ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νταβός: Υπό δρακόντεια μέτρα ξεκινά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ασφάλεια και κλιματική αλλαγή τα κύρια θέματα θα απασχολήσουν τους ισχυρούς ηγέτες

Kathimerini.gr

Η σειρά επιθέσεων Τζιχαντιστών και η αύξηση των κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία επισκιάζει τη σημερινή έναρξη της ετήσιας συνάντησης των πιο πλουσίων και ισχυρών ηγετών στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο, στο Νταβός.

Η αυξημένη ανησυχία για την ασφάλεια φαίνεται έντονα στο Νταβός, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους βαριά οπλισμένη, ενώ τσιμεντένια οδοφράγματα έχουν τοποθετηθεί μπροστά σε κύριους χώρους συναντήσεων των ηγετών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Φόρουμ, πέρα των 40 ηγετών κρατών και Κυβερνήσεων καθώς και 2.500 επικεφαλής από τον επιχειρηματικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών θα συμμετέχουν στο 46ο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με θέμα την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Οι κρίσιμες προκλήσεις των καιρών, όπως η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η “νέα κανονική” παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και οι τιμές των εμπορευμάτων θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ αρχηγοί κρατών, δισεκατομμυριούχοι και το αστέρι του Χόλιγουντ Λεονάρντο Ντι Κάπριο κατέφθαναν στο ελβετικό θέρετρο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έκρουε την Τρίτη τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες και υποβάθμιζε τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος.

Το θέμα της Κίνας δεν περιλαμβάνεται επίσημα στην ημερήσια διάταξη καμιάς από τις δεκάδες συνεδρίες του τετραήμερου συνεδρίου, ωστόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας προκαλεί ανησυχία.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε το 2015 με βραδύτερο ρυθμό κατά την τελευταία 25ετία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

"Το μεγάλο γεγονός που πιστεύω ότι θα προσελκύσει την προσοχή είναι οι εξελίξεις στην Κίνα και ειδικότερα το γεγονός ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται", τόνισε στο AFP ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Nariman Behravesh.

“Οι Κινέζοι πολιτικοί έχουν κάνει κάποια λάθη. Και έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα και την αστάθεια με τη συμπεριφορά τους”, πρόσθεσε.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να είναι ο κύριος ομιλητής της Τετάρτης, αναπτύσσοντας το όραμά του για τις ταραχώδεις στιγμές που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Η κρίση με το προσφυγικό που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι επίσης ένα θέμα που θα συζητηθεί στο φετινό Νταβός.

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel και ο Σουηδός Πρωθυπουργός Stefan Loefven θα λάβουν μέρος σε συζήτηση την Τετάρτη για τον τρόπο ενσωμάτωσης των μεταναστών, σε μια περίοδο που οι σεξουαλικές επιθέσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία απειλούν την φιλόξενη προσέγγιση της Γερμανίας για εισδοχή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στο έδαφος της.

Η Πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri θα κάνει την πρώτη της εμφάνισή στο Νταβός από την εκλογή της τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσιάζοντας τα σχέδια της για την οικονομική μεταρρύθμιση της χώρα της.

Από την άλλη, ο Αφγανός Πρόεδρος Ashraf Ghani θα ζητήσει την κατανόηση των ηγετών για τις συνεχιζόμενες ταραχές στο κράτος του, ενώ την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Muhammadu Buhari αναμένεται να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις των ηγετών σχετικά με το χειρισμό του στην υπόθεση της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση