ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας

Kathimerini.gr

A.P., REUTERS, ΑΠΕ

Εξελίξεις τόσο για την πολιτική σκηνή στην Καταλωνία όσο και γι’ αυτήν σε ολόκληρη την Ισπανία προοιωνίζεται το αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βαρκελώνη. Χθες, ο απερχόμενος αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλωνίας, Αρτουρ Μας, δήλωσε ότι παρά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων θα συνεχίσει τον αγώνα του. Η αποσχιστική παράταξη της περιοχής, που κέρδισε τον Σεπτέμβριο στις κοινοβουλευτικές εκλογές, δοκιμάζεται από εσωτερικές έριδες, καθώς το μικρό ακροαριστερό αυτονομιστικό κόμμα (CUP) αρνείται να στηρίξει τον Μας στην προσπάθειά του να ξαναγίνει κυβερνήτης της Καταλωνίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για νέες εκλογές. «Είμαι πολύ ήρεμος και θέλω να αγωνιστώ για να προχωρήσω» είπε ο Μας μια μέρα μετά την ανακοίνωση του κόμματος CUP ότι δεν θα τον ψηφίσει για πρόεδρο.

Την ίδια ώρα πλησιάζει η διορία της 9ης Ιανουαρίου, που αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η αποσχιστική συμμαχία «Μαζί για το ναι» του Μας, με τη βοήθεια του CUP, κέρδισε την πλειοψηφία των 135 εδρών στην καταλανική βουλή τον Σεπτέμβριο στην εύπορη ισπανική περιοχή των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Τον Νοέμβριο εγκρίθηκε ψήφισμα για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης καταλανικής δημοκρατίας εντός 18 μηνών, αμφισβητώντας έτσι άμεσα την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Ο μήνας του μέλιτος όμως με το CUP αποδείχθηκε βραχύς, καθώς το μικρό κόμμα αρνήθηκε να παράσχει την υποστήριξή του.

Η προοπτική νέων εκλογών στην Καταλωνία, πιθανότατα τον Μάρτιο, αυξάνει την αβεβαιότητα στο ισπανικό πολιτικό τοπίο, καθώς τόσο το μέλλον της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης όσο και της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας, που θα διαπραγματευθούν το μέλλον του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας είναι ασαφή.

Ρυθμιστής το CUP
Το CUP, ένα αντικαπιταλιστικό κόμμα που απορρίπτει τη συμμετοχή της Καταλωνίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι ο ρυθμιστής για τον σχηματισμό της τοπικής κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο, όταν το αποτέλεσμα των εκλογών εξασφάλισε πλειοψηφία στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, αλλά έχει επανειλημμένα απορρίψει την υποψηφιότητα του κεντροδεξιού Αρτουρ Μας. Η συμμαχία του Μας χρειάζεται τις 10 έδρες του CUP για να συγκροτήσει βιώσιμη κυβέρνηση. Επειτα από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων όμως απέτυχε να τις εξασφαλίσει, καθώς το ακροαριστερό κόμμα απεχθάνεται τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε ο απερχόμενος πρόεδρος και τις σχέσεις του κόμματός του με υποθέσεις διαφθοράς.

Το μικρό κόμμα διατείνεται ότι θα μπορούσε να στηρίξει έναν άλλο υποψήφιο, πιθανότητα που απορρίπτει μετά βδελυγμίας το κόμμα του Μας. «Ο υποψήφιός μας είναι ο πρόεδρος Μας» διακήρυξε χθες ηγετικό στέλεχός του. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι βιώσιμη η προοπτική, πρέπει να προχωρήσουμε» πρόσθεσε. Προς το παρόν, η μόνη πιθανή λύση φαντάζει μια εσωκομματική εξέγερση στους κόλπους του CUP ώστε κάποιοι βουλευτές να αποχωρήσουν και να στηρίξουν τον Μας. Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί την Κυριακή και ο Μας δεν θα έχει άλλη προοπτική από το να ζητήσει νέες εκλογές, οι τέταρτες κατά σειρά εδώ και πέντε χρόνια.

Σε εθνικό επίπεδο, τα κόμματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αφού οι εθνικές εκλογές δεν έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και ανέδειξαν νέες πολιτικές δυνάμεις στο πολιτικό σκηνικό.

Το μέλλον της Καταλωνίας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των διαπραγματεύσεων, αφού η διεξαγωγή ή μη δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής αποτελεί σημείο τριβής, εμποδίζοντας τη συμμαχία του κόμματος Podemos, που τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και των Σοσιαλιστών που είναι αντίθετοι.
 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση