ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τελετή μνήμης στη γερμανική Βουλή

ΠΗΓΗ: AFP

Υπό τη σκιά της ενίσχυσης του αντισημιτισμού και της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη εορτάζεται σήμερα η απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, πριν από 71 χρόνια. Στην τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική Βουλή, επίτιμη προσκεκλημένη της Μπούντεσταγκ ήταν η Ρουθ Κλούγκερ.

Η Κλούγκερ, που μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς το 1943 από τη γενέτειρά της Αυστρία, θυμήθηκε ότι κρατούμενος του στρατοπέδου τής εξήγησε πως καλά θα έκανε να δηλώσει ψευδή ηλικία εάν ήθελε να επιζήσει στην αρχική διαλογή. Η Κλούγκερ δήλωσε έτσι 15 ετών, αντί 12 που ήταν πραγματικά.

Η δήλωση αυτή τής εξασφάλισε μία θέση σε απόσπασμα εργασίας, ενώ πολλοί άλλοι Εβραίοι που έφθασαν μαζί της οδηγήθηκαν απευθείας στους θαλάμους αερίων.

Την ιστορία της Κλούγκερ άκουσε με σεβασμό η Ολομέλεια της Μπούντεσταγκ, στην τελετή μνήμης για τα 6 εκατομμύρια Εβραίους και τα 3 εκατομμύρια Ρομά, κομμουνιστές, μάρτυρες του Ιεχωβά, Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου, ομοφυλόφιλους και αναπήρους που έχασαν τη ζωή τους από τη φονική πολιτική του ναζιστικού κράτους.

Στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος Ομπάμα επρόκειτο χθες να τιμήσει τέσσερα άτομα που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Οι δύο τιμηθέντες ήταν Αμερικανοί πολίτες και οι άλλοι δύο Πολωνοί, ενώ τον τιμητικό τίτλο των Δικαίων των Εθνών επρόκειτο να παραλάβουν συγγενείς τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AFP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση