ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξενοδοχεία σαν σκηνικό

Τα καταλύματα που αφηγούνται την ιστορία τους με τρόπο θεατρικό κερδίζουν το χειροκρότημα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σε μια εποχή που το ντιζάιν από μόνο του δεν αρκεί πλέον για να κάνει ένα ξενοδοχείο ξεχωριστό, τα καταλύματα που αφηγούνται την ιστορία τους με τρόπο θεατρικό κερδίζουν το χειροκρότημα.

Το Stora Hotellet στην Ουμέα της Σουηδίας είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ξενοδοχείου με αίσθηση θεατρικού σκηνικού. Ο φωτισμός είναι χαμηλός και κουρτίνες από ατσάλινες αλυσίδες πλαισιώνουν τον χώρο υποδοχής. Το γυάλινο γραφείο της ρεσεψιόν στηρίζεται επάνω σε μεταλλικά πλοκάμια χταποδιών, ενώ στη βιβλιοθήκη πίσω του μεγάλα κοχύλια και καπέλα ναυτικών φωτίζονται υποβλητικά.

Oλόγυρα κυριαρχεί η αίσθηση ότι έχεις σαλπάρει σε κάποια σκοτεινή θάλασσα. Εξίσου ονειρική είναι η κεντρική σκάλα, που οδηγεί στους ορόφους του ξενοδοχείου και η οποία μοιάζει να «αποσυντίθεται» στα κομμάτια ξύλου που την αποτελούν. Το Stora, όπως πολλά ακόμα μικρά πολυτελή ξενοδοχεία στον κόσμο, έχουν εξελίξει την έννοια της «μοναδικής εμπειρίας». Eχουν επιλέξει να αφηγηθούν μια ιστορία, και οι λεπτομέρειες με τις οποίες το κάνουν, μέσα από τη διακόσμηση και το ύφος της εξυπηρέτησης, προσδίδουν στην εμπειρία του χρήστη θεατρική διάσταση.

Η «υπόθεση» του έργου που αφηγείται το Stora Hotellet είναι στενά συνδεδεμένη με τη ναυτική ιστορία της Ουμέα, καθώς από την ίδρυσή του, το 1895, έχει φιλοξενήσει ναύτες, καπετάνιους, εμπόρους και αριστοκράτες που ταξίδευαν έως εκεί. Το ιστορικό ξενοδοχείο ανακαινίστηκε το 2014, όταν η Ουμέα επελέγη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στην ερώτηση «ποια είναι τα “μαγικά” συστατικά που χρειάζονται, σε επίπεδο σχεδιασμού, ώστε ένα ξενοδοχείο να αναχθεί σε θεατρική εμπειρία», ο Erik Nissen Johansen, creative director του αρχιτεκτονικού γραφείου Stylt Trampoli, που υλοποίησε το έργο, επισημαίνει ότι: «Δεν έχει να κάνει μόνο με το ντιζάιν, αλλά με όλο το concept.

Στις μέρες μας σχεδόν κάθε ξενοδοχείο διαθέτει αξιοπρεπή σχεδιασμό, και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα προκειμένου να ξεχωρίσεις από το πλήθος. Το “κλειδί” της ξεχωριστής εμπειρίας είναι να εντοπίσεις το “νήμα” που θα συνδέσει θεματικά μεταξύ τους όλα τα επιμέρους στοιχεία. Από τη διακόσμηση μέχρι τις στολές του προσωπικού και από το φαγητό μέχρι τη μυρωδιά του χώρου, τα πάντα πρέπει να υποστηρίζουν το κεντρικό θέμα. Για το Stora αυτό είναι η ναυτική κληρονομιά του. Και αυτή εκφράζεται όχι μόνο μέσα από τον “πολυέλαιο”, που φτιάξαμε από καραβόσχοινο, αλλά ακόμα και από την ελαφρά μυρωδιά πίσσας που έχει το σχοινί, προσδίδοντας στον χώρο αίσθηση καραβιού».

Στο Stora η «πλοκή» συνδέει το ναυτικό παρελθόν της πόλης με το γεγονός ότι στο ξενοδοχείο συναντιούνταν οι θαλασσοδαρμένοι ναυτικοί με την ελίτ της Ουμέα, ακόμα και με τον ίδιο τον βασιλιά της Σουηδίας. Αυτή η ενδιαφέρουσα αντίθεση εκφράζεται σχεδιαστικά από τη μία με τις ψηλοτάβανες σουίτες με τα βαριά βελούδα και από την άλλη με τις σοφίτες, που παραπέμπουν στις καμπίνες των ναυτικών.

Φανταστικούς μικρόκοσμους δημιουργεί και το Hotel Not Hotel στο Αμστερνταμ. Τα δωμάτιά του θα μπορούσε κανείς να τα παρομοιάσει με συλλογή από «μονόπρακτα». Την παράσταση κλέβει το «The Crisis Free Zone» – «το μοναδικό μέρος όπου μπορεί κανείς να ξεφύγει από το βάσανο των δυσάρεστων ειδήσεων και των υπό κατάρρευση οικονομιών». Εξωτερικά το δωμάτιο μοιάζει με βικτωριανό παρεκκλήσι, το οποίο προστατεύεται από το κακό με έναν ξύλινο φράχτη, ενώ το εσωτερικό του περιγράφεται ως άδυτο της αγάπης. Στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου αναφέρονται χιουμοριστικά βρικόλακες, φαντάσματα και τραπεζίτες.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Κάθε ιστορία χρειάζεται τους πρωταγωνιστές της. Το Gotham στο Μάντσεστερ είναι, ίσως, το μοναδικό ξενοδοχείο στον κόσμο όπου κάθε μέλος του προσωπικού έχει έναν ρόλο, όπως τον ευγενή Lord Slaford ως υπεύθυνο του μπαρ και τη γοητευτική απατεώνισσα Connie, η οποία «εξέρχεται του θησαυροφυλακίου με σακιά γεμάτα κέρματα που δαπανά σε χαβιάρι και σαμπάνια». Το αρ νουβό κτίριο του Gotham Hotel είχε χρησιμοποιηθεί ως τράπεζα στις αρχές του 20ού αιώνα – γεγονός που ενέπνευσε και τους ρόλους του cast, του προσωπικού δηλαδή. Το ξενοδοχείο διαθέτει, επίσης, αχθοφόρο και μπάτλερ, ο οποίος γοητεύει επιδεικνύοντας τη μαεστρία του στο σερβίρισμα τσαγιού αλλά και στον χορό.

«Αυτό που κάνει την εμπειρία φιλοξενίας ξεχωριστή είναι όταν ο επισκέπτης βλέπει το παρελθόν του κτιρίου να ζωντανεύει σε κάθε λεπτομέρεια. Το προσωπικό του Gotham ενσαρκώνει την ιστορία του χώρου σε καθημερινή βάση, εξισορροπώντας στοιχεία διασκέδασης, κοκεταρίας και μυστηρίου», εξηγεί ο Robin Sheppard, συνιδρυτής της Bespoke Hotels, της εταιρείας στην οποία ανήκει το Gotham.

«Το μυστικό είναι η συμπεριφορά του προσωπικού να δείχνει αυθόρμητη και όχι σκηνοθετημένη», λέει. Ποιο είναι όμως το επόμενο βήμα απέναντι σε μια γενιά ταξιδιωτών ολοένα και πιο απαιτητικών; «Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά ο ταξιδιώτης θα εντυπωσιάζεται πάντα από το εξαιρετικό σέρβις σε μια μοναδική τοποθεσία. Αν είναι σωστά αυτά τα δύο, όλα τα υπόλοιπα βρίσκουν τη θέση τους», καταλήγει ο Robin.

Σε όλη αυτή τη θεατρική εμπειρία, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη σημασία του ρόλου του φιλοξενουμένου. Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία την οποία το προσωπικό του ξενοδοχείου θα πρέπει να χειριστεί με επιδεξιότητα. Ενα ποσοστό ταξιδιωτών δεν επιζητά κάτι παραπάνω από την υποβλητική αίσθηση που δημιουργεί η σκηνογραφία του χώρου. Κάποιοι φιλοξενούμενοι βρίσκουν διασκεδαστικό το παιχνίδι των ρόλων από τη μεριά του προσωπικού και ανταποκρίνονται με χιούμορ. Διαβάζοντας, ωστόσο, τα σχόλια στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες αξιολόγησης, διαπιστώνει κανείς ότι η θεατρικότητα πρέπει να συνοδεύεται από εξαιρετική εξυπηρέτηση.

Παράλληλα, τα συγκεκριμένα καταλύματα δείχνουν να εμπνέουν ως χώρος φιλοξενίας ειδικών εκδηλώσεων. Το Wonderland House, για παράδειγμα, που είναι διακοσμημένο με αναφορές στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, αποτελεί κορυφαίο χώρο για bachelor πάρτι στο Μπράιτον της Αγγλίας. Οι μέλλουσες νύφες με τις φίλες τους βρίσκουν ξεχωριστή την εμπειρία του απογευματινού τσαγιού –συνοδεία πολύχρωμων cupcakes, εκλεκτών εδεσμάτων και σαμπάνιας– στην παραμυθένια τραπεζαρία του Τρελο-Καπελά.

Το ζητούμενο είναι σαφώς η απόδραση από την καθημερινότητα και το ξενοδοχείο λειτουργεί σαν πέρασμα σε μία παραμυθένια διάσταση. Κι όταν την αίσθηση αυτή την υποστηρίζει τόσο το εξαιρετικό σέρβις όσο και η προσοχή στη λεπτομέρεια –όπως η ασημένια τσαγιέρα-βρύση στο μπάνιο του Wonderland–, τότε ο πελάτης ανταποκρίνεται με θερμό χειροκρότημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Τα πάνω κάτω στο ΔΣ της Cyta από γνωμάτευση του Γ. Εισαγγελέα

«Ο καλύτερος κουγκάς της κυβέρνησης!!! Καλλύτερο εν θέλει!!! Aκούεις τον και σβήνεις την τηλεόραση!!! ...»
knak  |  20:48

#PoliticsBlog Οι εμετοί, τα ξερατά και πιθανές θεραπείες

«η τάση προς εμετό μπορεί να προκλήθηκε απο το βούρκο στον οποίο κυλιέται ο Γενικός Εισαγγελέας »
leoegotora  |  12:54

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Η θέα στην πόλη από τον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα

Μόσχα by locals

Ένας δρόμος-κόσμημα, το μουσείο των κοσμοναυτών και γκουρμέ εμπειρίες σιβηρικής έμπνευσης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο Ρωμαίικος Γιαλός εκπέμπει αρχοντιά

Τα δώρα της Λήμνου

Μια τεράστια πεδιάδα είναι η Λήμνος με το μεγαλύτερο ύψωμά της να φτάνει με το ζόρι τα 450 μέτρα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Βόλτα στο γραφικό Κιόνι

Εμπειρία Ιθάκης

Καταπράσινα χαμηλά βουνά, ονειρεμένοι κόλποι και δεκάδες κρυφές παραλίες, προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Εξερευνήστε την ανέγγιχτη φύση της, την τοπική κουλτούρα της Σκωτίας

Η ασυμβίβαστη Σκωτία

Μπορεί η Σκωτία να είναι μια μικρή χώρα αλλά τα έχει όλα: χρώματα, τοπία, αρχιτεκτονική, ατμόσφαιρα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στην Εθνική Πινακοθήκη θα δείτε έργα μεγάλων Γεωργιανών εικαστικών, όπως ο Niko Pirosmani

Τιφλίδα by locals

Γνωρίστε τους ζωγράφους της Γεωργίας, ένα παλιό ξενοδοχείο που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο και τα υπέροχα εθνικά φαγητά ...
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
O κ. Wu σκυμμένος πάνω από τις περίφημες αλμυρές τηγανίτες του, που τον έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Νόστιμη Σαγκάη

Ενας μίνι-οδηγός για να μη χαθείτε στη μετάφραση της πληθώρας εδεσμάτων που προσφέρει η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η λάθος επιλογή αποσκευών ή το άτσαλο πακετάρισμα μπορεί να σας χαλάσουν τη διάθεση

Άλλη στο αμάξι, άλλη στον αέρα

«Οι σκληρές βαλίτσες προστατεύουν καλύτερα τα εύθραυστα αντικείμενα, ενώ οι μαλακές δίνουν τη δυνατότητα να βάλουμε περισσότερα ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η μεσαιωνική αύρα της Γάνδης είναι από τα πιο γοητευτικά στοιχεία της.

Γάνδη by locals

Εξόρμηση για αγορές στο παλιό ταχυδρομείο, κυριακάτικα μπουκέτα στην πλατεία Kouter και τα πιο νόστιμα γεμιστά κεφτεδάκια ...
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Nyhavn, το παλιό λιμάνι της Κοπεγχάγης είναι σήμερα το πλέον τουριστικό σημείο της πόλης.

Κοπεγχάγη: Ποιος βιάζεται;

Η τάση της New Nordic κουζίνας, που κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς σε όλη την Ευρώπη, ξεκίνησε από την Κοπεγχάγη
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ