ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Mεταναστευτικό και τρομοκρατία επισκίασαν τη λουξεμβουργιανή Προεδρία

Έντονες επικρίσεις κατά τον απολογισμό της προεδρίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Παρά τα θετικά σχόλια στον απολογισμό της λουξεμβουργιανής Προεδρίας, ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επέκριναν την Προεδρία και τους χειρισμούς της τόσο σε ό,τι αφορά στην αδυναμία σωστής διαχείρισης ως προς το μεταναστευτικό, αλλά και στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στιγμάτισαν αναμφίβολα τη λουξεμβουργιανή Προεδρία.

Το πρωί της Τρίτης παρουσιάστηκε ο απολογισμός της λουξεμβουργιανής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έκανε έναν σύντομο απολογισμό, εκφράζοντας ανησυχίες γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχτηκε η Ευρώπη. Σημείωσε στα θετικά ζητήματα της Προεδρίας, ωστόσο, το ζήτημα διαχείρισης των κλιματολογικών αλλαγών, αλλά και τις σοβαρές αποφάσεις που λήφθηκαν στη Διάσκεψη για το Κλίμα που έγινε πρόσφατα στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ έκανε λόγο για πετυχημένη Προεδρία από πλευράς του Λουξεμβούργου, μιλώντας για πολύ καλή δουλειά. «Στην περίπτωση του Λουξεμβούργου» ανέφερε ο κ. Γιούνγκερ «ισχύει ότι η ουσία είναι στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η Προεδρία ασκήθηκε σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες, σημειώνοντας, ωστόσο, πως για πολλά ζητήματα επιτεύχθηκε πρόοδος. «Δεν μπορούμε να αμφισβητούμε το εύρος και την κομψότητα με την οποία το Λουξεμβούργο διαχειρίστηκε τη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι» ανέφερε ο κ. Γιούνγκερ. Ο ίδιος εξήγησε πως βρέθηκε συμφωνία για την μετεγκατάσταση των μεταναστών και ότι πλέον υπάρχουν καινούρια όπλα για την κρίση των προσφύγων. «Η μετανάστευση είναι ένα μακρόπνοο εγχείρημα, θα πρέπει να μην εφυσηχαστούμε» ανέφερε ο κ. Γιούνγκερ, καταλήγοντας πως η λουξεμβουργιανή Προεδρία κρίνεται πολύ πετυχημένη. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν σχετικά με το θέμα των προσφύγων εξέφρασε την άποψη οτι μπορεί να διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση της Συνθήκης του Σένγκεν, και επεσήμανε την ανάγκη μη εφησυχασμού και λήψης περαιτέρω μέτρων για χειρισμό του όλου ζητήματος με την κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη δημιουργία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής.

Στο επίκεντρο οι επικρίσεις
Θα πρέπει να σημειωθεί πως πέραν κάποιων ευρωβουλευτών κυρίως προερχομένων από το Λουξεμβούργο, που μίλησαν ιδιαίτερα θετικά για την Προεδρία του Λουξεμβούργου σε ζητήματα δικαιοσύνης αλλά και καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών, οι πλείστοι ευρωβουλευτές επέκριναν σφόδρα τον τρόπο διαχείρισης τόσο της τρομοκρατίας όσο και της μετανάστευσης, αλλά και του φορολογικού σκανδάλου Luxleaks.
 
Κάποιοι εκ των ευρωβουλευτών, έκαναν λόγο για «πυροσβεστικό τρόπο», με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης, ζητώντας νέες στρατηγικές. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Ο κ. Παπαδημούλης επέκρινε τη λουξεμβουργιανή Προεδρία, λέγοντας ότι «άφησε μόνη της την Ελλάδα» να διαχειριστεί τη ροή μεγάλου αριθμού μεταναστών, ενώ την ίδια στιγμή επέκρινε και τη συμφωνία με την Τουρκία. Πέραν του ζητήματος της μετανάστευσης, ιδιαίτερος λόγος έγινε από πλευράς Έλληνα ευρωβουλευτή γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. χειρίστηκε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για πολιτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα και επικρίνοντας το κλείσιμο των τραπεζών τότε.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από πλευράς της Κύπρου, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης υπέβαλε ερώτηση προς τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αν κρίνει αποτελεσματικές της ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στον Ερντογάν, δεδομένης της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου και του πολέμου που δέχονται Τούρκοι ακαδημαϊκοί, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.  

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σ. Στεφάνου: Δεν είναι μοναρχία το ΑΚΕΛ για να έχει διαδόχους

«Στο τέλος, τέλος φίλε Στεφάνου, θα το κλείσετε!!! H μόνη λύση που σας μένει. »
knak  |  11:36

Έσοδα 200 εκατ. ετησίως από «Αφροδίτη»

«Πάλιν ξυπνήσαμε και νομίζουμε ότι το όνειρο ήταν πραγματικό.»
Ai Em  |  09:18

Ενοχλημένος ο Οζερσάι από την στάση Μίτσελ

«Φίλε Οζερσάι, ακόμη που είσαι!! »
knak  |  09:11

Νέο αυστηρό μήνυμα Άγκυρας για Κυπριακή ΑΟΖ

«Ο μαννός κ. Άλμπαϊρακ νομίζει και πιστεύει ότι τα πράγματα θα μείνουν όπως τα θέλουν. Κούνια που τους ...»
knak  |  09:10

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Old State House, ένα από τα παλαιότερα δημόσια κτίρια των ΗΠΑ, με φόντο τους ουρανοξύστες.

Boστώνη by locals

Η λεωφόρος που έγινε πάρκο, το κρυμμένο «μυστικό» του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης και ένα brunch-αποκάλυψη
Newsroom K
 |  ΚΟΣΜΟΣ