με τις φίλες τους βρίσκουν ξεχωριστή την εμπειρία του απογευματινού τσαγιού –συνοδεία πολύχρωμων cupcakes, εκλεκτών εδεσμάτων και σαμπάνιας– στην παραμυθένια τραπεζαρία του Τρελο-Καπελά.

Το ζητούμενο είναι σαφώς η απόδραση από την καθημερινότητα και το ξενοδοχείο λειτουργεί σαν πέρασμα σε μία παραμυθένια διάσταση. Κι όταν την αίσθηση αυτή την υποστηρίζει τόσο το εξαιρετικό σέρβις όσο και η προσοχή στη λεπτομέρεια –όπως η ασημένια τσαγιέρα-βρύση στο μπάνιο του Wonderland–, τότε ο πελάτης ανταποκρίνεται με θερμό χειροκρότημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Αναστασιάδης: Τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσουν πολλά που αφορούν την δικαιοσύνη

«Μα γιατί τόση βία; Υπάρχει και η επόμενη πενταετία…. Να το συνδυάσετε με το τελεφερίκ σιόρ… »
Ai Em  |  09:26

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Η επίσκεψή μας στον νομό Ρεθύμνου εκτός τουριστικής περιόδου αποτέλεσε μια ειλικρινή σύνδεση με τόπους και ανθρώπους

Ρέθυμνο εκτός εποχής

To να πηγαίνει κανείς ενάντια στο ρεύμα δεν είναι απαραίτητα επιζήμιο… Ίσα ίσα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η βόλτα με πλοιάριο στα κανάλια δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει τις ομορφιές της πόλης

Άμστερνταμ by locals

Ένα μπαρ για παρτίδες air hockey, σάντουιτς από το Σουρινάμ και ένα μουσείο αφιερωμένο στις τσάντες.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Γέφυρα της Χιλιετίας μονοπωλεί τον ορίζοντα της Ποντγκόριτσα

Ποντγκόριτσα by locals

Η Ποντγκόριτσα αλλάζει όψη κάθε μέρα, καθώς καινούργια κτίρια σύγχρονης αισθητικής εμφανίζονται παντού στην πόλη
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το μότο θα ξαναγίνει περιοδεύουσα εγκατάσταση, όπως ήταν και πριν.

Αντίο, «I Amsterdam»

Ο δήμος αφαίρεσε τα χαρακτηριστικά κόκκινα και λευκά γράμματα μπροστά από την πλατεία του Κρατικού Μουσείου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Σούρουπο στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο, με θέα στη γέφυρα Oakland Bay

Σαν Φρανσίσκο by locals

Tο πιο νόστιμο μπουρίτο των ΗΠΑ, το μαγαζί με τα 2.000 περιοδικά και μια Κυριακή για ζωόφιλους
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Οι σημερινοί κάτοικοι κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη του τόπου και δεν στολίζουν ποτέ πριν από την επέτειο της 13ης Δεκεμβρίου

Καλάβρυτα: Όχι μόνο σκι

Eνα τουριστικό κεφαλοχώρι που συνεχώς εκσυγχρονίζεται με πολλά και καλά ξενοδοχεία, καινούργια ή πρόσφατα ανακαινισμένα. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Παρασκευάζοντας monjayaki

Οι γεύσεις του Τόκιο

Η γαστρονομική σκηνή του Τόκιο κινείται με την ταχύτητα του φωτός: υπολογίζεται ότι τα εστιατόρια στην πόλη ξεπερνούν τα ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Αν πιστεύετε ότι το Μαρόκο είναι επικίνδυνος προορισμός, θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο.

Ταξίδι χωρίς φόβο

Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μιας φυσικής καταστροφής, κάντε σχέδια για τα νησιά Μπαρμπέιντος και τα Εμιράτα ...
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η εντυπωσιακή Notre-Dame de la Garde «εποπτεύει» το παλιό λιμάνι

Mασσαλία: Έγινε αγνώριστη

Έπειτα από μία δεκαετία εντατικών εργασιών η μεταμορφωμένη πλέον Μασσαλία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X