ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανός εξερευνητής πέθανε λίγο πριν διασχίσει την Ανταρκτική

Μόνο 48 χιλιόμετρα χώριζαν τον Χένρι Γουέρσλι από τον στόχο του

ΚΥΠΕ

 ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ο Βρετανός εξερευνητής Χένρι Γουέρσλι πέθανε στη Χιλή λίγο πριν κατορθώσει να διασχίσει μόνος και χωρίς βοήθεια την Ανταρκτική. Μόνο 48 χιλιόμετρα τον χώριζαν από τον στόχο του.

Το σχέδιο του Γουέρσλι ήταν να πετύχει αυτό που δεν είχε καταφέρει ο συμπατριώτης του, Έρνεστ Σέικλετον, το 1915. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της επιχείρησης, θα ήταν η πρώτη φορά που κάποιος θα διέσχιζε την Ανταρκτική μόνος, πεζός και χωρίς βοήθεια.

Ο 55χρονος πρώην στρατιωτικός αναγκάσθηκε να καλέσει σε βοήθεια την 71η ημέρα του εγχειρήματός του. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πούντα Αρένας, στο νότιο άκρο της Χιλής, όπου και πέθανε την Κυριακή.

«Με σπαρακτική λύπη σας ανακοινώνω ότι ο σύζυγός μου Χένρι Γουέρσλι πέθανε συνεπεία πλήρους ανεπάρκειας των οργάνων του» εξηγεί σε ανακοίνωσή της η σύζυγός του.

Ο εξερευνητής, πατέρας δύο παιδιών, είχε διασχίσει απόσταση 1.600 χιλιομέτρων στην Ανταρκτική και υπέφερε από εξάντληση και αφυδάτωση. Στην Πούντα Αρένας οι γιατροί διέγνωσαν επιπλέον βακτηριακή περιτονίτιδα.

«Ήταν ένας άνθρωπος που έδειξε μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα» ανακοίνωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, χορηγός της αποστολής. «Χάσαμε έναν φίλο, αλλά θα παραμείνει για εμάς όλους πηγή έμπνευσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η προσπάθεια του Χένρι Γουέρσλι επέτρεψε τη συγκέντρωση περισσότερων των 130.000 ευρώ υπέρ των τραυματισμένων στρατιωτικών μέσω του Endeavour Fund, το οποίο υποστήριζεται από τον δούκα και τη δούκισα του Κέμπριτζ.

 
 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X