ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

114 αεροπλάνα ετοιμάζεται να αγοράσει το Ιράν από την Airbus

Το Ιράν χρειάζεται περίπου 500 επιβατικά αεροπλάνα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Συμβάσεις για την αγορά 114 αεροσκαφών Airbus από τη Γαλλία σχεδιάζει να υπογράψει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον υπουργό μεταφορών της Τεχεράνης, Αμπάς Ακχούντι.

Όπως φέρεται να δήλωσε ο κ. Ακχούντι, οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των αεροσκαφών διεξάγονταν επί 10 μήνες, όμως η συναλλαγή δεν ήταν δυνατό να γίνει λόγω των οικονομικών και τραπεζικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.

Οι κυρώσεις αίρονται σταδιακά από την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου η Διεθνή Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι η περσική χώρα έχει αρχίσει να συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας που επετεύχθη το καλοκαίρι για τη ρύθμιση των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων.

«Χρειαζόμαστε 400 αεροπλάνα [για πτήσεις] μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων και 100 αεροπλάνα [για πτήσεις] μικρών αποστάσεων», προσέθεσε ο υπουργός, κάτι που σημαίνει ότι η Τεχεράνη αναμένεται να ξαναβγεί σύντομα στην αγορά.

Μιλώντας επίσης την Κυριακή, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανάπτυξης της Βουλής δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να χρειαστεί έως και 500 νέα αεροσκάφη σε βάθος τριετίας.

Η φερόμενη συμφωνία με την Airbus αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ιρανικού επιβατικού στόλου, ο οποίος διαθέτει μόλις 150 λειτουργικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε ο κ. Ακχούντι. Αν και ο στόλος διαθέτει συνολικά 250 σκάφη, πολλά είναι ασυντήρητα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, έλλειψη που είχε επιδεινωθεί λόγω των εμπορικών κυρώσεων.

Αρκετά θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα έχουν λάβει χώρα στο Ιράν τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Ροχανί θα επισκεφτεί την Ιταλία και τη Γαλλία μεταξύ 25 και 27 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων με την Ευρώπη, στην εποχή μετά τις κυρώσεις

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση