ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Βροχή» $32 δισ. στο Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων

Πολύτιμη ένεση ρευστότητας για την ιρανική οικονομία

ΠΗΓΗ: skai.gr

Περιουσιακά στοιχεία ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα επιστραφούν στον έλεγχο του Ιράν μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη ο διοικητής της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα εν λόγω κεφάλαια παρέμεναν «παγωμένα» επί χρόνια σε τράπεζες του εξωτερικού, λόγω των ποινών που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Όπως μεταδίδει η κρατική ιρανική τηλεόραση, ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, Βαλιολάχ Σέιφ, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των 32 δισεκ. δολαρίων θα παραμείνει στον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας, ενώ 4 δισεκ. δολάρια θα μεταφερθούν στα δημόσια ταμεία.

Το ποσό των $32 δισεκ. αποτελεί πολύτιμη ένεση ρευστότητας για την ιρανική οικονομία, η οποία προσπαθεί να προσαρμοστεί στην επιστροφή στην παγκόσμια οικονομία, έχοντας ως πρώτο εμπορικό στόχο στην αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα μέσα στους επόμενους μήνες.

Μήνυμα ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα απαιτήσει χρόνο και προσπάθεια έστειλε νωρίτερα την Τρίτη ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί. «Σήμερα είναι απλώς η αρχή για έναν αθώο άνθρωπο που ήταν αλυσοδεμένος αδίκως επί 12 χρόνια» δήλωσε ο κ. Ρουχανί κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Τεχεράνη.

Υπογράμμισε ότι ο «δύσκολος δρόμος έχει μόλις αρχίσει», προσθέτοντας πως υπάρχει «μεγάλος δρόμος μεταξύ των κυρώσεων και της ανάπτυξης».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση