ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:40
 

Ρούτε: Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους στόχους αλλά αποτελέσματα

Η ολλανδική προεδρία θέτει τους στόχους της για το επόμενο εξάμηνο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η Ευρώπη δεν χρειάζεται στόχους, χρειάζεται αποτελέσματα, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του μπροστά από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, θέτοντας ενώπιον των ευρωβουλευτών τους στόχους της ολλανδικής προεδρίας.

«Αντιλαμβανόμαστε πως η Ολλανδία αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε πολύ δύσκολους καιρούς» δήλωσε ο κ. Ρούτε αναφερόμενος στις μεγάλες διαρροές προσφύγων αλλά και τις αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή. «Η κατάσταση στα ανατολικά μας σύνορα είναι περίπλοκη και ευαίσθητη και οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία είναι προβληματικές» ανέφερε ο κ. Ρούτε σημειώνοντας παράλληλα πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έχουν δείξει ακόμα μία φορά πως η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι δεδομένες αξίες. «Μέσα σε όλα αυτά» πρόσθεσε «η Ευρώπη προσπαθεί να ορθοποδήσει από τη χειρότερη οικονομική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με πολλούς πολίτες να βρίσκονται στην ανεργία». «Κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν μπορεί να επιλυθεί με την κάθε χώρα να ενεργεί από μόνη της» επεσήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη, επεσήμανε, είναι «ένα τεράστιο πολυσύνθετο και κοινό πρόγραμμα που μπορεί να προχωρήσει μπροστά κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά». «Δεν πιστεύω πως κανένας από τα πρώτα χρόνια ιδρύσεως της Ε.Ε. θα μπορούσε να φανταστεί πόσο περίπλοκα θα ήταν τα πράγματα τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά» σημείωσε ο κ. Ρούτε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ιδρυτές θα ήταν χαρούμενοι αν έβλεπαν πόσα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των ετών.  

«Θα εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι έχουμε μία πολύ καλή βάση από προτεραιότητες υπό τον κ. Γιούνγκερ» ανέφερε ο κ. Ρούτε σημειώνοντας ότι χάνονται 1,5 τρισ. ευρώ, επειδή ακριβώς δεν χρησιμοποιείται πλήρως η ενιαία αγορα. «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους στόχους αλλά αποτελέσματα, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις συμφωνίες» τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός αναφερόμενος στις συμφωνίες με Συρία, Ιράκ και την Τουρκία. 

«Είναι καθοριστικό να προσφέρουμε στους πρόσφυγες μία εναλλακτική λύση, υποδοχή όταν φτάνουν στην Ελλάδα και σ' αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είμαστε ενωμένοι» ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός κοινού αισθήματος ανάληψης των ευθυνών. «Οι αριθμοί που ισχύουν για τους πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν για το μέλλον» ανέφερε ο κ. Ρούτε.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη δημιουργίας σε καινοτόμα προγράμματα ανάπτυξης στη δημιουργία θέσεων και στην αξιοποίηση ευκαιριών στην εσωτερική αγορά. Έκανε παράλληλα λόγο για ανάγκη πιο βαθιάς και δίκαιης ψηφιακής αγοράς, επισημαίνοντας πως πρόκειται για τομείς με παρθένο έδαφος και την ανάγκη αγοράς παροχής υπηρεσιών που θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επικρίνει την πολιτική της Ε.Ε. αναφέροντας πως η Ευρώπη πετυχαίνει γκολ στις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση κρίσεων, ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο Brexit επεσήμανε πως τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ευρώπη θα πληγεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Στόχος είναι μία καλή αποτελεσματική προεδρία» ανέφερε ο κ. Ρούτε σημειώνοντας την ανάγκη να παίξουν ρόλο και τα 28 κράτη μέλη. «Έχουμε τη φιλοδοξία να καταδείξουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» ανέφερε τέλος ο Ολλανδός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «έχουμε δουλειά μπροστά μας, γι' αυτό ας πιάσουμε δουλειά».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ επεσήμανε πως υπάρχει ταύτιση όσων ανέφερε πως θέλει να κάνει η ολλανδική Προεδρία με τις προθέσεις της Κομισιόν. Σημείωσε πως η Ολλανδία αναλαμβάνει την Προεδρία σε μία στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει. «Να επαγρυπνούμε και να ενισχύσουμε την πολιτική ανάπτυξη» σημείωσε προς τον Ολλανδό Πρόεδρο ο κ. Γιούνγκερ, αναφέροντας προγράμματα και έργα επενδύσεων, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης και θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.  Δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης. «Θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας» ανέφερε ο κ. Γιούνγκερ, σημειώνοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν όλα τα σημεία του προγράμματος. Επανέλαβε την ανησυχία ότι η Ζώνη Σένγκεν απειλείται, καθώς κλείνουν τα σύνορα της Ε.Ε. Επεσήμανε το οικονομικό κόστος, αλλά και το πολιτικό κόστος για την Ε.Ε. αν συνεχίσουν να κλείνουν σύνορα, καθώς 1,7 εκατομμύρια πολίτες διακινούνται διασυνοριακά στην Ευρώπη. 

Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Ολλανδό πρωθυπουργό. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επισημάνθηκε η ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Ευρώπης ιδιαίτερα στην πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία.  «Το μεγάλο ζήτημα είναι να πείσουμε τον κόσμο για το έργο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης», αναφέρθηκε κατά τις παρεμβάσεις. Άλλοι ευρωβουλευτές έκαναν λόγο για το γεγονός ότι η ολλανδική Προεδρία έχει να επιλύσει πολλά προβλήματα και την ανάγκη να αρθούν τα εμπόδια στην ενιαία αγορά. Από πλευράς της Κύπρου ο ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης ζήτησε από την ολλανδική Προεδρία να προωθήσει μία ανθρωπιστική προσέγγιση στη διαχείριση των προσφύγων, να προωθήσει μέτρα για κοινωνική ανάπτυξη, καταπολέμηση της ανεργίας και αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο κ. Συλικιώτης ζήτησε «να σταματήσει η υποκρισία της Ε.Ε. να θεωρεί τη χώρα ως ασφαλή προορισμό και να την ενισχύει οικονομικά, τη στιγμή που η Τουρκία δεν παίρνει κανένα μέτρο για στήριξη των προσφύγων, αλλά συνεχίζει να παραβιάζει καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της».

Ιδιαίτερα επικριτικός στην πολιτική απέναντι στην Τουρκία ήταν και ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος επεσήμανε πως η Τουρκία παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, δεν τηρεί συμβάσεις και «έγραψε τα συμφωνηθέντα [με την Ε.Ε] στα παλαιότερα των υποδημάτων της». Ζήτησε, τέλος, από την ολλανδική Προεδρία να θέσει ανάμεσα στους στόχους της τη στήριξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση