ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:10
 

Τηγανητό ψάρι με σάλτσα αρωματικών

Ένα ξεχωριστό πιάτο για το μεσημεριανό γεύμα

Newsroom K

Χρησιµοποιούµε δύο ή τέσσερα µικρότερα ψάρια, αν δεν βρούµε ένα αρκετά µεγάλο ψάρι. Γαρνίρουµε µε βασιλικό.

Υλικά

1 µεγάλο ή 2 µέτρια ψάρια της αρεσκείας µας, για τηγάνι, καθαρισµένα
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
τριµµένο µαύρο πιπέρι
ελαφρύ ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισµα
4-5 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
5 κόκκινες πιπεριές τσίλι, ξεσποριασµένες και χοντροκοµµένες
2 κρεµµύδια ξερά, χοντροκοµµένα
3 κουτ. σούπας φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκοµµένος (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν ρίζα κόλιανδρου, που όµως δεν υπάρχει στην Ελλάδα – αν δεν µας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε άλλο γευστικό αποτέλεσµα)
2 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα ή αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
2 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
3 κουτ. σούπας χυµός λάιµ
φύλλα βασιλικού για το γαρνίρισµα

Μερίδες: 2    Προετοιμασία: 30'

Χρόνος: 30' Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας

Διαδικασία

Στεγνώνουµε καλά το ψάρι. Χαράζουµε το ψάρι τρεις ή τέσσερις φορές και από τις δύο πλευρές µε ένα κοφτερό µαχαίρι.

Τρίβουµε το ψάρι µέσα και έξω µε αλάτι. Βάζουµε το αλεύρι και το τριµµένο πιπέρι σε µια πιατέλα ή σε ένα πιάτο και πιέζουµε το ψάρι ελαφρά από πάνω, µέχρι να καλυφθεί µε αλεύρι από το κεφάλι µέχρι την ουρά. Τινάζουµε τυχόν περιττό αλεύρι.

Γεµίζουµε ένα µεγάλο γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι ή µια φαρδιά κατσαρόλα, αρκετά µεγάλη ώστε να τηγανίσουµε ολόκληρο το ψάρι, µε λάδι σε ύψος 10 εκ. και το αφήνουµε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και βυθίζουµε προσεκτικά το ψάρι στο λάδι. Προσέχουµε, γιατί το καυτό λάδι µπορεί να πιτσιλίσει. Τηγανίζουµε το ψάρι χωρίς να το γυρίσουµε (αλλά βεβαιωνόµαστε ότι το λάδι καλύπτει ολόκληρο το ψάρι) για περίπου 10-15 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτεί εντελώς το ψάρι και να ροδίσει ελαφρά (αν µαγειρέψουµε το ψάρι µέχρι να ροδίσει πολύ, θα γίνει πολύ στεγνό). Το στραγγίζουµε και στη συνέχεια το τοποθετούµε σε απορροφητικό χαρτί, πριν το µεταφέρουµε σε µια ζεστή πιατέλα. Το κρατάµε ζεστό.

Ενώ µαγειρεύεται το ψάρι, χρησιµοποιούµε ένα γουδί και γουδοχέρι ή έναν πολυκόφτη και κοπανίζουµε ή αλέθουµε το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι, τα κρεµµύδια και τον κόλιανδρο µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά.

Ζεσταίνουµε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι και σοτάρουµε τον πολτό µε τα τσίλι, ανακατεύοντας συνεχώς σε µέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ή µέχρι να βγάλει τα αρώµατά του. Προσθέτουµε τη ζάχαρη, τη σάλτσα ψαριού και τον χυµό λάιµ, και µαγειρεύουµε για 2-3 λεπτά ή µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Περιχύνουµε το ψάρι µε τη ζεστή σάλτσα τσίλι και γαρνίρουµε µε φύλλα βασιλικού. Συνοδεύουµε µε λευκό ρύζι.

*Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τα ΜΕΔ των 7.5 δισ. ευρώ στον πυρήνα της έρευνας για ΣΚΤ

«ΠΡΟΣ Ai Em: ΣΟΥ ΈΦΤΑΙΞΕ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ!!!!! ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ: ΕΠΙ ΠΟΙΩΝ ...»
ΠΑΝΑΣΙΑΝΟΣ  |  15:52

Συμφωνούν επί της αρχής, δεν τα βρίσκουν στο μενού της έρευνας για ΣΚΤ

«Προς τί τόσο ντόρος για έρευνα; Η απάντηση είναι απλή: Φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ!!! …ένεν Πρόδρομε ...»
Ai Em  |  09:44

Τα ΜΕΔ των 7.5 δισ. ευρώ στον πυρήνα της έρευνας για ΣΚΤ

«Το ύφος «γκαίμπελς» δεν το αλλάζει με τίποτε!!! …όσο μαντάρα και αν τα κάνατε!! …ααα, ναι, φταίει ...»
Ai Em  |  09:39

«Σέβομαι το Σύνταγμα» δηλώνει ο Κ. Μπαρμπαρούσης

«Δεν το σώζεις χρυσέ μου.... Δεν το σώζεις..... Είσαι σαν βρεγμένο γατί τώρα, πριν 2 μέρες όμως εξωτερίκευσες ...»
Ανώνυμος  |  21:51

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση

Μικρό μέρος με υπέροχο sytle, χαλαρή διάθεση και ωραία μουσική

Grafico Cafe

Σερβίρει παραδοσιακό καφέ καθώς και ειδικά ποτά με βάση τον καφέ
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
To αναπαλαιωμένο αρχοντικό θα αρέσει και στην παρέα για κουβεντούλα και καφεδάκι

Omikron Brunch / All Day Cafe

Τα best sellers του μενού του περιλαμβάνουν λαχταριστά pancakes σε πολλές εκδοχές, cakes, αυγά, σαλάτες, σάντουιτς, σνακ ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Ένα όμορφο beach bar restaurant ανοικτό από νωρίς το πρωί

Kaliφi / All day cafe

Σερβίρει πολύ καλό καφέ διάφορα σνακ συνεχίζει το μεσημεράκι με διαφορές σαλάτες, burger
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ